Podcast: Τρόφιμα εξίσου επικίνδυνα με 600 τσιγάρα και επιβολή φόρου στην ζάχαρη και το αλάτι

Σε μια μελέτη που είχε κάνει προ 5ετίας το Εργαστήριο Τεχνολογίας και Χημείας Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, είχε φανεί, ότι μια καμένη μπριζόλα μπορεί να ισοδυναμεί με καρκινογόνα που εμπεριέχονται σε 600 τσιγάρα.

Πιθανώς λίγοι γνωρίζουν ότι το να ψήνουμε στα κάρβουνα τρόφιμα και ύστερα να τα καταναλώνουμε, είναι μια πολύ επιβλαβής πρακτική που αναπτύσσει πολυκυκλικές αμίνες, διάφορα τοξικά, τα οποία παρεισφρέουν στον μυϊκό ιστό του κρέατος, καθώς η λεγόμενη «τσίκνα», στην οποία έχουμε αφιερώσει ειδικά μία ημέρα του έτους, αναδύεται και επαναρροφάται. Ο κίνδυνος κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων λοιπόν, μπορεί να είναι αντίστοιχος με τα τσιγάρα που καπνίζει ένας καπνιστής και μάλιστα σε υψηλότερο βαθμό.

Επομένως μπορεί να αποδίδει τοξικότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο σύνολο των τοξικών που καταναλώνουμε καθημερινά. Μπορούμε να φανταστούμε, γιατί περιστατικά με καρκίνο παχέος εντέρου, που είναι κατεξοχήν διατροφοεξαρτώμενος αλλά και περιστατικά αυτοάνοσων διαταραχών, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των διατροφικών συστατικών που ενοχοποιούνται για την επαύξηση της τοξικότητας στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται το αλάτι και η ζάχαρη. Η επιβολή υψηλού φόρου και στα δύο, είναι στους σχεδιασμούς της βρετανικής κυβέρνησης, όπως παρουσιάζεται από σημερινά δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων Guardian και Times, θέμα για το οποίο συνομίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στον εκπομπή «Γεώπολις» ο Δημήτρης Φαναριώτης, με τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Δημήτρη Γρηγοράκη.

Παρότι, σε πρώτη ανάγνωση, ως μέτρο περιορισμού της κατανάλωσης των δύο βλαβερών συστατικών, θα το έβρισκε κανείς θετικό, δεν μπορεί ωστόσο να παραγνωρίσει την άλλη όψη του νομίσματος. Αρκεί να σκεφτεί ότι μετά από ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας πρέπει να καταναλώσουμε ζάχαρη ή ότι κατά τον καύσωνα μετά την λήψη νερού πρέπει να καταναλώσεις αλάτι. Επομένως οι δύο όψεις δύο καθαρά βλαβερών τροφίμων θα πρέπει να συνυπολογίζονται στα συμπεράσματα που θα εξαχθούν.

Στην παραπάνω εξίσωση, θα πρέπει να μπει, όσο αφορά στα της χώρας μας, ότι οι Έλληνες έχουν χάσει πλέον την επαφή τους με την κλασική ελληνική διατροφή, ενώ τα νέα παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα πλέον παχύσαρκα της Ευρώπης.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος