Σχολείο στη φυλακή: Ντοκιμαντέρ για το Γυμνάσιο – Λύκειο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα (video)

Array

Η UNESCO προκειμένου να υπενθυμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί σε κάθε κοινωνία, ανεξάρτητα από το αν αυτοί εργάζονται σε μία πλούσια πόλη, σε ένα φτωχικό χωριό ή σε ένα καταυλισμό προσφύγων, καθιέρωσε το 1994 τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών για τις 5 Οκτωβρίου κάθε χρόνου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών παρουσιάζει την εκπομπή:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ Ε.Κ.Κ.Ν. ΑΥΛΩΝΑ

(video)


Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017 και σε σκηνοθεσία  Μενέλαου Καραμαγγιώλη, παρουσιάζει το μοναδικό για την Ελλάδα εγχείρημα της δημιουργίας και λειτουργίας του Γυμνασίου-Λυκείου Ε.Κ.Κ.Ν.Α. (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα). Με αφορμή τη συμμετοχή των νεαρών τροφίμων του Αυλώνα σε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και με την υποστήριξη των καθηγητών του σχολείου τους, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη λειτουργία του σχολείου και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει τις ζωές των μαθητών του.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ πολλοί ανήλικοι τρόφιμοι-μαθητές, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, μιλούν για τους λόγους που τους οδήγησαν στη φυλακή, εξηγούν τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης και υπογραμμίζουν την θετική επίδραση που έχει το σχολείο στη ζωή τους: από την μείωση της ποινής τους, την ψυχολογική ανάπαυλα από την αίσθηση του εγκλεισμού, τη δημιουργική επαφή και επικοινωνία με τους άλλους τροφίμους, τη γνώση και τη μόρφωση, την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή μετά την αποφυλάκισή τους και την πεποίθηση ότι μπορούν να την επιτύχουν.

Παράλληλα με τους μαθητές του σχολείου του Γυμνασίου-Λυκείου Ε.Κ.Κ.Ν.Α., μιλούν και οι καθηγητές τους. Ο διευθυντής του σχολείου Πέτρος Δαμιανός περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε το σχολείο 17-18 χρόνια πριν, μιλάει για τους στόχους του, δηλαδή την παροχή σε ανήλικους της ευκαιρίας στη δωρεάν παιδεία σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας. Εξηγεί τους παράγοντες που δυσχαιρένουν το έργο του σχολείου, δηλαδή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στην καθημερινότητά τους, την ακαταλληλότητα του κτιρίου, των κελιών, τις ελλείψεις σε βασικές ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται για αυτά τα παιδιά, την απειλή της ψυχολογικής και σωματικής τους ακεραιότητας, αλλά και τα προβλήματα στελέχωσης του σχολείου με τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς. Αντίστοιχα μιλούν ο υποδιευθυντής του σχολείου Γιάννης Παπαδημητρίου και οι φιλόλογοι Ελένη Σαββίδη και Λαμπρινή Παπαδήμα, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται εκεί και υποστηρίζουν το έργο του σχολείου και την προσπάθεια των μαθητών του. Παράλληλα εμφανίζονται καλλιτέχνες όπως ο μουσικός και συνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Σκηνιώτης, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους για να μεταδώσουν στους μαθητές την τέχνη τους.

Στην εκπομπή εμφανίζονται επίσης η Μαρίνα Μπούκη, διευθύντρια Ε.Κ.Κ.Ν.Α., η οποία απαριθμεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι τρόφιμοι στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης και εξηγεί τα θετικά αποτελέσματα που έχει για αυτούς η λειτουργία του σχολείου. Αντίστοιχα ο Αρχιφύλακας του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., Κώστας Λαμπρόπουλος, περιγράφει τις δυσχερείς συνθήκες για τους νέους αυτούς και την προσπάθεια που καταβάλλεται για να έχουν μια ευκαιρία να επανενταχθούν στην κοινωνία. Ακούμε επίσης την Ευγενία Σταθουλοπούλου, Αντιεισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών, η οποία εξηγεί την κατάσταση των εγκαταστάσεων του Ε.Κ.Κ.Ν.Α., τις ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης για τους τροφίμους, αλλά υπογραμμίζει ότι το πνεύμα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί διαφοροποιεί την κατάσταση με την προσπάθεια που καταβάλλεται για κάθε παιδί που θέλησε να αλλάξει τη ζωή του.

Η Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης Ε.Μ.Σ.Τ και η Δρ. Ανίνα Βαλκανά  επιμελήτρια Ε.Μ.Σ.Τ., περιγράφουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές του σχολείου και εξηγούν τους στόχους του. Παράλληλα παρακολουθούμε πλάνα από μια άλλη δράση του σχολείου σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου φοιτητές μεταπτυχιακού προγράμματος μαζί με την Χριστίνα Ζαραφωνίτου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται με τους μαθητές του σχολείου και παρουσιάζουν εργασίες μαζί τους.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Αρχισυνταξία: Βάσω Παπαγιαννακοπούλου

Ημερομηνία πρώτης τηλεοπτικής προβολής: 30 Ιανουαρίου 2019

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος