Το σύμβολο της Ειρήνης σχεδίασε σαν σήμερα το 1958, ο Άγγλος εικαστικός Τζέραλντ Χόλτομ.
Πρόκειται για ένα σύμβολο με μεγάλη επιβλητική δύναμη που κυριάρχησε σε ολόκληρο τον πλανήτη σε μια αντιπολεμική περιόδο.
Θυμίζει πως η ειρήνη πρέπει να κατακλύζει τον κόσμο, ειδικότερα σε μια εποχή, σήμερα, που κλονίζεται ολοένα και περισσότερο.
Ο δημιουργός του είχε δηλώσει, σχετικά: «Ήμουν σε απόγνωση. Σε βαθιά απόγνωση. Σχεδίασα τον εαυτό μου: Την αντιπροσώπευση ενός ατόμου σε απόγνωση, με τις παλάμες του και τα χέρια του τεντωμένα προς τα έξω και προς τα κάτω με τον τρόπο που ο αγρότης του Γκόγια στεκόταν μπροστά από το εκτελεστικό απόσπασμα. Έφτιαξα τις γραμμές και έκανα έναν κύκλο (…)».
Πώς σχεδιάστηκε
Αφότου εξέτασαν εξονυχιστικά 318 υποψηφιότητες, 215 ατόμων και 103 οργανισμών, το φθνόπωρο του 2017, τα μέλη της Επιτροπής Απονομής των Βραβείων Νομπέλ τίμησαν τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN –International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) για τις προσπάθειες της οργάνωσης να «αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες από τη χρήση πυρηνικών όπλων και για τις πρωτοποριακές της ενέργειες στην επίτευξη της συνθήκης για την κατάργηση αυτών των όπλων».
Ειδικότερα, το Νομπέλ Ειρήνης για το 2017 απονεμήθηκε σε έναν οργανισμό που ηγήθηκε των προσπαθειών για την ψήφιση μιας συνθήκης στον ΟΗΕ με στόχο την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων και την απαγόρευση της χρήσης του.
Φυσικά η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς και οι εννιά πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου μποϊκοτάρισαν τις σχετικές συνομιλίες.
Η αναγνώριση του έργου της ICAN, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να συνεχιστούν ή και να πολλαπλασιαστούν οι όποιες ανάλογες δράσεις από άλλες οργανώσεις ανά τον κόσμο. To γυναικείο αντιπολεμικό κίνημα Code Pink διαμαρτύρεται για την επέμβαση στο Ιράκ, στην Ουάσινγκτον, το 2003 (Stefan Zaklin/Getty Images/Ideal Images) Και την ίδια ώρα είναι αδιαμφισβήτητο πως τα κινήματα και οι οργανώσεις κατά της χρήσης και της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων βρίσκονται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης. Μάλιστα μία από αυτές, η Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND) του Μπέρτραντ Ράσελ πρόσφερε στην ανθρωπότητα -το μακρινό 1958- το πλέον αναγνωρίσιμο ανά την υφήλιο σήμα της ειρήνης.
Σύντομα το σχέδιο του Χόλτομ, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο Μουσείο της Ειρήνης στο Μπράντφορντ, τυπώθηκε από τον επίσης βρετανό σχεδιαστή και δάσκαλο Έρικ Οστιν πάνω σε κεραμικές κονκάρδες και διαδόθηκε έτσι σε όλον τον κόσμο.
Όσον αφορά το πώς προέκυψε το σήμα της ειρήνης, η ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συνδυάζει τη σήμανση με σημαίες χεριού για το γράμμα Ν(uclear) δηλαδή Πυρηνικός και το γράμμα D(isarmament), δηλαδή Αφπλισμός.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος