Σύμφωνα με έρευνα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου C.S. Mott, στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, 1 στους 3 γονείς θα έδινε στα παιδιά αντιπυρετικό ακόμα και αν ο πυρετός ήταν κάτω από 38οC. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 1 στους 2 γονείς θα χρησιμοποιούσε φάρμακο για να ρίξει τον πυρετό μεταξύ 38οC και 38,8οC. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.376 γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών.
Οι παιδίατροι θεωρούν ότι οι γονείς πανικοβάλλονται όταν παρατηρούν ότι η θερμοκρασία του παιδιού τους μπορεί να είναι λίγο αυξημένη, ενώ στην πραγματικότητα ο πυρετός είναι ένα αμυντικό εργαλείο του οργανισμού για την καταπολέμηση των μικροβίων και των ιών.
«Ίσως δεν είναι απολύτως σαφές στους γονείς ότι δεν είναι ο ίδιος ο πυρετός που τους ανησυχεί, αλλά το τι μπορεί να προκαλεί τον πυρετό. Έτσι, στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από τον πυρετό, επειδή ο πυρετός είναι απλώς ένα σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει», λέει η Σούζαν Γουόλφορντ, παιδίατρος, η οποία συμμετείχε στην έρευνα του C.S. Mott.
Όταν λοιπόν οι γονείς δίνουν στα παιδιά με χαμηλό πυρετό αντιπυρετικά, στην πραγματικότητα αναβάλλουν τη διάγνωση για το αίτιο που προκαλεί τον πυρετό, καλύπτοντας έτσι την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
«Οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα αρρωστήσουν υπερβολικά αν δεν τους δώσουν κάτι», δήλωσε, ο Τσαντανί Ντεζούρε, παιδίατρος, και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των γονιών θα ξαναμετρήσουν τη θερμοκρασία του παιδιού τους πριν δώσει δεύτερη δόση, αλλά το 26% θα δώσει άλλη μια ακόμη και αν δεν υπάρχει πυρετός, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του πυρετού.
Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι τα δύο τρίτα των γονιών δοκιμάζουν αρχικά εναλλακτικές μεθόδους για την πτώση του πυρετού, όπως η χρήση δροσερού μπάνιου ή ένα βρεμένο πανάκι στο μέτωπο του παιδιού.
Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει πυρετό
Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Η θερμοκρασία σ΄ ένα υγιές παιδί κυμαίνεται μεταξύ 36,5οC-37,8οC.
Μόλις ελεγχθεί με ακρίβεια η θερμοκρασία* και επιβεβαιωθεί ότι το παιδί έχει πυρετό πάνω από 38oC είναι λογικό να δοθεί η σωστή δόση του αντιπυρετικού σύμφωνα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού.
«Ας προσπαθήσουμε να είναι το παιδί άνετα και χαλαρά», λέει η Γουόλφορντ. «Να σιγουρευτούμε ότι φοράει ελαφριά ρούχα, να διατηρήσουμε το δωμάτιο που βρίσκεται δροσερό, όχι κρύο, και στη συνέχεια να σιγουρευτούμε ότι το παιδί είναι καλά ενυδατωμένο. Ωστόσο εάν το παιδί είναι βρέφος, κάτω των 3 μηνών οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους».
Εάν ένα παιδί έχει πυρετό που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:
- όπως υπερβολική υπνηλία,
- πόνο στον αυχένα,
- δυσκολία στην αναπνοή,
οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρό τους, επισημαίνει η Γουόλφορντ.
Παρακολουθήστε τα φάρμακα των παιδιών σας
Στην έρευνα περίπου το 65% των γονέων είχαν αναφέρει ότι κρατούσαν αρχείο με την ώρα που έδιναν κάθε δόση, κάτι που πρέπει να κάνουν όλοι οι γονείς.
Δεν πρέπει να δίνουν άλλη δόση για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση πυρετού, σύμφωνα με τους Ντεζούρε και Γουόλφορντ.
Αυτή την εποχή του χρόνου, οι γιατροί θεωρούν ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος, ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ασθένειες.
Πρέπει να προσέχουμε πολύ την υγιεινή των χεριών. Να πλένουμε καλά τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε σωστά το απολυμαντικό.
Να μην έχουμε «πυρετοφοβία» και δίνουμε αδικαιολόγητα και άκαιρα φάρμακα στα παιδιά.
Επίσης να μην τα στέλνουμε άρρωστα στο σχολείο.
* Τρόπος μέτρησης θερμοκρασίας στο παιδί
Σύμφωνα με τον παιδίατρο Αδάμο Χατζηπαναγή οι μέθοδοι μέτρησης της θερμοκρασίας σε ένα παιδί είναι οι ακόλουθες:
- από το ορθό,
- από τη μασχάλη,
- από το αυτί,
- από το δέρμα.
Η καλύτερη μέθοδος μέτρησης του πυρετού σε βρέφος ή μικρό παιδί είναι από το ορθό. Στο μεγαλύτερο παιδί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά όλοι οι μέθοδοι μέτρησης θερμοκρασίας. Η μέθοδος από το στόμα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί στα παιδιά κάτω των 3 – 4 χρόνων αφού δύσκολα ένα παιδί της ηλικίας αυτής κρατά το στόμα κλειστό. Τα ταινιοειδή θερμόμετρα δέρματος είναι εύκολα, απλά στη χρήση τους αλλά δεν είναι όμως αξιόπιστα. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα νεότερα θερμόμετρα τα οποία μετρούν το πυρετό από το αυτί κοστίζουν ακριβά αλλά μπορούν γρήγορα, εύκολα να μετρήσουν τη θερμοκρασία σώματος στο αυτί σε οποιοδήποτε παιδί. Να θυμάστε όμως ότι θα πρέπει να αποφεύγονται εάν το παιδί έχει ωτίτιδα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος