Ρόδος: Ελάφια απολαμβάνουν νερό και τροφή σε κτήμα στην Ίστριο (video)

Από τις συγκλονιστικότερες εικόνες που αντικρίσαμε το προηγούμενο διάστημα κατά τις πυρκαγιές της Ρόδου, ήταν και τα σπαρακτικά πλάνα με νεκρά ελάφια από τη φωτιά στη Ρόδο. Η «επόμενη μέρα» όμως βρήκε αποτεφρωμένα δάση, προστατευόμενες περιοχές του δικτυού «Natura 2000» και καταφυγίων άγριας ζωής, εκεί που τα ελάφια -σύμβολο της Ρόδου- γνωστά και ως «πλατόνι της Ρόδου» με την επιστημονική ονομασία να είναι «Dama dama».

Από την πρώτη μέρα της καταστροφής, υπήρξαν οδηγίες των αρχών για το ποια τρόφιμα μπορούν να χορηγηθούν από εθελοντές σε σημεία που εντοπίζονταν μεμονωμένα ελάφια ή ομάδες αυτών.

Ο Μιχάλης Μπαλασκάς, στο χωριό Ίστριος στη Ρόδο, έχει εδώ και χρόνια μεριμνήσει για τα Πλατόνια που αναζητούν τροφή και νερό γύρω από το κτήμα του. Από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής ο πληθυσμός αυτός αυξήθηκε.

Έτσι, έχει μεριμνήσει να τους προσφέρει φαγητό και σταφυλάκι (άκουνο) όπως μας ενημερώνει ο ίδιος, ενώ αγόρασε και μια ποτίστρα που γεμίζει με αυτόματο σύστημα για να υπάρχει συνεχώς νερό.

«Κάποια τα αναγνωρίζω πια και τους έχουμε δώσει και ονόματα. Με τα χρόνια την έμαθαν κι έτσι σταματούν εδώ για νερό, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν τον επαρχιακό δρόμο και έτσι είναι ασφαλή και αυτά και τα διερχόμενα αυτοκίνητα», είπε ο κ. Μπαλάσκας. 

Σύμφωνα με τις καταγραφές, πριν από την πυρκαγιά στο «νησί των ιπποτών» υπήρχε προστατευόμενος πληθυσμός των ελαφιών που ξεπερνούσε τις 6.000.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος