«Πες Μου Πού Είσαι»: Η ερμηνεία του Γιάννη Πάριου για το «Το βραχιόλι της φωτιάς» της ΕΡΤ που λάτρεψε το κοινό (video)

Η πρωτότυπη μουσική των τίτλων της σειράς, το σενάριο της οποίας υπογράφουν οι Νίκος Απειρανθίτης, Σοφία Σωτηρίου, και τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Γκικαπέππας, έχει γράψει ο Μίνως Μάτσας. Το τραγούδι ερμηνεύει ο μεγάλος Γιάννης Πάριος

Το «Βραχιόλι της Φωτιάς», που αναπολεί την τύχη μιας εβραϊκής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, παρουσιάζεται από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 22:00 στην ΕΡΤ1, μετά από την σαρωτική του πορεία στο ERTFLIX.

Πρόκειται για την πρώτη σειρά μυθοπλασίας στην Ελλάδα, που προσεγγίζει αυτό το κομμάτι της Ιστορίας.

Η πρωτότυπη μουσική των τίτλων της σειράς, το σενάριο της οποίας υπογράφουν οι Νίκος Απειρανθίτης, Σοφία Σωτηρίου, και τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Γκικαπέππας, έχει γράψει ο Μίνως Μάτσας. Το τραγούδι ερμηνεύει ο μεγάλος Γιάννης Πάριος.

Η μυθοπλασία προέρχεται από το βιβλίο της Béatrice Saias-Magrizou (2006, αμετάφραστο) που αφηγείται την ιστορία της δικής της οικογένειας. Το 1917, μια τρομερή πυρκαγιά κατέστρεψε το κέντρο της πόλης, που κατοικείτο κυρίως από την εβραϊκή κοινότητα. Ο παππούς της, ο επιχειρηματίας Μωής Κοέν, χάνει τα πάντα. Αναγκάζεται να καταφύγει με τη γυναίκα του σε έναν καταυλισμό Τσιγγάνων όπου γεννιέται ο Ιωσήφ, ο πατέρας της. Ο Ιωσήφ αντιμετωπίζει το πογκρόμ του Κάμπελ στις 29 και 30 Ιουνίου 1931, όταν Έλληνες φασίστες πολιτοφύλακες επιτίθενται στους Εβραίους που στεγάζονται σε μια συνοικία της Θεσσαλονίκης δίπλα στη θάλασσα, αλλά και τη χρεοκοπία της επιχείρησης του πατέρα του και την φυγή της αδερφής του, που έχει ερωτευτεί με έναν χριστιανό. Αλλά η πραγματική δοκιμασία για τον Ιωσήφ θα παραμείνει η απέλασή του το 1943.

«Ήταν μόλις 16 ετών όταν έφτασε στο Άουσβιτς και ο δρ Μένγκελε τον επέλεξε για να του κάνει ιατρικά πειράματα. Βλέπει άλλα παιδιά να πεθαίνουν δίπλα του… Άργησε πολύ να ανοιχτεί, να μοιραστεί την ιστορία του, αλλά μια μέρα ένιωσε την ανάγκη να μου τα πει όλα, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του», αναφέρει η Béatrice Saias-Magrizou«Μου είπε τότε: “Είμαι ζωντανή απόδειξη αυτού που έχει κάνει ο ναζισμός και όμως υπάρχουν ακόμα αρνητές του Ολοκαυτώματος. Τι θα συμβεί όταν φύγουν όλοι οι επιζώντες;”. Αυτό τον ανησύχησε πολύ και μου επανέλαβε: “Δεν πρέπει να ξεχνάμε!”».

Από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00 και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα «Το βραχιόλι της φωτιάς» θα μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 – με διπλό επεισόδιο την πρώτη εβδομάδα.

Στη νέα σειρά της ΕΡΤ πρωταγωνιστεί ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους οι Νίκος Ψαρράς, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Λούλης, Σπύρος Σταμούλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Αριανούτσος, ενώ την πρωτότυπη μουσική τίτλων τέλους υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

Για να παρολουθήσετε «Το βραχιόλι της φωτιάς», πατήστε εδώ.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος