Πρίγκηπος: Σύμβολο της Ελληνο-ορθόδοξης παιδείας το μοναδικό ελληνικό δημοτικό του νησιού

Array

Μανιάνα Καλογεράκη

Σύμβολο προσφοράς, αλλά και προσπάθειας διατήρησης του ελληνικού στοιχείου αποτελεί το μοναδικό ελληνικό δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στην Πρίγκηπο, το ένα από νησιά του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

Κοντά στην Πρώτη, την Αντιγόνη και φυσικά τη Χάλκη, το ελληνικό σχολείο της Πριγκήπου, με μονοψήφιο αριθμό μαθητών, είναι ένα από τα πρώτα κτίρια που θα συναντήσει ο επισκέπτης, κατεβαίνοντας από το πλοίο.

Με ιστορία από το 1850, ανακατασκευή το 1900 και έναρξη λειτουργίας το 1914, το ελληνικό δημοτικό της Πριγκήπου δεσπόζει ακριβώς δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Από αυτό αποφοίτησε ο Πατριάρχης Φώτιος, ιεράρχες επιστήμονες, καλλιτέχνες.

Δασκάλα και διευθύντρια του σχολείου είναι η κα Αγνή Νικολαΐδου, η οποία επίσης αποφοίτησε από αυτό. Η κα Νικολαΐδου μίλησε στο ertnews για την προσπάθειά της να μεταδώσει στους μαθητές όλα τα απαραίτητα εφόδια, αλλά και για την ζωή της στην Πρίγκηπο.

”Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εντός των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μας. Η καταγωγή των παιδιών είναι από την Αντιόχεια, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν την Ελληνική σα δεύτερη γλώσσα, συχνά και τρίτη. Ομως, επειδή εγώ δεν έχω δικά μου παιδιά, τα αντιμετωπίζω σαν συγγενικά μου πρόσωπα. Εγώ αυτό που θέλω να τους περάσω είναι την Ελληνο-ορθόδοξη παιδεία. Αλλά, οι γονείς τους δεν παύουν να είναι Ρωμιοί της Αντιόχειας. 

Σε ερώτησή μας αν είναι ευχαριστημένη από την ανταπόκριση των παιδιών στην προσπάθειά της να μεταδώσει όλα όσα γνωρίζει και επιθυμεί να διατηρηθούν άσβεστα στο μυαλό και την ψυχή τους, εκείνη απαντά: «Εγώ το σκέφτομαι ανάποδα: Είμαι εγώ ευχαριστημένη από την δική μου προσφορά; Στο σπίτι τους δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα, μιλάνε κυρίως αραβικά. Παρόλα αυτά έχουν έντονη θρησκευτική συνείδηση. Είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι και γεμίζουν τις εκκλησίες μας χωρίς να καταλαβαίνουν τα εκκλησιαστικά τροπάρια».

Η ζωή στην Πρίγκηπο

«Οι μόνιμοι κάτοικοι της Πριγκήπου είμαστε περίπου 90 άτομα. Το καλοκαίρι βέβαια ο αριθμός αυτός αυξάνεται λόγω των παραθεριστών, ταξιδιωτών από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Το σημείο αναφοράς μας είναι η Εκκλησία. Υπάρχει βεβαίως το σχολείο, το οποίο λειτουργεί με λίγα παιδάκια, καθώς και μια φιλόπτωχο αδελφότητα, η παρουσία της οποίας είναι σημαντική γιατί οι ηλικιωμένοι χρειάζονται τη βοήθεια των νεοτέρων».

Η κα Νικολαΐδου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 1990 μέχρι το 2012 διέμενε στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε η Πρίγκηπος, όπου στην ουσία πηγαινο-ερχόταν από και προς την Πόλη, μέχρι να εγκατασταθεί μόνιμα.

Με πατέρα Πριγκηπιανό και μητέρα Φαναριώτισσα αποτελεί και η ίδια μέρος του νησιού στο οποίο όπως αναφέρει, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. «Στο παρελθόν είχαμε δυσάρεστα γεγονότα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τα ξεχνάμε. Οι λαοί μεταξύ τους δεν έχουν θέματα».

«Μετά το Δημοτικό στο οποίο τώρα διδάσκω και διευθύνω, φοίτησα στο Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο (Γυμνάσιο και Λύκειο), το οποίο ήταν και το σχολείο της μητέρας μου. Είμαι πλέον και Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας. Το αγαπώ το νησί μου. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και από εκεί και πέρα ό,τι πει ο Θεός. Έτσι έλεγε ο πατέρας μου και εγώ αυτό πιστεύω».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος