Στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 29χρονος Μιχάλης αναφέρθηκαν μιλώντας στην εκπομπή UPDATE του Κώστα Λασκαράτου στην ΕΡΤ κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητικού χώρου. Χουάν Ραμόν Ρότσα, Βούλα Πατουλίδου, Παναγιώτης Φασούλας και Σοφία Μπεκατώρου ένωσαν τις φωνές τους κατά τη βίας και κατέθεσαν τις απόψεις τους για το τι οδηγεί σε τέτοια τραγικά περιστατικά.
Χουάν Ραμόν Ρότσα: Απανωτά τα τραγικά γεγονότα στο χώρο του αθλητισμού
Στο θέμα της οπαδικής βίας και των φασιστικών ομάδων στο χώρο των οπαδών, αναφέρθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και προπονητής Xoυάν Ραμόν Ρότσα. Απαντώντας στο ποια ήταν η πρώτη του σκέψη όταν έμαθε για το γεγονός, είπε πως: «Γύρισα σήμερα το πρωί από την Αργεντινή και μαθαίνω την θλιβερή είδηση. Δυστυχώς είναι απανωτά τα τραγικά γεγονότα στο χώρο του αθλητισμού, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Η αλήθεια είναι ότι μεταφέρθηκε η βία, γιατί εγώ έζησα μία εποχή βίας μέσα στον αγροτικό χώρο, μεταφέρθηκε η βία στις κερκίδες και τώρα μεταφέρθηκε η βία εκτός αγωνιστικού χώρου και αυτό περνάει τις ευθύνες από τους ποδοσφαιριστές που έχει ξεφύγει γιατί οι ποδοσφαιριστές έχουν μια πάρα πολύ καλή συμπεριφορά.
Πέρασε στα σωματεία και τώρα πέρασε προς τα έξω και αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία έχει πολύ μεγάλες ευθύνες, πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες. Αν θέλουν να τελειώσουν τη βία έχουν τη δυνατότητα, γιατί την ώρα που εγώ μιλάω στο κινητό τηλέφωνο, ξέρουν από παντού τι λέω εγώ. Πρέπει να ξέρουν ότι ξεκινάνε από εδώ, από εκεί, από εκεί που έρχονται. Και έμαθα σήμερα ότι ήρθαν κάτι Ρουμάνοι, τώρα για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Πράγματα που τα σωματεία πια, παρότι έχουν μερίδιο ευθύνης γιατί έχουν επαφή με τους σκληροπυρηνικούς της κάθε ομάδας. Τώρα ξέφυγε από εκεί και πήγε αλλού εκτός γηπέδου. Και είναι πολύ τραγικό γιατί πληρώνουν πολλές φορές άνθρωποι που δεν έχουν καν συμμετοχή, περνάνε από το σημείο που γίνονται επεισόδια και μπορεί να είναι τραγική κατάληξη σε αυτούς. Δηλαδή είναι τραγικό αυτό που έχει συμβεί».
Ακολούθως ο κ. Ρότσα σχολίασε ότι: «Η Πολιτεία τώρα, επειδή είμαστε μια πια σύγχρονη εποχή που όλοι ξέρουμε, μέχρι όλοι ξέρουν και αυτοί που έχουν τον παγκόσμιο έλεγχο, ξέρουν ακριβώς τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Δεν το ήξερα ότι ερχόταν Κροάτες, ότι έρχονται Ρουμάνοι. Πρέπει να υπάρχει απόφαση, αλλά εδώ είναι το εξής Ότι φοβούνται, φοβούνται το πολιτικό κόστος. Αυτό είναι μια ζωή. Εγώ είμαι 43 χρόνια στην Ελλάδα και φοβούνται πάντα το πολιτικό κόστος. Όχι. Γιατί δεν παίρνουν το παράδειγμα της Αγγλίας που πήρε μια απόφαση και η απόφαση αυτή έκανε την Αγγλία ένα χώρο του ποδοσφαίρου που είναι να χαίρεσαι να πας σε ένα γήπεδο.
Παρόλο αυτό οι χούλιγκαν, οι Άγγλοι που δεν μπορούν να βρουν δράση στην Αγγλία και μεταφέρονται εκτός Αγγλίας, τότε οι εκτός Αγγλίας η κάθε χώρα πρέπει να αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης. Αυτό που συμβαίνει, δεν γίνεται να κατεβαίνουν από Κακαβιά, να κάνουν 400, 500, 600χλμ από την Αθήνα και να μην το ξέρουν ένα κομβόι με τόσους ανθρώπους που είναι επικίνδυνοι πρέπει να ελεγχθούν. Ακούω, διαβάζω γιατί είμαι λίγες ώρες στην Ελλάδα ότι τώρα αρχίζει το μπαλάκι και πετάει ένας στον άλλον. Το μπαλάκι πάει από εδώ κι από εκεί και το μπαλάκι χάθηκε και προχωράει η ζωή και θα υπάρχουν και άλλες δολοφονίες, δυστυχώς».
Παναγιώτης Φασούλας: Μιλάμε για εγκληματίες του δρόμου
Αυτό δεν είναι αθλητική βία, είναι βία στους δρόμους πατρίδας και μάλιστα σε μια μέρα που δεν γινόταν αγώνας, τόνισε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Φασούλας. Όπως ανέφερε «αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος, είτε είναι τουρίστες είτε είναι γηγενείς στους δρόμους της χώρας. Εν προκειμένω πρόκειται για 50, 100 ανθρώπους που ήρθαν από την Κεντρική Ευρώπη, διασχίσαν τρεις χώρες, δεν τόλμησαν να περάσουν από τη Σερβία, πέρασαν απ’ ότι διάβασα από το Μαυροβούνιο, από την Αλβανία και μπήκαν στην Ελλάδα[…] Έφτασαν εδώ. Πήραν τρένο. Δε θα μπορούσαν ο γιος μου με την κοπέλα του να είναι μέσα στο τρένο και αυτοί θα παρακολουθούνταν διακριτικά από κάποιους αστυνομικούς και να τους σφάξουν μέσα στο τρένο για παράδειγμα; Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα για να συζητάμε για αθλητική βία. Δεν είναι αθλητική βία».
Ο κ. Φάσουλας έκανε λόγο για τραμπούκους και εγκληματίες και την ύπαρξη οικονομικού κινήτρου. «Αυτό είναι το χόμπι τους και με αυτό τον τρόπο βγάζουν λεφτά. Δηλαδή κινείται χρήμα γύρω από αυτό το πράγμα[…] Αυτοί οι άνθρωποι για να είναι ηγέτες σε μια εγκληματική οργάνωση η οποία βγάζει λεφτά έπρεπε να είναι μαχαιροβγάλτες. Γι’ αυτό σκοτώνουν κόσμο. Γι’ αυτό σκότωσαν το παιδί αυτό στη Θεσσαλονίκη, για να δείξει ποιος είναι ο δυνατός στην ομάδα του. Για να μπορεί να είναι ο άνθρωπος που ρυθμίζει τα πάντα, ο άνθρωπος που ρυθμίζει τα χρήματα. Όλα οικονομική βάση έχουνε γι’ αυτούς. Καμία σχέση με αθλητισμό. Το αν είναι οι οπαδοί της μιας ομάδας ή της άλλης είναι δευτερεύον».Σε άλλο σημείο ο Παναγιώτης Φασούλας είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσον επεισόδια με πρόφαση ενδεχομένως ένα αθλητικό γεγονός» και συνεχίζοντας κατέληξε λέγοντας ότι «εδώ μιλάμε για εγκληματίες του δρόμου».
Βούλα Πατουλίδου: Είναι βία των δρόμων, είναι εκεί που κρύβονται κάποιοι πάρα πολύ θυμωμένοι
Η Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε ότι «Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Μπορεί να προκαλεί θυμό και εντάσεις γιατί θέλουμε πάντα να κερδίσει ο καλύτερος και ο καλύτερος για εμάς είναι η ομάδα μας αλλά κάτω από μία σημαία, ενός συλλόγου που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται βάναυσα, κρύβεται μία πολυπολιτισμική βία» είπε και εξήγησε: «Είναι βία των δρόμων, είναι εκεί που κρύβονται κάποιοι πάρα πολύ θυμωμένοι, όχι μόνο Έλληνες, ακροδεξιά στοιχεία, ακροαριστερά αλλά με πολιτικές διαδρομές, που έχουν θυμώσει τόσο που ακόμα και ότι αναπνέεις και τους λες καλημέρα θα σε σκοτώσουν. Αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσεις». Η κ. Πατουλίδου ανέφερε ακόμα ότι «μια θυμωμένη κοινωνία χρησιμοποιεί βάναυσα με τον χειρότερο τρόπο τον αθλητισμό. Δεν έχει σχέση αυτό το πράγμα με αθλητισμό».
Σοφία Μπεκατώρου: Τόσα χρόνια στο χώρο μάθαμε τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και αυτό έπαψε να υπάρχει
Η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου από την πλευρά του τόνισε: «Είναι τραγικό αυτό που έχει συμβεί. Τόσα χρόνια στο χώρο μάθαμε τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και αυτό έχει πάψει να υπάρχει. Υπάρχει κόσμος θυμωμένος. Από την άλλη είναι και θέμα Παιδείας» είπε και υπογράμμισε ότι «Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για καλύτερο έλεγχο, πρέπει να μπει ένα πλαίσιο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος