Όλιβερ Στόουν στο ertnews.gr: Αυτό δεν θα το έκανε ποτέ ο Κένεντι στην Ελλάδα

Ο Όλιβερ Στόουν βρέθηκε στο Φεστιβάλ της Ρώμης με 3 νέες δημιουργίες: Την κινηματογραφική έκδοση ενός ντοκιμαντέρ για τον Τζ. Φ. Κένεντυ, την εκτεταμένη μορφή του σε σειρά επεισοδίων ντοκιμαντέρ και ένα ντοκιμαντέρ για τον επί πολλά χρόνια ηγέτη του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev.

Όλιβερ Στόουν στο ertnews.gr: Αυτό δεν θα το έκανε ποτέ ο Κένεντι στην Ελλάδα

Με αφορμή την επίσκεψη του, μίλησε για αυτά αλλά και για την ταινία «Αλέξανδρος» που έχει μέχρι στιγμής διαθέσιμες τρεις διαφορετικές εκδόσεις.

«Καζάκ, η ιστορία του Χρυσού Άντρα»

Η κατά πολλούς αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Nursultan Nazarbayev, ξεδιπλώνεται στο ντοκιμαντέρ «Καζάκ, η ιστορία του Χρυσού Άντρα» (QAZAQ history of the golden man), που βασίζεται σε μία μεγάλη συνέντευξη που πήρε ο ίδιος ο Όλιβερ Στόουν από τον πρώτο πρόεδρο του Καζακστάν, Nursultan Nazarbaev.

Την έρευνα και παραγωγή της ταινίας υπογράφει ο Όλιβερ Στόουν, και τη σκηνοθεσία ο Ουκρανός Igor Lopatenok.

Η ταινία «Qazaq: Η ιστορία του Χρυσού Ανθρώπου» δεν αφορά μόνο τον Ναζαρμπάγιεφ, όμως. Προβάλλεται ως ένα επικό ταξίδι στη νομαδική ιστορία του Καζακστάν μέχρι σήμερα, αλλά με μεγάλη έμφαση στον ρόλο του ανθρώπου που αναλαμβάνει τη σφυρηλάτηση του σύγχρονου εθνικού κράτους.

Ο Στόουν έχει αντιμετωπίσει πλήθος επικρίσεων για αυτό που κάποια στιγμή η Daily Beast χαρακτήρισε ως «η ολίσθησή του τα τελευταία χρόνια από την παραγωγή καταξιωμένων υπερπαραγωγών του Χόλιγουντ σε κολακευτικές αγιογραφίες δικτατόρων».

Θυμίζουμε πως είναι ο δημιουργός ενός ντοκιμαντέρ για τον Ούγκο Τσάβες, αλλά έχει επίσης γυρίσει και κολακευτικές συνεντεύξεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Λίντον Τζόνσον, ο Κένεντι και η χώρα μας

Ο Όλιβερ Στόουν όμως βρέθηκε και για έναν άλλο σκοπό στο φεστιβάλ: για την προώθηση της νέας εκτενούς έρευνας του για τη δολοφονία του Κένεντι.

Όλιβερ Στόουν στο ertnews.gr: Αυτό δεν θα το έκανε ποτέ ο Κένεντι στην Ελλάδα
@AP Photo/Gregorio Borgia

Με αφορμή αυτό, έφερε στην επιφάνεια και μοιράστηκε μαζί μας ιστορικά γεγονότα που συνδέονται και με την Ελλάδα:

«Θυμάμαι το 1967 όταν ο Λίντον Τζόνσον, ο διάδοχος του προέδρου Κένεντι, συνεργάστηκε πλήρως με τη δεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας και ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο… Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα τυπικής αμερικανικής επέμβασης σε ξένες χώρες και αυτό συνέβη. Ο Κένεντι κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν θα έκανε ποτέ αυτό που έκανε ο Τζόνσον στην Ελλάδα», μας είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος