Τα τελευταία χρόνια το να «ψωνίζουμε από την ντουλάπα μας» και γενικά να χρησιμοποιούμε τα πράγματα που ήδη έχουμε, είναι η τάση προκειμένου να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον- και την τσέπη μας.
Δεν είναι και δύσκολο, θα μου πείτε. Η νοοτροπία του «πετάω» έχει περάσει ανεπιστρεπτί.Σήμερα δεν υπάρχουν χρήματα για ρούχα.
Και εγώ θα συμπλήρωνα, ότι τα παλιά ρούχα είχαν άλλες ποιότητες, οι οποίες δεν υπάρχουν πια. Ένα ρούχο καλής ποιότητας σήμερα κοστίζει μια περιουσία.Οπότε όσοι έχουμε ή βρήκαμε καλό είναι να μάθουμε πως να τα διατηρούμε.
Μετά το ψωνίστε λιγότερο ήρθε το: πλύνετε λιγότερο. Πλύνετε λιγότερο εάν θέλετε να κρατήσουν περισσότερο τα ρούχα και να μην επιβαρύνετε το περιβάλλον.
Κάθε γύρος στο πλυντήριο προκαλεί την αποβολή εκατοντάδων χιλιάδων μικροϊνών από τα υφάσματα. Αυτές οι ίνες βρίσκουν το δρόμο προς τις υδάτινες οδούς και από εκεί στην διατροφική αλυσίδα. Αλλά και το ρούχο συρρικνώνεται και ξεθωριάζει.Η Wrap, μια ΜΚΟ που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, εκτιμά ότι η παράταση της ενεργού ζωής ενός ρούχου κατά μόλις εννέα μήνες μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 20-30%.
Και τι να κάνουμε, να μην πλένουμε τα ρούχα μας;
Και βέβαια να τα πλένουμε, λένε οι ειδικοί, αλλά με μέτρο και τρόπο. Όχι χωρίς λόγο, όπως κάνουμε οι περισσότεροι.
Η αλήθεια είναι ότι στους μικροβιοφοβικούς καιρούς που ζούμε και μας έχει γίνει συνήθεια να πετάμε τα ρούχα μας κατευθείαν στο καλάθι με τα άπλυτα στο τέλος της ημέρας – είτε χρειάζονται πραγματικά πλύσιμο είτε όχι.
Βασική υγιεινή
Ακολουθούμε τη βασική υγιεινή η οποία εξακολουθεί να υπαγορεύει ότι τα εσώρουχα, οι κάλτσες και οτιδήποτε άλλο φοριέται πάνω στο δέρμα μας, πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση.
Αλλά τα υπόλοιπα είναι θέμα κρίσης. Ωστόσο υπάρχουν κάποια κόλπα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε περισσότερο και καλύτερα τα ρούχα σας.
Δώστε τη μάχη τοπικά
Εάν πρόκειται για τοπικό λεκέ, ή αλλιώς«αναμνηστικό γεύματος», σπάνια υπάρχει ανάγκη να πλύνετε ολόκληρο το ρούχο. Στην πραγματικότητα, το να το αφήνετε να μαραζώσει στον πάτο του καλαθιού με τα άπλυτα, σημαίνει ότι ο λεκές είναι πιο πιθανό να απλωθεί και να ισχυροποιηθεί. Αντι για αυτό αντιμετωπίστε τον με ένα τοπικό πλύσιμο, ταμπονάροντας με ένα υγρό σφουγγάρι ή μια οδοντόβουρτσα και λίγο απορρυπαντικό, αφαίρεσης λεκέδων ή υγρό πιάτων. Η ταχύτητα είναι το κλειδί – όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχετε. Μπορείτε να τελειώσετε τη μανέστρα σας αργότερα.
Μην παραγεμίζετε τον κάδο
Αν και είναι αλήθεια ότι το να βάζετε έναν πλήρη κύκλο για ένα φόρεμα και ένα μοναδικό παντελόνι είναι σπατάλη νερού και ενέργειας, το να γεμίζετε υπερβολικά το τύμπανο δεν κάνει καθόλου καλό στα ρούχα σας. Χωρίς χώρο για να στροβιλιστούν, είναι πιο πιθανό να βγουν από το πλυντήριο και να φαίνονται ακόμα βρώμικα. Προσπαθήστε το τύμπανο να έχει χωρητικότητα περίπου τα τρία τέταρτα, ώστε να υπάρχει χώρος για το νερό και το απορρυπαντικό να κάνουν τη δουλειά τους.
Τηρήστε τη δοσολογία
Μην υπερβαίνετε τη δόση ελπίζοντας ότι θα κάνετε τα ρούχα «πολύ καθαρά». Το πλύσιμο είναι σαν τη ζαχαροπλαστική. Θέλει τις δόσεις ακριβώς. Η υπερβολική χρήση απορρυπαντικού μπορεί να αφήσει μια στρώση υπολείμματος στα ρούχα σας, παγιδεύοντας σωματίδια βρωμιάς, δίνοντάς τους μια σκληρή αίσθηση και μια μουντή εμφάνιση που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω, περιττές, πλύσεις. Έτσι, όταν χρειαστεί να βάλετε το πλυντήριο σε λειτουργία, τηρήστε τη δοσολογία που αναγράφεται στο κουτί ή στο μπουκάλι και μην μπείτε στον πειρασμό να να διπλασιάσετε τη δόση.
Ζήτω ο ελληνικός αέρας και ο ήλιος
Τα στεγνωτήρια ρούχων είναι οι κακοί αυτής της ιστορίας, και όχι μόνο επειδή είναι τόσο ενεργοβόρα (το στέγνωμα συμβάλλει σχεδόν στα τρία τέταρτα του αποτυπώματος άνθρακα ενός τυπικού πλυσίματος στους 40 C). Είναι επίσης τιμωρητικά για τα ρούχα σας, όπως μπορεί να βεβαιώσει κάποια που έχει κλάψει πολύ για ένα κασμιρένιο πουλόβερ.
Η σκληρή κίνηση του κάδου μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα των χρωμάτων και συρρίκνωση των υφασμάτων ή ακόμη και το σκίσιμο των ρούχων.
Είναι προτιμότερο να κρεμάτε τα ρούχα σας στην απλώστρα– ειδικά αν πλένετε τα ρούχα σας μόνο για να τα «φρεσκάρετε», οπότε μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το πλύσιμο. Θα εκπλαγείτε- μερικές ώρες στον αέρα και τον ήλιο μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να απαλλαγείτε από την παρατεταμένη ανάμνηση της χθεσινοβραδινής ταβέρνας.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εξωτερικού χώρου. Οι άνθρωποι απλώνουν μέσα στα σπίτια και εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα χρησιμοποιούν θερμαινόμενες σχάρες- απλώστρες.
Τα λευκά αγαπούν τον ήλιο
Όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να αφηνόμαστε πια στον μεσημεριανό ήλιο, αλλά το αγαπημένο σας πουκάμισο έχει το ελεύθερο. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένα μυστικό όπλο στη μάχη κατά του κιτρινίσματος των γιακάδων και των μασχαλών, επειδή διασπά τη μοριακή δομή των λεκέδων και παρέχει ένα φυσικό λευκαντικό αποτέλεσμα – γι’ αυτό κρατήστε τα σκούρα και φωτεινά χρώματα στη σκιά, αλλά αφήστε τα ανοιχτά και τα λευκά σας να απορροφήσουν τις ακτίνες.
Όλα είναι… ατμός
Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντι για το πλύσιμο, είναι ο ατμός. Εκτός από την περιποιήση των τσακίσεων, ο ατμός θα αποστειρώσει και θα διώξει τις μυρωδιές από τα ρούχα και θα φρεσκάρει το παλτό σας. Απλά κρεμάστε τα ρούχα στο μπάνιο ενώ κάνετε ντους. Μην τα ντρέπεστε…
Τα ρούχα μοιάζουν κάπως με τους γάμους. Θέλουμε να κρατήσουν, αλλά χωρίς να φαίνονται οι φθορές τους, να μην είναι ξεθωριασμένοι. Και πολύ συχνά τους φρεσκάρουμε για να διατηρηθούν στη ζωή.
Σχετικά άρθρα:
Νέο διαδραστικό μουσείο στο Άμστερνταμ αφιερωμένο στη βιώσιμη και ηθική μόδα
H ιστορία του στυλ Boho και γιατί επιστρέφει
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος