Σαρηγιάννης για φράγμα Καχόφκα: Δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αλλά χρειάζεται διεθνής συνεργασία – Να βοηθήσει και η Ελλάδα

Για το ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ανατίναξη του φράγματος Καχόφκα μίλησε στο ERTNEWS o κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

«Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ασφαλείας με την έννοια ότι είναι σημαντικό το θέμα και έχουν πέσει πάνω όλες οι αντίστοιχες αρχές. Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε μεγάλη κλίμακα, πανευρωπαϊκή για παράδειγμα, που θα μπορούσε να αφορά και εμάς. Αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται πολιτική υποστήριξη για να μπορούν να κάνουν την τεχνική δουλειά».

Για τους κινδύνους αρρώστιας και ιών ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε: «Βεβαίως και υπάρχουν. Υπάρχει ένα κομμάτι κινδύνου αν θέλετε με την κυκλοφορία. Υπάρχει ένα κομμάτι φυσικής καταστροφής και αυτό συνδυάζεται με την υγιεινή και την ασφάλεια του πληθυσμού, γιατί δεδομένου ότι είμαστε σε μια ουσιαστικά πολεμική ζώνη, στην πραγματικότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».

Τέλος τόνισε ότι θα πάρει πολλά χρόνια για να βρεθούμε στην προηγούμενη κατάσταση: «Αυτό θα πάρει πολλά χρόνια. Έχουμε την εμπειρία από άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Μιλάμε για πάνω από δεκαετία και παραπάνω για να πάμε στην προηγούμενη κατάσταση χωρίς την οριστική επιβάρυνση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να αποφύγουμε την άμεση κρίση και με αυτό τον τρόπο να βάλουμε και τα θεμέλια για τη διαχείρισή της μετά την άμεση καταστροφή. Υπάρχουν τεχνικές γνώσεις, χρειάζεται διεθνής συνεργασία. Νομίζω και η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει ενδεχομένως».

Τέλος επανέλαβε ότι «Είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ουκρανίας. Είναι πρόβλημα για την Ευρώπη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος