Πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια 

Οι πολλές ώρες εργασίας οδήγησαν σε 745.000 θανάτους από εγκεφαλικά επεισόδια και σε ισχαιμική καρδιακή νόσο το 2016, που αποτελεί αύξηση κατά 29% σε σχέση με το 2000, εκτιμά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

  Σε μια πρώτη παγκόσμια ανάλυση θανάτων και υγείας που σχετίζεται με τις πολλές ώρες εργασίας, ο ΠΟΥ και η ΔΟΕ εκτιμούν ότι, το 2016, 398.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικά επεισόδια και 347.000 από καρδιακές παθήσεις ως αποτέλεσμα της εργασίας που έφατνε ή ξεπερνούσε τις 55 ώρες την εβδομάδα. Μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις λόγω των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά 42% και από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 19%.

Αυτή η επιβάρυνση που σχετίζεται με την εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική στους άνδρες (72% των θανάτων), σε άτομα που ζουν στις περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας και σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους εργαζόμενους. Οι περισσότεροι από τους θανάτους που καταγράφηκαν ήταν σε άτομα ηλικίας 60-79 ετών, οι οποίοι εργαζόταν για 55 ή περισσότερες ώρες ή την εβδομάδα και ειδικά μεταξύ των ηλικιών 45 και 74 ετών.

Με τις ώρες εργασίας που είναι πλέον γνωστό ότι είναι υπεύθυνοι για το ένα τρίτο περίπου του συνολικού εκτιμώμενου εργασιακού βάρους της ασθένειας, καθιερώνεται ως παράγοντας κινδύνου με το μεγαλύτερο βάρος επαγγελματικής ασθένειας. Αυτό μετατοπίζει τη σκέψη προς έναν σχετικά νέο και πιο ψυχοκοινωνικό παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου στην ανθρώπινη υγεία.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εργασία 55 ή περισσότερων ωρών την εβδομάδα σχετίζεται με 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με την εργασία 35-40 ώρων την εβδομάδα. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται πολλές ώρες αυξάνεται και σήμερα ανέρχεται στο 9% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτή η τάση θέτει ακόμη περισσότερα άτομα σε κίνδυνο αναπηρίας που σχετίζεται με την εργασία και πρόωρο θάνατο.

Η νέα ανάλυση έρχεται καθώς η πανδημία COVID-19 βρίκσεται στο επίκεντρο της διαχείρισης των ωρών εργασίας. η πανδημία επιταχύνει τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την τάση για αύξηση του χρόνου εργασίας. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι καλούνται να θεσπίσουν μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων μεταξύ των οποίων η εφαρμογή και επιβολή νόμων, κανονισμών και πολιτικών που απαγορεύουν την υποχρεωτική υπερωρία και διασφαλίζουν μέγιστα όρια στον χρόνο εργασίας. Διμερείς ή συλλογικές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και ενώσεων εργαζομένων μπορούν να διευθετήσουν τον χρόνο εργασίας να είναι πιο ευέλικτος, ενώ ταυτόχρονα να συμφωνούν για έναν μέγιστο αριθμό ωρών εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μοιράζονται τις ώρες εργασίας για να διασφαλίσουν ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας δεν θα ανεβαίνει πάνω από 55 ή περισσότερες την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως για την μελέτη πραγματοποιήθηκαν δύο συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις των τελευταίων στοιχείων. Συντέθηκαν δεδομένα από 37 μελέτες για ισχαιμική καρδιακή νόσο που κάλυπταν περισσότερους από 768.000 συμμετέχοντες και 22 μελέτες για εγκεφαλικό επεισόδιο που κάλυπταν περισσότερους από 839.000 συμμετέχοντες. Η μελέτη κάλυψε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 2300 έρευνες που συλλέχθηκαν σε 154 χώρες από το 1970-2018.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος