Πήρε το Νόμπελ Ιατρικής και οι συνάδελφοί του τον πέταξαν στη λίμνη για να το γιορτάσουν (video)

Array

Ο Svante Pääbo, ο νικητής του φετινού Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, πρωτεργάτης στις προσπάθειες ανάκτησης DNA από αρχαίους ανθρώπους, ανέλυσε με την ομάδα του στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας την αλληλουχία του πρώτου γονιδιώματος των Νεάντερταλ και εντόπισε ένα νέα είδος αρχαίων ανθρώπων, που ονομάστηκε Denisovans, με βάση το DNA από μια κηλίδα οστού δακτύλου σε μέγεθος σπόρου σταφυλιού.

Αυτή η ομάδα είναι που τον έριξε στη λίμνη, μόλις έμαθε τα νέα της βράβευσής του με το Νόμπελ Ιατρικής 2022!

Πώς κατέληξε o Νομπελίστας Ιατρικής μέσα στη λίμνη;

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο Nature, «είναι παράδοση στο Ινστιτούτο μας να πετάνε τους υποψήφιους διδάκτορες στη λίμνη όταν περνούν τις εξετάσεις τους. Και κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα ήταν σκόπιμο να με ρίξουν κι εμένα στη λίμνη. Ήταν η δεύτερη φορά, στην πραγματικότητα – είχε γίνει ένα τρελό πάρτι στο παρελθόν όπου είχε ξανασυμβεί. Αλλά αυτό ήταν πολύ καιρό πριν. Ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που καταλήγω στη λίμνη! Ευτυχώς υπάρχει μια σάουνα στην οροφή του Ινστιτούτου μας, και αυτό είναι πολύ χρήσιμο όταν σε έχουν ρίξει σε κρύο νερό».

Ο Ιντιάνα Τζόουνς της γενετικής και το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά

Ο Svante Pääbo είναι γιος της Εσθονής χημικού Karin Pääbo, που είχε φτάσει στη Σουηδία ως πρόσφυγας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία εργαζόταν στο εργαστήριο του Σουηδού βιοχημικού Sune Bergström, ο οποίος τιμήθηκε κι αυτός με Νόμπελ Ιατρικής το 1982. Ο Svante ήταν ο καρπός της παράνομης σχέσης τους, καθώς ο Bergström ήταν παντρεμένος και μάλιστα απέκτησε γιο εντός γάμου την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Svante.

Ως παιδί είχε καταγοητευτεί από την αρχαία Αίγυπτο, ύστερα από ένα ταξίδι του εκεί με τη μητέρα του, και αρχικά ακολούθησε σπουδές Αιγυπτιολογίας, καθώς ονειρευόταν μια ζωή σαν του Ιντιάνα Τζόουνς. Δύο χρόνια αργότερα όμως τις εγκατέλειψε για να σπουδάσει ιατρική.

Πήρε το Νόμπελ Ιατρικής και οι συνάδελφοί του τον πέταξαν στη λίμνη για να το γιορτάσουν (video)
Ο Σουηδός καθηγητής και πατέρας του Svante Pääbo, Sune K. Bergstrom το 1982, μόλις έχει μάθει τα νέα της βράβευσής του με Νόμπελ Ιατρικής (AP Photo/Bill Polo)

Όπως έχει γράψει ο ίδιος ο Svante Pääbo στα απομνημονεύματά του, εμπνεύστηκε να σπουδάσει ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας από τον πατέρα του, για τον οποίον έμαθε σε μεγάλη ηλικία ότι είχε δύο οικογένειες, χωρίς η μία να ξέρει για την άλλη.

Δεν μπορούσε βέβαια να φανταστεί ότι θα κατόρθωνε μέσω της σύγκλισης των δύο αυτών τόσο διαφορετικών πεδίων – αιγυπτιολογίας και ιατρικής – να ανακαλύψει έναν θησαυρό πολύ πιο πολύτιμο από αυτούς που κυνηγούσε ο ήρωας των παιδικών του χρόνων… Έναν θησαυρό, που θα τον οδηγούσε στο να τιμηθεί με το ίδιο βραβείο Νόμπελ με τον πατέρα του, 40 χρόνια μετά.

Πήρε το Νόμπελ Ιατρικής και οι συνάδελφοί του τον πέταξαν στη λίμνη για να το γιορτάσουν (video)
(AP Photo/Matthias Schrader)

Κατόρθωσε για πρώτη φορά στην ιστορία να απομονώσει το 1983 DNA από λείψανα χιλιετιών που ανήκαν σε μούμιες. Έκτοτε δεν σταμάτησε να ταξιδεύει όλο και πιο πίσω στον χρόνο, κάνοντας ανασκαφές στα άδυτα της γενετικής μας κληρονομιάς.

Η ανακατασκευή και αναβίωση εξαφανισμένων ειδών, που μέχρι σήμερα βλέπαμε σε χολιγουντιανές υπερπαραγωγές επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι πλέον κάτι το τόσο εξωπραγματικό, και η μελέτη της ιστορίας έχει περάσει σε μια νέα διάσταση, χάρη στον επιστήμονα που ονειρευόταν να γίνει Ιντιάνα Τζόουνς – και με έναν τρόπο, ίσως το κατάφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος