Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι

Array

Εάν είστε γονιός ενός gamer, πιθανότατα γνωρίζετε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να πείσετε αυτά τα παιδιά να αφήσουν το χειριστήριό τους, ή να απομακρυνθούν από τον υπολογιστή τους και να πιάσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο.

Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι
@ Aaron Burden, Unsplash

Ο γρήγορος ρυθμός των βιντεοπαιχνιδιών και η σταθερή ροή των ενσωματωμένων σε αυτά ανταμοιβών διεγείρουν τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους με τρόπους που δεν μπορούν να το κάνουν τα βιβλία. Ένα παιχνίδι μπορεί να μοιράζει ένα χρυσό νόμισμα ή ένα μπόνους έκπληξη κάθε λίγα λεπτά (ή δευτερόλεπτα), ενώ μπορεί να χρειαστούν πολλές σελίδες ενός βιβλίου για να φτάσει κανείς σε μια μεγάλη αποκάλυψη ή ανατροπή της πλοκής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια δεν μπορούν επίσης να απολαύσουν το διάβασμα. Η αρθρογράφος της Wall Street Journal Julie Jargon επικοινώνησε με βιβλιοθηκάριους, καθηγητές παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και έφηβους gamers για να μάθει τι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διαβάσουν. Όλοι τους προτείνουν να αφιερώνει κανείς τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για διάβασμα.

Ακολουθούν οι συμβουλές τους για το πώς να το κάνετε αυτό φέτος το καλοκαίρι:

Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας

«Τα παιδιά δεν θα απολαμβάνουν το διάβασμα όταν αναγκάζονται να το κάνουν», λέει ο Marzuq Mazid, ένας 17χρονος μανιώδης παίκτης βιντεοπαιχνιδιών από το Όστιν του Τέξας. «Αν καταφέρετε να βρείτε ένα βιβλίο που τους φαίνεται πραγματικά ελκυστικό, θα αναπτύξουν αυτό το εσωτερικό κίνητρο για ανάγνωση».

Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι
@Jamie Street, Unsplash

Ο Marzuq δηλώνει επίσης ότι έβρισκε βαρετό το διάβασμα όταν ήταν μικρότερος. Αλλά όταν η μαμά του τον πήγε στη βιβλιοθήκη, η σειρά «Σχολή Κατασκόπων» για ένα σπασικλάκι που γίνεται μυστικός πράκτορας, τράβηξε το ενδιαφέρον του.

Τα βιβλία που περιέχουν δράση και περιπέτεια παρόμοια με τα βιντεοπαιχνίδια είναι καλές επιλογές για τους gamers, σύμφωνα με τη Liz McChesney, σύμβουλο πεδίου για την National Summer Learning Association και πρώην βιβλιοθηκάριο σε παιδική βιβλιοθήκη στο Σικάγο. Το ίδιο ισχύει και για τα βιβλία μυθοπλασίας που διαδραματίζονται στους κόσμους των βιντεοπαιχνιδιών, όπως το “Ready Player One” («Αν είσαι έτοιμος, πάτα enter»), καθώς και τα βιβλία για gaming και προγραμματιστές παιχνιδιών.

Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι
@Hello-i-m-nik, Unsplash

Και αξίζει να τσεκάρετε τις επιλογές σας μιλώντας με βιβλιοθηκάριους, γιατί η επιλογή βιβλίων μπορεί να χρειάζεται περισσότερα από το κεντρικό θέμα του, σχολιάζει ο Ricci Yuhico, διευθυντής υπηρεσιών βιβλιοθηκών για νέους ενήλικες στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Υόρκη. «Ρωτώ τα παιδιά αν τους αρέσει το παιχνίδι για τη δράση, για την ιστορία ή για τις ανταμοιβές που προσφέρει και δίνω μια σύσταση με βάση τις απαντήσεις τους», εξηγεί.

Αγκαλιάστε όλες τις μορφές ανάγνωσης

Μην ανησυχείτε αν ο έφηβός σας δεν διαβάζει Ντοστογιέφσκι αυτό το καλοκαίρι. Οι ειδικοί στον γραμματισμό λένε ότι τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από το να διαβάζουν βιβλία κάτω από το επίπεδο της εκπαιδευτικής τους βαθμίδας ή να επιλέγουν βιβλία που είναι πιο σύντομα ή δεν χωρίζονται σε κεφάλαια τύπου ενηλίκων. Τα κόμικς, τα graphic novels και τα βιβλία μαγειρικής όλα βοηθούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάγνωσης, τονίζει η Suzanne Skyvara, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ και σύνταξης στον ιστότοπο προτάσεων βιβλίων Goodreads που ανήκει στην Amazon.com Inc.

Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι
@ Stephane YAICH, Unsplash

«Τα παιδιά βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση με το σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες και μερικές φορές θέλουν απλώς κάτι εύκολο και ευχάριστο», λέει. «Αν θέλουν λίγη άνεση το καλοκαίρι, ας την έχουν», προσθέτει.

Όλοι οι τύποι ανάγνωσης μετράνε, λένε οι ειδικοί — είτε είναι η ανάγνωση περιοδικών, η έρευνα για μέρη που θα επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού ταξιδιού ή ακόμα και η ακρόαση ηχητικών βιβλίων.

Σύμφωνα με την Jonda C. McNair, καθηγήτρια παιδικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, υπάρχει επίσης αξία στη φωτογραφία και τα βιβλία τέχνης που περιέχουν λίγες έως καθόλου λέξεις. «Σε κάνουν να επιβραδύνεις και να δίνεις προσοχή», λέει.

Η αφήγηση ιστοριών είναι επίσης ένας καλός τρόπος για την ενίσχυση του γραμματισμού.
«Η αφήγηση ιστοριών φαντασμάτων γύρω από τη φωτιά της κατασκήνωσης βοηθά στη δημιουργία της γλωσσικής σύνδεσης με τη φαντασία», αναφέρει η κ. McChesney, του National Summer Learning Association.

Κάντε το διασκεδαστικό

Η δημιουργία νέων χώρων για ανάγνωση και η το να κάνουμε τον χρόνο ανάγνωσης κάτι ξεχωριστό, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ανυπομονούν για βιβλία. Το να βγάλετε μια κουβέρτα έξω και να διαβάσετε κάτω από ένα δέντρο ή να φτιάξετε ένα οχυρό για να διαβάσετε από κάτω μπορεί να βοηθήσει, λένε οι ειδικοί. Το ίδιο και τα σνακ.

Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι
@ Skylar Zilka, Unsplash

Η αρθρογράφος της WSJ λέει πως ένα από τα τεχνάσματα που έχει χρησιμοποιήσει με τα δικά της παιδιά στην προεφηβεία είναι να έχει «σαντουιτσάκια και βιβλία» στην πίσω αυλή.

Το να κάνετε την εμπειρία κάτι διαφορετικό, εναλλάσοντας τη θέση ανάγνωσης και τις λιχουδιές, μπορεί επίσης να αποτρέψει την πλήξη. Ο Siva Ramakrishnan, αναπληρωτής διευθυντής υπηρεσιών για νέους ενήλικες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, προτείνει να κάνετε εκδρομές για ανάγνωση, όπως το να πάτε σε ένα πάρκο για να διαβάσετε και να πάρετε παγωτό μετά.

Μετατρέψτε την ανάγνωση σε παιχνίδι

Τα στοιχεία που κάνουν τα βιντεοπαιχνίδια τόσο ελκυστικά μπορούν να εφαρμοστούν στην ανάγνωση. Μπορείτε να επιβραβεύσετε τα παιδιά που «ανεβαίνουν επίπεδο» στην ανάγνωση θέτοντας στόχους για πόσες σελίδες ή κεφάλαια θα διαβάσουν σε μια εβδομάδα.

Ο Johnathan Sherrill, ένας 15χρονος από το Μέμφις του Τενεσί, θυμάται ότι η μαμά του συμπλήρωνε ένα γράφημα όταν ήταν μικρότερος και σημάδευε την πρόοδο που έκανε στους αναγνωστικούς του στόχους. Αφού διάβαζε έναν συγκεκριμένο αριθμό κεφαλαίων, έπαιρνε κάποια επιβράβευση όπως ένα γλυκό ή επιπλέον χρόνο για παιχνίδι.

Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι
@ Ashin K Suresh, Unsplash

Ο Johnathan προτείνει στους γονείς να έχουν ένα σεντούκι θησαυρού με μικρά αντικείμενα από τα οποία να μπορούν να επιλέγουν τα μικρότερα παιδιά ως βραβεία, παρόμοια με αυτά που μπορεί να βρουν στον οδοντίατρο.

Πολλές βιβλιοθήκες προσφέρουν προκλήσεις για καλοκαιρινή ανάγνωση. Υπάρχουν μάλιστα και σχετικές -αγγλόφωνες- εφαρμογές, όπως το Beanstack, που παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών στην ανάγνωση και παρέχουν κίνητρα και ανταμοιβές.

Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι

Ανακατέψτε το διάβασμα με άλλες δραστηριότητες

Οι ειδικοί στον γραμματισμό ενθαρρύνουν τα παιδιά να ενισχύσουν αυτό που έχουν διαβάσει ενσωματώνοντας και άλλες δραστηριότητες στο καλοκαιρινό τους διάβασμα. Ο Johnathan λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να γράφουν και να εικονογραφούν τις δικές τους ιστορίες, όπως άλλωστε κάνουν και οι δημιουργοί παιχνιδιών.

Η κ. Ramakrishnan προτείνει στα παιδιά να φτιάξουν ένα κόμικ, μια μουσική σύνθεση ή ένα τρέιλερ ταινίας εμπνευσμένο από βιβλία.

Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι
@Road-trip-with-raj, Unsplash

Μερικές φορές τα ίδια τα παιδιά δείχνουν τον δρόμο, αναμειγνύοντας τους φανταστικούς κόσμους του βιβλίου και του βιντεοπαιχνιδιού. Για παράδειγμα, η κόρη της αρθρογράφου οικοδόμησε στο “Minecraft” ένα σκηνικό από το βιβλίο που διάβαζε.

«Σκέφτηκα ότι μια καλή ιδέα για τα παιδιά μου θα ήταν να τα βάζω να συνοψίζουν αυτά που διαβάζουν κάθε εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί το αποθάρρυναν, λέγοντας ότι ακουγόταν υπερβολικά σαν αγγαρεία», γράφει η Julie Jargon. «H Δρ McNair πρότεινε αντ’ αυτού να ζωγραφίσουν μια εικόνα της αγαπημένης τους σκηνής από τα κεφάλαια που διάβασαν. Τα παιδιά μου λάτρεψαν αυτή την ιδέα».

Όταν η Δρ McNair δίδασκε στο δημοτικό σχολείο, έβαζε τους μαθητές της να δημιουργούν τετράδια ποίησης και να εικονογραφούν τα ποιήματα που τους τύπωνε.

Διαβάστε δυνατά

Ακόμα κι αν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να διαβάζουν μόνα τους, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι ποτέ πολύ μεγάλα για να τους διαβάζουμε εμείς. «Ακόμα και οι φοιτητές μου απολαμβάνουν να τους διαβάζουν», λέει η Δρ McNair.

Πώς να γίνει το παιδί σας από gamer αναγνώστης αυτό το καλοκαίρι
@ Kinga Cichewicz, Unsplash

«Όταν τα παιδιά μου και εγώ διαβάζουμε μαζί, συνήθως διαβάζουμε εναλλάξ σελίδες ή κεφάλαια. Πρόσφατα, η κόρη μου αποφάσισε να διαβάζει τον διάλογο ενώ εγώ διάβαζα την αφήγηση, λέγοντας ότι αυτό το κάνει πιο διασκεδαστικό», αναφέρει η αρθρογράφος της WSJ.

Δημιουργήστε μια λέσχη βιβλίου

Η συζήτηση με τα παιδιά σας για ένα βιβλίο μπορεί να ενισχύσει την κατανόησή τους. Σύμφωνα με την Δρ McNair είναι καλύτερο να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, όπως «Τι πιστεύετε για τον κεντρικό χαρακτήρα;» και «Πώς θα τελειώνατε το βιβλίο διαφορετικά;»

Εάν τα παιδιά στο σπίτι σας βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο ανάγνωσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μια οικογενειακή λέσχη βιβλίων όπου όλοι διαβάζετε εναλλάξ (και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να ακούν) και να συζητάτε για όσα διαβάζετε. Ή μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν μια καλοκαιρινή λέσχη βιβλίου με φίλους.

Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, ευχόμαστε καλά αναγνωστικά ταξίδια και καλή επιτυχία!

Πηγή: WSJ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος