Politico: Σε ξενοδοχείο σχεδιάζουν να μετατρέψουν κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αλλά συναντούν αντιδράσεις

Array

Την ιδέα της «δημιουργίας ενός ξενοδοχείου στο κτίριο Salvador de Madariaga», ένα από τα ακίνητα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, καλωσόρισε η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα, με επιστολή της στις 8 Φεβρουαρίου προς τον τότε πρωθυπουργό της Γαλλίας Ζαν Καστέξ, σύμφωνα με το Politico.

Η κίνηση αυτή «θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελάφρυνση του φόρτου στον ξενοδοχειακό τομέα», ανέφερε η ίδια επιστολή της προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρεται σχετικά, ευρωβουλευτές, το προσωπικό τους, δημοσιογράφοι, λομπίστες και άλλοι ταξιδεύουν στο Στρασβούργο κάθε μήνα, για συνεδριάσεις της ολομέλειας.

Οι επικριτές υπογραμμίζουν πως πρόκειται για περιττά δαπανηρή διαδικασία, που επιβαρύνει και το περιβάλλον, δεδομένων των εκπομπών αερίων που προκαλεί η δραστηριότητα.

Η Γαλλία ωστόσο δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και πιέζει την Μέτσολα να αγοράσει άλλο ακίνητο για να εδραιώσει το Στρασβούργο ως πρωτεύουσα της ΕΕ. Και αυτό δεν είναι άλλο από το πρόσφατα ολοκληρωμένο κτίριο Osmose.

Αναφέρεται ακόμη ότι το σχέδιο για να μετατραπεί το Salvador de Madariaga σε ξενοδοχείο θα ενισχύσει το επιχείρημα για την αγορά του Osmose και τη μεταφορά γραφείων εκεί.

Πάντως, ευρωβουλευτές Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όπως και των Πρασίνων λένε ότι δεν έχουν πειστεί πως το κοινοβούλιο χρειάζεται ένα νέο κτίριο στο Στρασβούργο ή ότι θα πρέπει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο ένα από τα ακίνητα που του ανήκουν.

Σε σχετική του τοποθέτηση, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού του ευρωκοινοβουλίου, ο Ράσμους Άντρεσεν των Πρασίνων, είπε στο Politico ότι αυτή «η συμφωνία είναι πολύ αμφισβητήσιμη για εμάς».

Ως προς το γιατί οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων απείχαν από την ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, για την αποτροπή της αγοράς του κτιρίου Osmose (η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 275-274) ο Άντρεσεν απάντησε ότι περιμένουν μια ανάλυση του ευρωκοινοβουλίου που να εξηγεί το σκεπτικό πίσω από την πρόταση, προτού αποφασιστεί η κομματική γραμμή.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχω ακούσει επιχειρήματα που να με έχουν πείσει ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κτίριο», πρόσθεσε.

Ο Νιλς Ουσάκοβς των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επέκρινε την ηγεσία του ευρωκοινοβουλίου για έλλειψη διαφάνειας.

Ενώ η επιτροπή προϋπολογισμού υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε για την αγορά, στην πραγματικότητα «δεν είχαμε καμία πληροφορία, έχουμε μόνο εκτιμήσεις… Πώς μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις εάν κάνουμε επαγγελματικές εικασίες διαβάζοντας στις γαλλικές εφημερίδες το τι συμβαίνει με αυτή τη συμφωνία;», είπε με νόημα.

Η ηγεσία του ευρωκοινοβουλίου έχει επιφορτιστεί με τη διενέργεια εξωτερικής ανάλυσης για την ανάγκη αγοράς ενός νέου κτιρίου, η οποία θα κοινοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Politico.

Η αγορά θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο από το προεδρείο, που αποτελείται από την Μέτσολα, τους 14 αντιπροέδρους του ευρωκοινοβουλίου και τους πέντε κοσμήτορες, που εκλέγονται για να επιβλέπουν διοικητικά και οικονομικά θέματα.

Η Μέτσολα φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αίτημα της Γαλλίας και να αγοράσει το Osmose, αναφέρει το Politico, το οποίο επικαλείται την αλληλογραφία και συζητήσεις με αξιωματούχους.

Αγορά σαν κι αυτή «θα εδραιώσει την παρουσία του κοινοβουλίου και θα ενισχύσει τον ρόλο του Στρασβούργου», της έγραψε ο Καστέξ σε επιστολή, στις 17 Ιανουαρίου.

Πηγή: Politico

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος