“Drug n Drop” για την «έξυπνη» διαχείριση φαρμάκων ― Οι εμπνευστές της φοιτητικής StartUp μιλούν στο ertnews.gr για την ιδέα τους

Array

Το Drug n Drop αποτελεί ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης κοντόληκτων και μη
χρησιμοποιούμενων φαρμάκων. Με το σύστημα αυτό, συλλέγονται και επεξεργάζονται δεδομένα, σχετικά με τα φαρμακευτικά απόβλητα οργανισμών (νοσοκομείων, φαρμακείων), βοηθώντας τους να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση των φαρμάκων τους.

Η δε πληροφορία διαχέεται και στις εταιρείες παρασκευής φαρμάκων, ώστε με τη σειρά τους να ρυθμίζουν την παραγωγή ανάλογα με τη ζήτηση και να ανακατευθύνουν φάρμακα σε περιοχές του πλανήτη, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά.

Πρόκειται για την επιχειρηματική ιδέα της φοιτητικής ομάδας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, η οποία διακρίηθηκε στα βραβεία του φοιτητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας & καινοτομίας «JA Start Up 2022» της JA Greece και κέρδισε το πρώτο έπαθλο.

Η ομάδα αποτελείται από την Αλεξία Βασιλάκη και τα αδέλφια Νικόλας και Γιάννης Σπυρέλλης, με υπεύθυνο καθηγητή τον Σταύρο Λουνή.

Πλεόν, θα εκπροσωπήσει για το 2022 την Ελλάδα στον φοιτητικό διαγωνισμό του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 όλων των Junior Achievement από τις χώρες της Ευρώπης, στο Τάλιν της Εσθονίας, στις 12-14 Ιουλίου.

Το ertnews.gr και η ΕΡΤ θα είναι εκεί καλύπτοντας τη διοργάνωση. Λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι με στόχο και την ευρωπαϊκή διάκριση, οι εμπνευστές της φοιτητικής StartUp μας μίλησαν για την ιδέα τους.

Διαβάστε ακόμη | JA Greece: Δύο StartUp μαθητών και φοιτητών διεκδικούν ευρωπαϊκή διάκριση στην Εσθονία

“Drug n Drop” για την «έξυπνη» διαχείριση φαρμάκων ― Οι εμπνευστές της φοιτητικής StartUp μιλούν στο ertnews.gr για την ιδέα τους

  • Τι ακριβώς σας ώθησε στο να αναπτύξετε το συγκεκριμένο σύστημα ως επιχειρηματικό project; Αποτέλεσαν για την αρχική σας ιδέα αφορμή η πανδημία και ίσως το διαχρονικό -ανά την Ευρώπη- πρόβλημα της πολυφαρμακίας;

Αρχικά, το πρόβλημα μαζικής απόρριψης φαρμάκων το οποίο και προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Drug n Drop πρωτοαναφέρθηκε από τον Ιωάννη Σπυρέλλη, ο οποίος όντας φοιτητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ είχε δει το εν λόγω θέμα να αναδεικνύεται συχνά από τους καθηγητές της σχολής του σε ημερίδες και συνέδρια. Από την άλλη, η λύση στο πρόβλημα επινοήθηκε από εμένα (Νικόλας Σπυρέλλης) και την Αλεξάνδρα Βασιλάκη, στα πλαίσια του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του τμήματος μας (Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας), όπου κληθήκαμε να σχεδιάσουμε ένα έξυπνο σύστημα που να επιλύει ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Παράλληλα, επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη του εν λόγω προβλήματος με ορισμένες μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων με τις οποίες είχαμε επαφή, αλλά και με την εκτενή έρευνα που πραγματοποιήσαμε στα ελληνικά φαρμακεία, κατανοώντας πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και βρίσκεται κοντά μας. Κάπως έτσι, ξεκίνησε να αναπτύσσεται η ιδέα της Drug n Drop με σκοπό τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση φαρμάκων σε όλα τα στάδια της φαρμακευτικής αλυσίδας αξίας, έτσι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα μαζικής απόρριψης αχρησιμοποίητων φαρμάκων.

Όπως προαναφέρθηκε η Drug n Drop παρέχει αξία σε όλα τα στάδια της φαρμακευτικής αλυσίδας αξίας, προσπαθώντας να τη βελτιστοποιήσει με έναν ολιστικό τρόπο. Αυτό συμβαίνει διότι, όσο συνεχίζαμε την έρευνά μας, τόσο εντοπίζαμε περισσότερες πτυχές του ίδιου προβλήματος, κατανοώντας πλέον πως γίνεται λόγος για ένα τεράστιο παγκόσμιου βεληνεκούς πρόβλημα. Έτσι, για παράδειγμα το πρόβλημα της πολυφαρμακίας υπάγεται στο στάδιο της αλυσίδας αξίας του τελικού καταναλωτή και είναι απλά ένα μέρος του προβλήματος. Με απλά λόγια η Drug n Drop επιδιώκει να διορθώσει ορισμένες αναποτελεσματικές διαδικασίες στη φαρμακευτική αλυσίδα αξίας, προσφέροντας αξία σε όλα τα στάδια της με τρόπο καινοτόμο και ακριβή, ο οποίος βασίζεται στην ανάλυση πραγματικών δεδομένων που πηγάζουν από τα φαρμακευτικά απόβλητα. Έτσι, η πολυφαρμακία αποτελεί ένα τμήμα του ευρύτερου προβλήματος και όχι το ίδιο το πρόβλημα.

  • Σε τι φάση βρίσκεται η συνεργασία που έχετε ήδη αναφέρει ότι ξεκίνησε με φαρμακεία ανά την Ελλάδα, για την άμεση εφαρμογή του Drug and Drop; Διακρίνετε διάθεση για την υλοποίηση από την πλευρά των φαρμακοποιών, δεδομένης της καινοτόμου, σύγχρονης διάστασης του εγχειρήματός σας, ή δείχνουν διστακτικοί; Γενικότερα, οι προς συνεργασία φορείς (νοσοκομεία, οργανισμοί) ανταποκρίνονται όπως αναμένατε;

Όσον αφορά το validation που έχουμε λάβει για την ιδέα μας από τα ελληνικά φαρμακεία επισημαίνεται, ότι έχει πραγματοποιηθεί ποσοτική έρευνα σε 53 φαρμακεία από την Αθήνα, αλλά και ποιοτική σε 5 από αυτά με τη μορφή συνεντεύξεων. Πιο συγκεκριμένα, από τις εν λόγω έρευνες προέκυψαν 2 βασικά συμπεράσματα τα οποία ήταν και οι αρχικές υποθέσεις που διατυπώθηκαν κατά την έναρξη της. Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως τα ελληνικά φαρμακεία όντως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διαχείριση των φαρμάκων και των φαρμακευτικών αποβλήτων τους, όπως ανέφερε η πλειοψηφία των φαρμακείων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Το δεύτερο συμπέρασμα σχετίζεται με την τρέχουσα πρακτική διαχείρισης φαρμακευτικών αποβλήτων, δηλαδή τους πράσινους κάδους του ΙΦΕΤ, η οποία χαρακτηρίστηκε αναποτελεσματική και ανεπαρκής από το 90% των συμμετεχόντων φαρμακείων. Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτελούν πολύ ισχυρές ενδείξεις πώς η αγορά χρειάζεται μια λύση όπως αυτή της Drug n Drop, αλλά και πως τα ελληνικά φαρμακεία φαίνονται διατεθειμένα να δοκιμάσουν έναν νέο καινοτόμο τρόπο που βασίζεται στην τεχνολογία για την καλύτερη διαχείριση των φαρμάκων και των φαρμακευτικών αποβλήτων τους.

  • Εκπονώντας την ιδέα σας, ήρθατε μήπως σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας είτε / και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για την άντληση δεδομένων και την παροχή της όποιας συμβουλευτικής; Κι αν ναι, δυσκολευτήκατε με κάποιον τρόπο να προχωρήσετε στην υλοποίηση του project σας;

Πριν από μερικές ημέρες ήρθαν σε επαφή μαζί μας άτομα από τον ΙΦΕΤ, αναφέροντας μας πως θέλουν να μας γνωρίσουν και να υποστηρίξουν την ιδέα μας. Αρχικά, έχουμε λάβει πολύ θετικό feedback από τον ΙΦΕΤ, το οποίο είναι ιδιαίτερα τιμητικό, αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως ισχυρό validation της αξίας που μπορεί να δημιουργήσει η Drug n Drop. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα αντλούμε συμβουλές από τον ΙΦΕΤ στο πλαίσιο του προσεχούς πανευρωπαϊκού διαγωνισμού, οι οποίες κρίνονται ιδιαίτερα πολύτιμες. Ακόμα, είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης της συνεργασίας μας με την επιστροφή μας από την Εσθονία, κάτι το οποίο θα επιδιώξουμε και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως είναι πολύ σημαντικό ότι οι άνθρωποι του ΙΦΕΤ κατανοούν την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών διαχείρισης των φαρμάκων και φαρμακευτικών αποβλήτων και για αυτό παρουσιάζονται ιδιαίτερα θετικοί στην επεξεργασία επιχειρηματικών εγχειρημάτων, όπως το δικό μας.

  • Πέραν της ιδέας σας καθαυτής, και βάσει όσων «συναντήσατε» κατά τον σχεδιασμό της, τι άλλο θεωρείτε ότι πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία της φαρμακευτικής αλυσίδας σε πανελλαδικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο; Είναι πολλά ενδιάμεσα που πρέπει να γίνουν και έχουν καθυστερήσει;

Όπως προαναφέρθηκε η λύση της Drug n Drop αφορά ολόκληρη την φαρμακευτική αλυσίδα αξίας, καθώς αυτή παρουσιάζει δυσλειτουργίες σε όλα τα στάδια της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Πιο συγκεκριμένα το έξυπνο σύστημα της Drug n Drop βελτιστοποιεί την παραγωγή φαρμάκων για τις φαρμακοβιομηχανίες, βελτιστοποιεί τη διαχείριση φαρμάκων για τα σημεία πώλησής τους, όπως στα φαρμακεία, και ενισχύει την ευαισθησία του κοινού ως προς τον τρόπο διαχείρισης των φαρμάκων, προσφέροντας ένα εκτεταμένο σύστημα κινήτρων. Έτσι, αυτό που επιδιώκεται είναι ένας ριζικός μετασχηματισμός των δυσλειτουργιών του κάθε σταδίου της φαρμακευτικής αλυσίδας αξίας και η αντικατάστασή τους με αποτελεσματικότερες και πιο βιώσιμες διαδικασίες.

Παράλληλα, επισημαίνεται πώς η πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε 33 χώρες έδειξε πώς το εν λόγω πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο της Ελλάδας, αλλά συναντάται με διάφορες μορφές και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, είναι πολύ λίγες οι χώρες που έχουν καταφέρει να διαχειριστούν τα φαρμακευτικά τους απόβλητα αποτελεσματικά, αλλά και να διατηρούν το κοινό τους ευαισθητοποιημένο και ενημερωμένο για τη σωστή διαχείριση των φαρμάκων.

Αν μπορούμε να κάνουμε 2 συγκεκριμένες παρατηρήσεις για το τι ακριβώς πάει στραβά αυτή τη στιγμή στη φαρμακευτική αλυσίδας αξίας αυτές είναι η ελλιπής αξιοποίηση της τεχνολογίας και η απουσία παγκόσμιων ολιστικών λύσεων σε προβλήματα όπως αυτό της μαζικής απόρριψης φαρμάκων. Όσον αφορά την έλλειψη τεχνολογίας, επισημαίνεται πως σε πολλές χώρες και οργανισμούς οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την αξιοποίηση πραγματικών δεδομένων, αλλά χρησιμοποιώντας υποθέσεις. Από την άλλη, αναφέρεται πως η φαρμακευτική αλυσίδα αξίας είναι ιδιαίτερα διεθνοποιημένη και άρα η επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων με τοπικές πρακτικές θεωρείται αδύνατη. Έτσι, απαιτείται μια ολιστική λύση η οποία εναρμονίζει την παγκόσμια προσφορά με την παγκόσμια ζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας σε ένα ολιστικό επίπεδο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό σημείο στο οποίο αποτυγχάνουν οι λύσεις που έχουμε δει μέχρι τώρα, είναι η ανάμειξη του τελικού καταναλωτή στη διαδικασία βελτιστοποίησης της φαρμακευτικής αλυσίδας αξίας. Γι’ αυτόν το λόγο η Drug n Drop, αναγνωρίζοντας πως η πλειοψηφία των φαρμάκων που λήγουν και απορρίπτονται βρίσκονται στα χέρια καταναλωτών έχει σχεδιάσει ένα εκτεταμένο σύστημα κινήτρων, που επιτυγχάνει να συμπεριλάβει και τους τελικούς καταναλωτές στην όλη διαδικασία.

“Drug n Drop” για την «έξυπνη» διαχείριση φαρμάκων ― Οι εμπνευστές της φοιτητικής StartUp μιλούν στο ertnews.gr για την ιδέα τους

  • Ποιο είναι το πιο «ισχυρό» χαρακτηριστικό της ιδέας που πιστεύετε ότι θα κάνει το Drug and Drop να ξεχωρίσει και να κερδίσει τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον στο Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022;

Σε αυτό το σημείο, επισημαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη έρευνα και δουλειά γύρω από την ιδέα της Drug n Drop και θεωρούμε πως έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την υποστήριξη της. Αρχικά, έχουμε καταθέσει εμπεριστατωμένο business plan, το οποίο καλύπτει όλα τα μήκη και πλάτη της ιδέας, αλλά και διαθέτουμε το κατάλληλο υποστηρικτικό υλικό. Τα πιο δυνατά στοιχεία που φέρνουμε μαζί μας στην Εσθονία θα έλεγα πως είναι 2. Το πρώτο είναι το πρωτότυπο μας, το οποίο αποτελείται από τον έξυπνο κάδο της Drug n Drop και τις οθόνες της συνδεδεμένης εφαρμογής, πράγμα που θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε μια εντυπωσιακή παρουσίαση και να πείσουμε την κριτική επιτροπή. Το δεύτερο ισχυρότερο στοιχείο που θα μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε στο Gen-E είναι το momentum που έχουμε αναπτύξει, το οποίο σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις συνεργασίες που έχουμε δημιουργήσει και αποτελεί τη απόδειξη της αποφασιστικότητας μας και της ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδίου για την υλοποίηση της Drug n Drop. Τέλος, οι 2 σημαντικότερες συνεργασίες που θα αναδείξουμε είναι αυτή με την Hellas Digital, η οποία αφορά την παραγωγή του προϊόντος μας και αυτή με τον ΙΦΕΤ, η οποία αφορά τη διαδικασία τοποθέτησης του προϊόντος μας στην ελληνική αγορά. Έτσι θεωρούμε πως ταξιδεύουμε στην Εσθονία όντας πολύ προετοιμασμένοι και με σημαντικά βήματα προόδου και στοχεύουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα, κρίνοντας πως είμαστε τουλάχιστον αντάξιοι των υπόλοιπων ομάδων.

  • Σε ποια ακριβώς φάση βρίσκεστε αυτή τη στιγμή ως προς την «διαδρομή» του συστήματος και της «έξυπνης» εφαρμογής διαχείρισης μέσω smarthphone; Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε;

Σε αυτό το σημείο, έχει ολοκληρωθεί το proof of concept της ιδέας μας, ενώ η ανάπτυξη, τόσο του αναλογικού, όσο και του ψηφιακού πρωτοτύπου αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Όσον αφορά το hardware τμήμα της ιδέας μας επισημαίνεται πως ο έξυπνος κάδος στην τρέχουσα μορφή του έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τα είδη και τις ποσότητες των φαρμάκων που εισάγονται σε αυτόν, αλλά και να ελέγχει την εσωτερική του κατάσταση, ενώ σε επόμενα στάδια αναμένεται να εισαχθούν περισσότεροι αισθητήρες σε αυτόν αλλά και να βελτιωθεί το υλικό και η ποιότητά του. Για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την Hellas Digital, από την οποία έχουμε αποκομίσει letter of intend που δηλώνει πως είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν στην παραγωγή του έξυπνου κάδου μας, με την αξιοποίηση των 3D printers τους και της εξειδικευμένης γνώσης τους πάνω στους αισθητήρες. Από την άλλη, όσον αφορά το software τμήμα της ιδέας, επισημαίνεται πως όλες οι οθόνες της εφαρμογής έχουν ήδη σχεδιαστεί και αυτό που απομένει κατά την επιστροφή μας από την Εσθονία είναι η αύξηση της αλληλεπίδρασης τους δηλαδή η ανάπτυξη της εφαρμογής στο android studio. Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το feedback που λαμβάνουμε καθημερινά μας βοηθάει να βελτιώνουμε το πρωτότυπο μας και έτσι η συμμετοχή μας στο Gen-E αναμένεται επίσης να συντελέσει προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένης της πολυετούς εμπειρίας των μελών της κριτικής επιτροπής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος