Πώς να εμφανιστείτε ξανά στη ζωή ενός παλιού φίλου στον οποίο κάνατε «ghosting»

Array

Τι είναι το «unghosting»; Η ψυχολόγος, Μαρίζα Τζ. Φράνκο, λέει πως «unghosting» σημαίνει να επανεμφανιζόμαστε στη ζωή κάποιου ενώ είχαμε εξαφανιστεί χωρίς προειδοποίηση. «Μπορεί να είναι ωφέλιμο, επειδή ίσως προσφέρετε στον φίλο σας τον “επίλογο” που χρειάζεται για να προχωρήσει στη ζωή του», εξηγεί η Φράνκο. Επιπλέον, όπως σημειώνει, ίσως τον κάνει να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του που προσπάθησε να διορθώσει κάποιο λάθος του.

Παρόλο που η διαδικασία μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άβολα, έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει μια φιλία που έληξε χωρίς λόγο. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι άνθρωποι είναι συχνά πιο ανοιχτοί απ’ ό,τι νομίζουμε στην ιδέα της επανασύνδεσης, ειδικά εάν είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», λέει η Φράνκο.
Από την άλλη, απλώς με το να επανεμφανιστούμε, «δεν μας δίνεται αυτομάτως και το δικαίωμα να μας κατανοήσουν, να μας συγχωρέσουν ή να ξαναρχίσουμε τη σχέση», όπως εξηγεί η Ντανιέλ Μπαγιάρντ Τζάκσον, ειδική στα θέματα φιλίας.

Ζητήστε συγγνώμη και αναλάβετε τις ευθύνες σας

Άσχετα με το πόσο επώδυνος είναι ο λόγος για τον οποίο εξαφανιστήκατε ή το πόσο πενθήσατε τη φιλία σας, εκείνος που κάποτε ήταν φίλος σας δέχτηκε μεγαλύτερο πλήγμα. Η Φράνκο λέει πως το πρώτο βήμα είναι να ζητήσετε συγγνώμη: «Ένας καλός τρόπος είναι να πείτε, “Σε σκεφτόμουν, σκεφτόμουν και το ότι δεν ανταποκρινόμουν στις προσπάθειες που έκανες για επικοινωνία. Ζητώ συγγνώμη. Εάν το επιθυμείς, θα ήθελα πολύ να σου πω τι συνέβη. Σ’ ευχαριστώ πολύ”».

Εάν θέλει να μιλήσετε, εξηγήστε γιατί φύγατε. «Θυμηθείτε πως κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα των όποιων λόγων είχατε. Είτε επρόκειτο για ζήτημα ψυχικής υγείας, για πίεση εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών, είτε υποφέρατε από εργασιακή εξουθένωση ή ήταν κάποιο ζήτημα μεταξύ σας, το οποίο δεν ξέρατε πώς να εκφράσετε εκείνη την περίοδο, όλα αυτά αποτελούν βάσιμους λόγους, για τους οποίους, όμως, θα πρέπει να μιλήσετε».

Να είστε σαφείς σχετικά με τον λόγο για τον οποίο επιστρέφετε

Μόλις εξηγήσετε γιατί εξαφανιστήκατε, το καλύτερο είναι να είστε ξεκάθαροι για τους λόγους για τους οποίους επιστρέψατε, έτσι ώστε να μην μείνουν απορίες στον φίλο σας.
Εάν απλώς του πείτε πως τον σκεφτόσασταν και θέλετε να επανασυνδεθείτε, ίσως αναρωτηθεί αν το κίνητρό σας είναι κάτι που θέλετε από εκείνον ή να μην είναι σαφές για ποιον λόγο προσπαθείτε να επανασυνδεθείτε: απλώς ζητάτε συγγνώμη ή θέλετε να αρχίσετε να κάνετε ξανά παρέα;

Αποφύγετε την αμυντική στάση

Η εξήγησή σας δεν αποτελεί δικαιολογία ή άμυνα για τη στάση σας, αλλά επίλογο για το άτομο που αφήσατε ξεκρέμαστο. Εάν το παρακάνετε με τις εξηγήσεις, ίσως εκληφθεί ως προσπάθεια να «καθαρίσετε» το όνομά σας, και όχι να επανασυνδεθείτε ή να επιτρέψετε στον φίλο σας να προχωρήσει στη ζωή του. Σύμφωνα με την Τζάκσον, «σε περίπτωση που νιώθει πληγωμένος, στενοχωρημένος ή αγανακτισμένος, πρέπει να του αφήσετε τον απαραίτητο χώρο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του».

Η Φράνκο συμβουλεύει να μην κατηγορήσετε τον φίλο σας για τη δική σας εξαφάνιση. Ακόμα κι αν έπαιξε ρόλο στην προστριβή σας, εσείς επιλέξατε να το διαχειριστείτε έμμεσα. Ανεξάρτητα από το τι έκανε ο φίλος σας, θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για την απόφασή που πήρατε να εξαφανιστείτε και για τον πόνο που αυτό του προκάλεσε.

Αποδεχθείτε ότι ίσως να μην σας θέλει ξανά στη ζωή του

Μπορείτε να επιστρέψετε σε έναν παλιό φίλο δείχνοντας σεβασμό, όμως δεν μπορείτε να ελέγξετε την αντίδρασή του. Σύμφωνα με τη Φράνκο, η κακή συμπεριφορά μας προς τους φίλους μας έχει συνέπειες: ακόμα και η πιο ειλικρινής εξήγηση για την εξαφάνισή μας, ίσως να μην ξαναφέρει πίσω τον φίλο μας.

Ίσως να μην ανταποκριθεί στο μήνυμά σας ή να απορρίψει το αίτημά σας για επανασύνδεση, επειδή είναι ακόμα θυμωμένος, στενοχωρημένος ή επειδή δεν ενδιαφέρεται. Σε κάθε περίπτωση, σεβαστείτε την απόφασή του, λέει η δρ Φράνκο.

Μια φιλία λειτουργεί μόνο εάν και τα δύο μέρη επενδύουν σε αυτή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος