Η νέα τάση, όχι εφαρμογές γνωριμιών, όχι ραντεβού, όχι πρώην, όχι σχέσεις, σαρώνει. Στο TikTok χιλιάδες γυναίκες ανεβάζουν βίντεο που περιγράφουν γιατί έχουν γίνει boy sober και εκθειάζουν τα οφέλη του.
Τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την έξοδο των νεαρών γυναικών από τις εφαρμογές; Η απάντηση βρίσκεται σε δυο λέξεις, λέει στον Guardian, η ειδική στις σχέσεις Λίζα Πόρτολαν (Lisa Portolan): εφαρμογές γνωριμιών
Οι εφαρμογές έχουν διαμορφώσει το τοπίο του σύγχρονου ρομαντισμού, προσφέροντας ευκολία, προσβασιμότητα και την υπόσχεση της σύνδεσης με το πάτημα ενός δακτύλου.
Γιατί φεύγουν οι νεαρές γυναίκες από τις εφαρμογές
Ωστόσο, οι εφαρμογές έχουν μετατραπεί σε πεδίο παρενόχλησης, κακοποίησης, επίθεσης.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αποχή από τις εφαρμογές γνωριμιών, από τα ραντεβού και από οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης με κάποιον, είναι ότι η δεξαμενή των ραντεβού έχει γίνει τοξική.
Η Πόρτολαν αναφέρει ότι σε έρευνα που διεξήγαγε το 2020, διαπίστωσε ότι πολλές από τις γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα για τις εφαρμογές, είχαν εισπράξει βία.
Αυτό περιλάμβανε: καταχρηστική συμπεριφορά, λήψη ανεπιθύμητων σεξουαλικών εικόνων, υποβολή αιτήματος για σεξουαλικές εικόνες, συναντήσεις με απατεώνες, νταήδες και διαταραγμένους. Παρόλο που μπλόκαραν τους προαναφερόμενους, έπεφταν πάνω τους σε άλλες εφαρμογές.
‘Ερευνα, του 2023 από το Pew Research Center, διαπίστωσε ότι πάνω από τις μισές γυναίκες κάτω των 50 ετών που είχαν χρησιμοποιήσει ιστότοπους ή εφαρμογές γνωριμιών είχαν λάβει ένα σεξουαλικό μήνυμα ή μια εικόνα που δεν ζήτησαν. Περισσότερες από μία στις 10 είχαν δεχθεί απειλές για σωματική βλάβη.
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο στο ψηφιακό σύμπαν
Είναι βέβαιο ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο σ’ αυτό το ψηφιακό σύμπαν που έχει διαμορφωθεί χωρίς κανόνες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για νόμους που αναγνωρίζουν και ποινικοποιούν τέτοιου είδους μορφές κακοποίησης.
Στην Αυστραλία μετά από διαβουλεύσεις οι πλατφόρμες των εφαρμογών έλαβαν εντολή να καταρτίσουν (έως το 2024) κώδικες που θα προφυλάσσουν τους χρήστες από επικίνδυνες συμπεριφορές.
Μέχρι τότε όμως οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης. Πρέπει να ελέγχουν τα προφίλ, να επαληθεύουν τις ταυτότητες, να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή και να διαχειρίζονται τα όρια επικοινωνίας.
Στο μεταξύ η μείωση της χρήσης εφαρμογών γνωριμιών είναι σταθερή: Στο Tinder, το 2021, η μείωση της δραστηριότητας των χρηστών έφτασε στο 5%. Παράλληλα οι μετοχές της Match Group (διαθέτει την Tinder και Bumble) των 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων όσο και της Bumble (1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή τους αξία να έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια και 18 δισεκατομύρια δολάρια αντιστοίχως.
Η τάση αυτή αποτελεί μια τεράστια δυσκολία για τις εταιρείες αυτές οι οποίες προσπαθούν να ανακτήσουν δυνάμεις. Παράλληλα το 90% της γενιάς Z εκφράζει απογοήτευση από τις εφαρμογές γνωριμιών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών για τη νεολαία Savanta.
Μια αίσθηση ανησυχίας και ευαλωτότητας κρατάει τις γυναίκες μακριά από την έκθεση στις πλατφόρμες.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν επισημάνει την ανησυχητική ροή αρνητικών μηνυμάτων, παρακολούθησης και απάτης catfishing με στόχο τις γυναίκες. Αυτό το κλίμα φόβου όχι μόνο υπονομεύει την εμπιστοσύνη αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει και τον σκοπό των εφαρμογών.
Οι πλατφόρμες γνωριμιών θα πρέπει να επιδεικνύουν πραγματική υπευθυνότητα και να θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια των χρηστών τους, ιδίως των γυναικών που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης.
- Σχετικά άρθρα:
- Έρευνα: Προσοχή στους απατεώνες και στο catfishing λόγω της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου
- Metaverse: Άνθρωποι χωρίς σώμα συνδεδεμένοι σε ένα ψηφιακό πολυσύμπαν
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος