Περπάτημα μετά το γεύμα: Δύο λεπτά αρκούν για «εκπληκτικά αποτελέσματα» στην υγεία – Νέα έρευνα

Array

Στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κάτι το οποίο προστατεύει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, μπορούν να οφελήσουν μικροί περίπατοι μετά από τα γεύματα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sports Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα επτά μελετών που συνέκριναν τις επιδράσεις του να κάθεται κάποιος, σε σχέση με την ορθοστασία ή το περπάτημα σε μετρήσεις της υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.

Έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα μετά το γεύμα, διάρκειας μόλις δύο έως πέντε λεπτών, είχε σημαντικό αντίκτυπο στη συγκράτηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι στις πέντε από τις μελέτες, που αποκωδικοποιήθηκαν, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαβήτη τύπου 2 ή ήταν σε στάδιο προδιαβήτη.

Στις άλλες δύο, ελέγχθηκαν και άτομα που είχαν τέτοιες ασθένειες. Τους ζητήθηκε να σταθούν όρθιοι ή να περπατήσουν 2- 5 λεπτά κάθε 20-30 λεπτά μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Πάντως, και οι επτά απέδειξαν πως μόλις μερικά λεπτά χαλαρού περπατήματος μετά από ένα γεύμα ήταν αρκετά για να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου, σε σχέση με κάποιον που κάθεται στο γραφείο του ή ξαπλώνει ξεκουράζεται ξαπλωμένος μετά το φαγητό.

Όταν οι συμμετέχοντες πήγαιναν για περπάτημα, το σάκχαρο στο αίμα αυξανόταν και μειωνόταν πιο σταδιακά.

Επιπλέον, βάσει των ίδιων μελετών, ένας περίπατος 60 με 90 λεπτά μετά το γεύμα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς τότε τείνουν να κορυφώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: New York Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος