Προστατεύστε το σπίτι σας από τους «ληστές των διακοπών» – Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ. (video)

Array

Έχετε σκεφτεί πως όσο εσείς κανονίζετε τις διακοπές σας, κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν το πώς θα σας διαρρήξουν το σπίτι; Η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), Άννα Ευθυμίου μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών».

Επιμέλεια: Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η Ελληνική Αστυνομία προτείνει ανεπιφύλακτα προς όλους όσους ετοιμάζονται να πάνε τις καλοκαιρινές τους διακοπές να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες προκειμένου «να ξεγελάσουν» τους ληστές.

  • Ειδικότερα, πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Όπως είπε και η κ. Ευθυμίου δεν φτάνει μόνο να κλείνουμε και να κλειδώνουμε τις πόρτες ή τις μπαλκονόπορτες αλλά «πρέπει και να τις ασφαλίζουμε» καθώς «έχουνε παρατηρηθεί αρκετές κλοπές όπου δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης» αφού οι ένοικοι του σπιτιού δεν λάμβαναν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
  • Επίσης, καλό είναι να ενημερώσετε για την απουσία σας µόνο τα συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας.
  • Ακόμη, σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου «υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορεί να προδώσουν την απουσία σας» και μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα «μαραμένα φυτά στο μπαλκόνι ή ένα γεμάτο γραμματοκιβώτιο». Έτσι λοιπόν, φροντίστε να μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά και τοποθετήστε ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος.
  • Φροντίστε να τοποθετήσετε έναν χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού καθώς και ένα σύστημα συναγερμού ή ακόμη και κάμερες ασφαλείας.
  • Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
  • Φροντίστε να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας, όταν σκοπεύετε να λείψετε για κάποιο χρονικό διάστημα.
  • Επιπλέον, μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε, δεν ξέρετε ποιος μπορεί να τα διαβάσει.
  • Ακόμη, μην δίνετε συνεχώς αναφορά για το που βρίσκεστε και τι κάνετε μέσα από τα social media. Όσα περισσότερα στοιχεία δίνετε τόσο πιο εύκολη κάνετε την δουλειά των ληστών.
  • Τέλος, σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα για κάποια ύποπτη κίνηση στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το 100 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος