Πώς δρουν οι επιτήδειοι στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο phishing – Θύματα ηλεκτρονικής απάτης μιλούν στην ΕΡΤ (video)

Array

Τις μαρτυρίες δυο επιχειρηματιών που έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης μέσω της μεθόδου phishing παρουσίασε η εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τους επιτήδειους να προσεγγίζουν από ηλικιωμένους μέχρι δραστήριους επιχειρηματίες.

Η Ιφιγένεια Τοσίδου, επιχειρηματίας καταστημάτων ένδυσης που διατηρεί και ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) εξιστορώντας την περιπέτειά της στην ΕΡΤ προειδοποιεί άλλους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

«Το να δώσω το IBAN είναι κάτι που κάνω καθημερινά. Όταν ζήτησα να μου στείλει απεικόνιση από την κατάθεση που θα έκανε η υποτιθέμενη πελάτισσα, μου ανέφερε ότι είναι εταιρικός ο λογαριασμός θα ήθελε να της απαντήσω άμεσα αν έγινε η κατάθεση. Όταν έβαλα τους κωδικούς χακαρίστηκα και μου αφαίρεσαν το ποσό των 13.000 ευρώ με δύο συναλλαγές» δήλωσε η κ. Τοσίδου.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κοντσίδης, πρ. Καλλιτεχνών Φωτογράφων περιέγραψε την δική του περίπτωση ηλεκτρονικής εξαπάτησης που έγινε με τη δικαιολογία μιας φωτογράφισης βάφτισης. «Με τη μέθοδο phishing μου ήρθε ένα εμαίλ που περιείχε λίνκ για να μεταφερθώ κάπου αλλού και να βάλω τα στοιχεία της τράπεζας».

Η δικαιολογία του εταιρικού λογαριασμού

Όπως διευκρίνισε μετά το πάθημά του ενημέρωσε τους συναδέλφους τους για να μην πέσουν θύματα απάτης με πρόσχημα τη δικαιολογία του εταιρικού λογαριασμού από την πλευρά του υποτιθέμενου πελάτη.

O ίδιος στάθηκε τυχερός καθώς οι απατεώνες του Διαδικτύου δεν του άδειασαν τον τραπεζικό λογαριασμό γιατί ο ίδιος ήταν υποψιασμένος. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με πελάτες του δικηγόρου Γιάννη Μαρακάκη, ο οποίος διεκδικεί τα χρήματα από την τράπεζα που εμπλέκεται στη συναλλαγή.

«Οι δύο υποθέσεις που χειρίζομαι και είναι πολύ πρόσφατες είναι για μεγαλύτερα ποσά. Η μια αφορά υπεξαίρεση 192.000 από εταιρικό λογαριασμό επιχείρησης στα Χανία και η άλλη στην Αθήνα που αφορά 72.000. Και τα δύο έγιναν με τη μέθοδο του phishing» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Μαρακάκης.

Το ανησυχητικό, όπως είπε, είναι ότι οι περισσότεροι από τα θύματα συναλλάσσονται καθημερινά μέσω του Διαδικτύου και έχουν μια σοβαρή εξοικείωση με το αντικείμενο.

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος