Πώς μπορούν τα συνειδητά όνειρα να αλλάξουν τη ζωή μας

O ύπνος καλύπτει έως και το ένα τρίτο της ζωής μας. Και όπως δείχνει η επιστημονική έρευνα, ο ύπνος –σε κάθε φάση του– συνοδεύεται από όνειρα. Ονειρευόμαστε, λοιπόν, στο ένα τρίτο της ζωής μας. Εάν ανήκετε σε όσους πιστεύουν ότι δεν ονειρεύονται ποτέ, ελπίζω να μην απογοητευτείτε.

Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί. Όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται και τα όνειρα είναι πολύ σημαντικά. Εάν διαβάσετε το συναρπαστικό βιβλίο του Στέφαν Κλάιν «Τα Όνειρα, Ένα Ταξίδι στην εσωτερική μας πραγματικότητα», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης θα σκεφθείτε εντελώς διαφορετικά για τα όνειρα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του βιβλίου ο Κλάιν, τα όνειρα μας επιτρέπουν να καταλάβουμε με ποιον τρόπο ο εγκέφαλός μας δημιουργεί την πραγματικότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε.

Ο «πατέρας της ψυχανάλυσης», Σίγκμουντ Φρόυντ, πίστευε πως όλα τα όνειρα περιείχαν μια καταπιεσμένη επιθυμία, συνήθως σεξουαλική. Ο αντίπαλός του Καρλ Γιουνγκ διαφωνούσε. Σύμφωνα με τον δεύτερο, τα όνειρα συνδέονται με την ιστορία της ανθρωπότητας, με το συλλογικό ασυνείδητο.

Σήμερα οι ερευνητές βλέπουν τα όνειρα ως έναν τρόπο αφομοίωσης των εμπειριών μας και προειδοποίησης για πιθανές απειλές που ίσως παραβλέψαμε όσο ήμασταν ξύπνιοι. Θεωρούν επίσης ότι τα συνειδητά όνειρα μπορούν να μειώσουν το άγχος μας και να μας κάνουν περισσότερο δημιουργικούς. Τα χρησιμοποιούν ακόμα και για να βελτιώσουν τις επιδόσεις των αθλητών.

Τι είναι τα συνειδητά όνειρα

«Ένα συνειδητό όνειρο είναι ένα όνειρο κατά τη διάρκεια του οποίου ξέρουμε ότι ονειρευόμαστε», εξηγεί ο Τσάρλι Μόρλι, συγγραφέας του Lucid Dreaming Made Easy (Εύκολος τρόπος για συνειδητά όνειρα).

«Κοιμάστε βαθιά και λέτε στον εαυτό σας: “Ξέρω πως είναι όνειρο”. Στους περισσότερους έχει συμβεί αρκετές φορές. Εάν θεωρείτε ότι σε εσάς δεν έχει συμβεί, θυμηθείτε αν έχετε δει ποτέ εφιάλτη, στον οποίο καθησυχάζατε τον εαυτό σας λέγοντας, “Δεν είναι πραγματικότητα, πρέπει να ξυπνήσω”. Κι αυτό συνειδητό όνειρο είναι», λέει.

«Είναι σαν κάτι που έχετε δει σε ταινία. Η ταινία Inception συνέλαβε με μεγάλη επιτυχία τη δύναμη των συνειδητών ονείρων». Ο Μόρλι επιμένει πως η επιλογή του περιεχομένου των ονείρων μας και ο έλεγχος τους, είναι δεξιότητες που μπορεί να αποκτήσει ο καθένας.

«Σύμφωνα με πολλές μελέτες, τα συνειδητά όνειρα ενισχύουν τις επιδόσεις μας. Σε ένα συνειδητό όνειρο, δεν βλέπεις απλώς εικόνες. Είσαι μέσα σε μια τρισδιάστατη προβολή στο μυαλό σου. Τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά από το να βλέπεις εικόνες· είναι κάτι που έχει υιοθετηθεί από επαγγελματίες αθλητές», λέει.

Πώς γίνεται;

Για να ελέγξουμε τα όνειρά μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα μοτίβα. «Ας πούμε ότι καταγράφετε τα όνειρά σας επί μία εβδομάδα και παρατηρείτε πως είδατε τρία όνειρα με ζόμπι ή επισκεφτήκατε αρκετές φορές το πατρικό σας. Αυτά είναι μέρος του μοναδικού, προσωπικού σας ονειρικού κόσμου».

Μόλις εξοικειωθείτε με τα όνειρά σας -ειδικά με αυτό που όρισε ο Στίβεν Λα Μπερζ, πρωτοπόρος του συνειδητού ονειρέματος, ως «σημάδια ονείρου»-, γρήγορα θα μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι ονειρεύεστε.

«Τα σημάδια ονείρου είναι οτιδήποτε σας κάνει να συνειδητοποιείτε πως ονειρεύεστε. Για παράδειγμα, ονειρεύεστε πως περπατάτε στον δρόμο με τον σκύλο σας. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει κάποιο σημάδι ονείρου. Όμως, αν ξαφνικά εμφανιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ καβάλα σε έναν μπλε δράκο, τότε ξέρετε πως πρόκειται για όνειρο», λέει ο Μόρλι.

Αυτά τα σημάδια είναι γνωστά ως «ενεργοποιητές συνειδητότητας»· δρουν ως υπενθύμιση πως βλέπετε όνειρο. Είναι η στιγμή που θα μπορέσετε να καθοδηγήσετε τον εαυτό σας να κάνει αυτό που θα ήθελε να κάνει στην πραγματική ζωή.

Αθλητισμός και συνειδητά όνειρα

Αν είστε για παράδειγμα αθλητής και θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση είναι η στιγμή που μπορείτε να αρχίσετε- στο όνειρό σας- τα «βαθιά καθίσματα».

Στο βιβλίο του Κλάιν, αναφέρεται πως ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη συστηματική εκμάθηση κινήσεων στα συνειδητά όνειρα ήταν ο Πάουλ Τόλε (Paul Tholey) ένας καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας, ο οποίος μάλιστα κατόρθωσε μ ‘αυτό τον τρόπο να γίνει ο ίδιος πρωταθλητής στο άθλημα καλλιτεχνικής ποδηλασίας.

Επίσης ο επιστήμονας του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Ντάνιελ Ερλάχερ (Daniel Erlacher) κατόρθωσε να αποδείξει ότι η άσκηση στη διάρκεια των συνειδητών ονείρων μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Όπως διαπίστωσε ο Ερλάχερ από τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που έστειλε σε τουλάχιστον 800 κορυφαίους Γερμανούς αθλητές, ή ιδέα είναι διαδεδομένη στον χώρο τους. Ένας στους τέσσερεις ερωτηθέντες δήλωσε ότι έχει τακτικά διαυγείς καταστάσεις και τουλάχιστον 40 αθλητές δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα ενσυνείδητα όνειρα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Κάποιοι εφιστούν την προσοχή μας πως οι τεχνικές αυτές ίσως επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου. Επίσης, εάν τα όνειρα έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες ως προς την επεξεργασία των συναισθημάτων και της μνήμης, τότε η εσκεμμένη τροποποίηση του σεναρίου ή του περιεχομένου των ονείρων, ή ακόμα και η απλή συνειδητοποίηση ότι ονειρευόμαστε, ίσως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος