Συνήθως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια είναι εκείνα που μας σπρώχνουν στις συγκρίσεις, με εκείνους που μάς φαίνεται ότι ζουν καλύτερα από μας ή με εκείνους που θεωρούμε ότι είναι καλύτερoί μας. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κάνουμε συγκρίσεις είναι ότι δεν περνάμε καλά στη δική μας ζωή. Δεν έχουμε καλή καθημερινότητα και αντί να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε πέφτουμε στην παγίδα να συγκρίνουμε την καθημερινότητά μας με τις ζωές των άλλων.
«Παλεύοντας» με τους άλλους
Το να «παλεύουμε» συνεχώς με τους άλλους, δηλαδή να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τη ζωή του φίλου μας, του συναδέλφου μας, του γείτονά μας ή ακόμα χειρότερα με τη ζωή όλων εκείνων που φιγουράρουν στα social media, μάς δηλητηριάζει τη ζωή. Μπορούμε όμως να κάνουμε κάποια βήματα για να ξεφύγουμε από την παγίδα της σύγκρισης με τους άλλους.
Δώστε όνομα στον εσωτερικό σας κριτή
Όταν ονομάζουμε κάτι αμέσως μετριάζουμε τη δύναμή του. Ας δώσουμε λοιπόν ένα όνομα στην εσωτερική φωνή που μας υπογραμμίζει κάθε φορά: ότι έχουμε πάρει κιλά και δεν μπορούμε να φορέσουμε τα ρούχα μας, ότι δεν έχουμε αρκετά χρήματα, ότι δεν έχουμε ταξιδέψει, ότι δεν προχωράμε στη δουλειά.
Ας δώσουμε ένα όνομα σ’ αυτή τη φωνή που μας βασανίζει. Ας πούμε ότι τη λένε (τη φωνή) Λάμπρο*. Όταν θα γνωριστείτε καλύτερα θα ανακαλύψετε ότι ο Λάμπρος είναι κακός σύμβουλος και δεν θα είστε ποτέ αρκετά καλοί για κείνον. Όλο και κάτι θα σας λείπει, για να μπορεί να σας ταλαιπωρεί. Ωστόσο, τώρα που έχει όνομα θα μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε μιλάει και πώς σας οδηγεί στην παγίδα.
Γίνε ο καλύτερός σου φίλος
Θεωρείτε ότι είστε καλός φίλος για τους φίλους σας; Τότε γιατί να μην είστε καλός φίλος για τον εαυτό σας; Εάν ένας φίλος σας περνούσε κρίση πώς θα προσπαθούσατε να τον παρηγορήσετε;
Θα καθόσασταν μαζί του, θα συζητούσατε τα συναισθήματά του, θα του υπενθυμίζατε πόσο σπουδαίος άνθρωπος είναι. Το ίδιο να κάνετε και με τον εαυτό σας. Ό,τι δεν θα λέγατε σε έναν φίλο, μην το λέτε και σε σας. Πάρτε απόσταση από τα μειονεκτικά συναισθήματα που μπορεί να σας κατακλύζουν. Δεν είστε εσείς.
Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα, θα αρχίσετε να κατανοείτε από πού προέρχονται οι ανασφάλειές σας. Και έτσι θα μπορέσετε να τις αντιμετωπίσετε. Στο κάτω κάτω, ποιος από τους ανθρώπους με τους οποίους συγκρίνεστε, θα μπορούσε να διαχειρισθεί όλες τις δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει εσείς μέχρι σήμερα;
Γράψτε σε ένα χαρτί τι έχετε καταφέρει
Όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, εστιάζουμε σε όλα τα δυνατά τους σημεία και αγνοούμε τα δικά μας. Καθίστε και γράψτε σε ένα χαρτί τι έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα.
Ακόμα και το ότι φεύγετε από το σπίτι το πρωί και γυρίζετε κατάκοποι το βράδυ και έχετε να ασχοληθείτε με τις ανάγκες άλλων ανθρώπων ή της οικογένειάς σας είναι από μόνο του επίτευγμα. Μπορεί οι άνθρωποι με τους οποίους συγκρίνεστε να αξίζουν αλλά και εσείς σίγουρα έχετε καταφέρει πολλά.
Τώρα γιατί το σκέφτομαι αυτό
Όταν σκοτεινά συναισθήματα υπαγορεύουν τη σύγκριση με τους άλλους, ψάξτε τον εαυτό σας. Είναι και αυτό ένα είδος αυτοφροντίδας, που περιλαμβάνει ειλικρινή και συνεχή ενδοσκόπηση. Είναι μια απελευθερωτική διαδικασία. Κοιτάζεις μέσα σου και μπορείς να δεις γιατί θεωρείς τον εαυτό σου υποδεέστερο ή ανεπαρκή και πόσο αυτό σε εξαντλεί συναισθηματικά.
Ο μόνος πραγματικός ανταγωνισμός είναι με τον άνθρωπο που ήσασταν χθες, με τον άνθρωπο που ήσασταν τον προηγούμενο μήνα ή με τον άνθρωπο που ήσασταν πριν από ένα χρόνο. Αυτό είναι το μέτρο της εξέλιξης που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει.
Ας είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχουμε. Η ζωή κάποιου μπορεί να φαίνεται καλύτερη, αλλά σίγουρα υπάρχει κάποιος άλλος εκεί έξω που εύχεται να είχε αυτό που έχουμε εμείς.
* Λάμπρο λένε τον γάτο που μένει δίπλα μας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος