Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων – Οι επιζώντες μιλάνε για τη σφαγή 78 χρόνια μετά

Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 γράφεται μία από τις ειδεχθέστερες σελίδες της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

Στα Καλάβρυτα, όλος ο πληθυσμός της πόλης διατάζεται από τον στρατό κατοχής να συγκεντρωθεί στο δημοτικό σχολείο της πόλης. Οι άντρες και τα αγόρια άνω των 13 χρονων θα χωριστούν από τις γυναίκες και τα μικρότερα παιδιά και θα οδηγηθούν στον λόφο του Καππή. Δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται να τους εκτελέσουν -οι ναζί έχουν δώσει τον λόγο της στρατιωτικής τους τιμής ότι δεν έχουν τέτοιο σκοπό. Στις 2.30 το μεσημέρι θα δοθεί το σύνθημα και τα μυδρολιοβόλα του στρατού της Βέρμαχτ θα ρίξουν νεκρά τα σώματα περίπου 500 ανθρώπων. Μόνο 15 θα καταφέρουν να σωθούν, σκεπασμένοι από τα σώματα των συμπολιτών τους και 13 θα επιβιώσουν για να μεταφέρουν ατόφια τη μνήμη της θηριωδίας στις επόμενες γενιές.

Οι ναζί θα κάψουν τα Καλάβρυτα και οι γυναίκες και τα παιδιά που είναι ακόμα κλεισμένα στο σχολείο θα καταφέρουν μετά βίας να δραπετεύσουν. Θα κληθούν να αντικρίσουν νεκρούς τους συζύγους, τους πατεράδες, τους αδερφούς και τους γιους τους και θα αναλάβουν να διασώσουν ό,τι μπορούν. Οι γυναίκες θα κουβαλήσουν τους νεκρούς τους πάνω σε κουβέρτες από το λόφο της σφαγής και θα σκάψουν τα μνήματά τους με τα χέρια. Η “Επιχείρηση Καλάβρυτα” των ναζί δεν θα σταματήσει στην πόλη των Καλαβρύτων, αλλά θα επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή με εκτελέσεις πολιτών και καταστροφή περιουσιών.

Στο βίντεο που ακολουθεί μιλάμε με επιζώντες, από τους τελευταίους που απομένουν σήμερα, που στις 13 Δεκεμβρίου 1943 βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων και βίωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες της σφαγής στα χρόνια που ακολούθησαν.

Συνεντεύξεις – Επιμέλεια βίντεο : Ελβίρα Κρίθαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος