Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς στην Ελλάδα – Με μια απλή εξέταση η διάγνωση (video)

Array

Τον χαρακτηρισμό ως «ασθένεια του αιώνα» αποδίδουν οι γιατροί στο διαβήτη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της πάθησης.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Έλληνες αντιμετωπίζουν τον διαβήτη, με τους μισούς να μην το γνωρίζουν. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συμπτώματά του.

«Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και ειδικά όταν ήμουν παιδί, έπρεπε να διαχειριστώ πράγματα τα οποία δεν γνώριζα. Στερήθηκα σαν παιδί τα γλυκά» λέει στην ΕΡΤ η Μαρία Τριανταφύλλου, η οποία διαγνώστηκε μόλις στην ηλικία των 13 ετών ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

«Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση πάθηση που δεν την επιλέγουμε αλλά οφείλουμε να ζήσουμε μαζί της 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Είχα τα κλασικά συμπτώματα του διαβήτη που ήταν απώλεια σωματικού βάρους, πάρα πολλά κιλά είχα χάσει, πολύ ουρία, πολυδιψία και πολύ φαγία» λέει η Σταυρούλα Λόντου στην ΕΡΤ. Η Παθολόγος, ζει τα τελευταία 20 χρόνια κάνοντας ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά.

Ένας στους 11 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ενώ στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα. Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, ενώ το 84% των ατόμων άνω των 65 ετών, πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια.

«Αυξάνεται 2 με 3 φορές ο κίνδυνος να αποκτήσουν καρδιαγγειακή νόσο ή να υποστούν ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, να αποκτήσουν καρδιακή ανεπάρκεια ή να υποστούν ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο» σημειώνει μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Γεράσιμος Σιάσος.

«Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2045 θα έχουμε φτάσει τα 750 εκατομμύρια διαβητικούς στον πλανήτη» λέει στην ΕΡΤ ο καθηγητης Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρυλάκης.

Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία χορηγούνται και νέα φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και την εμφάνιση καρδιαγγειακών επιπλοκών στους διαβητικούς.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος