Οι ταινίες της εβδομάδας: Θρύλοι, μύθοι, παραμύθια, ιστορίες και φοβίες

Array

Με μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινάει ο Σεπτέμβριος… Θρύλοι, μύθοι, παραμύθια, ιστορίες και φοβίες ζωντανεύουν στη μεγάλη οθόνη και σας περιμένουν στα σινεμά από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022.

Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες

Το μυθιστόρημα της Ντέλια Τζόουνς, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Γιά να δούμε τι ψάρια θα πιάσει! Η Κάια, το κορίτσι του έλους, μεγαλώνει μόνη της στους επικίνδυνους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας. Σύντομα θα κατηγορηθεί για φόνο. Την απάντηση στο μυστικό της την ξέρει μόνο εκείνη, ο νεκρός και -ίσως- ο πρώην φίλος της. Γυρισμένο κυρίως σε φυσικό τοπίο, το «εκεί που τραγουδούν οι καραβίδες», ξεχειλίζει στα γάργαρα κινηματογραφικά του νερά, ίντριγκες, success stories και πολλά μυστικά.

Διαβάστε την αναλυτική κριτική μου για την ταινία εδώ: Καραβίδες fast food σε ακριβό σερβίτσιο

Ένας Ήρωας

Όταν αποφυλακιστεί ο Ραχίμ, η τύχη θα του χτυπήσει την πόρτα καθώς βρίσκει ένα ποσό και το παραδίδει στην αστυνομία. Το όνομα του καθαρίζει σταδιακά και έτσι γλιτώνει από τον στιγματισμό. Μεταμορφωμένος σε ήρωα όμως, κουβαλάει στην πλάτη του άλλες ευθύνες. Στο κοινωνικό δράμα του οσκαρικού Ιρανού Ασγκάρ Φαραντί, για το οποίο κατηγορήθηκε και τελικά αναγκάστηκε να αποδεχτεί ότι είχε κλέψει ιδέα και σενάριο, κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο στο φεστιβάλ Καννών και μια υποψηφιότητα ξενόγλωσσης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες. Αναφέρεται, ως συνήθως, με ευαισθησία, στην τύχη και στην ατυχία ανήσυχων προσωπικοτήτων να ζουν σε μια κλειστή κοινωνία αραβόφωνων χωρών. Εδώ μελετά διεξοδικά τις ελπίδες και τις απογοητεύσεις που μια σειρά κανόνων και αποφάσεων φέρνει στις ήδη ταλαιπωρημένες ζωές ανθρώπων.

Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Προσμονής

Άξιζε η προσμονή για το ποιητικό παραμύθι, φόρο τιμής στον αιώνιο έρωτα, η προσμονή τριών χιλιάδων χρόνων. Η Τίλντα Σουίντον και ο Ίντρις Έλμπα μας ταξιδεύουν με όχημα τα παραμύθια σε μια ιστορία αγάπης και μοναξιάς. Με αφορμή ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, όχημα ένα σύγχρονο λυχνάρι και οδηγό ιστορικά παραμύθια, ο ελληνο-αυστραλός δημιουργός του «Mad Max» Τζορτζ Μίλερ, φτιάχνει έναν χαοτικό ύμνο στους μύθους. Με ευστροφία χρησιμοποιεί αφηγηματικά το δώρο των τριών ευχών για να μας μιλήσει για τη μοναξιά, το ανήκειν, την ουσία πίσω από τους θρύλους. Αφιερώνει τα δύο τρίτα της ταινίας στα ίδια τα παραμύθια ενώ στο τελευταίο μέρος επιλέγει να γράψει ένα σύγχρονο κινηματογραφικό παραμύθι απόλυτης και σχεδόν ανιδιοτελούς αγάπης δύο ανθρώπων που αναζητούν για διαφορετικούς λόγους την ελευθερία, βασισμένος σε διήγημα της Αντόνια Σούζαν Μπάιατ.

Πτώση

Για τον ίλιγγο της διαδικτυακής αποδοχής αλλά και την περιπέτεια που θα επαναφέρει τη διάθεση για ζωή από το πένθος μας μιλάει «η πτώση»… ή για να ακριβολογούμε, έχει πρόθεση να μας μιλήσει. Η Μπέκι (Γκρέις Κάρολαϊν Κάρεϊ) και η Χάντερ (Βιρτζίνια Γκάρντνερ), προσπαθώντας να ξεπεράσουν τους φόβους και τα όριά σου θα ανεβούν στην κορυφή μιας εγκαταλελειμμένης κεραίας 600 μέτρων, ένα όμως ατύχημα θα τους ανακόψει τη δυνατότητα καθόδου. Ξεκινάει εντυπωσιακά και στον τρόπο κινηματογράφησης και τις προθέσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι θα παρακολουθήσουμε την απόλυτη ταινία του είδους. Δυστυχώς δεν θα απαντήσει στα περισσότερα θέματα που θα θέσει εκ προοιμίου, αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει εφιάλτες στο κοινό που πάσχει από ακροφοβία και υψοφοβία.

Διαβάστε την αναλυτική κριτική μου για την ταινία εδώ: «Πτώση»: Εάν φοβάσαι να πεθάνεις, μη φοβάσαι να ζήσεις

Εκκόλαψη

Η «Εκκόλαψη» θα μπορούσε να είναι ένα θρίλερ που εκκολάφθηκε στη ράχη του κινήματος του weird wave. Το φινλανδικό σκηνοθετικό ντεμπούτο της Χάνα Μπέρχολμ καταπιάνεται με το θέμα της έλλειψης επικοινωνίας, της γοητείας του παράξενου, της μητρότητας. Μια νεαρή αθλήτρια ενόργανης εκκολάπτει ένα περίεργο αυγό που κρύβει εκπλήξεις. Κάποιοι μιλάνε για ταινία τσόφλι, άλλοι για πρωτεΐνη για το μυαλό. Η αλήθεια βρίσκεται στον κρόκο της ταινίας: έχει όντως πρόθεση να είναι κάτι πιο σπουδαίο από αυτό τελικά που σου σερβίρει… το οποίο δεν είναι κάτι παραπάνω από ομελέτα. Σίγουρα δεν είναι κλούβιο το αποτέλεσμα αλλά μην περιμένετε και εσείς το… πουλάκι να κελαηδήσει με το που θα γεννηθεί.

Η Φλόγα που Τρεμοσβήνει

Η «Φλόγα που τρεμοσβήνει» και αυτή βασισμένη σε μυθιστόρημα του Πιέρ Ντριέ Λα Ροσέλ, αποτελεί μια διεισδυτική μελέτη της μελαγχολίας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο (και είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του Λουί Μαλ). Ο Αλέν (Μορίς Ρονέ) μετά από μια σκληρή αποτοξίνωση από το αλκοόλ αισθάνεται πως πρέπει να θέσει τέλος στη ζωή του. Θα μπορέσουν οι φίλοι του να του αλλάξουν γνώμη; Η ταινία διανέμεται σε πλήρως επεξεργασμένες νέες ψηφιακές κόπιες.

Το Πνεύμα του Μελισσιού

Τέλος, τί να πει κανείς για το αριστουργηματικό «Πνεύμα του Μελισσιού»; Ο Βίκτορ Ερίθε, με αφορμή την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Φρανκενστάιν» σε ένα απομονωμένο χωριό, χρησιμοποιεί την παιδική ματιά για να μας μιλήσει για τον εμφύλιο και τον φασισμό. Η ταινία ενέπνευσε τον «Λαβύρινθο του Πάνα» και μας χάρισε ίσως τις ωραιότερες παιδικές ερμηνείες στην ιστορία του κινηματογράφου, ιδιαίτερα από την Άννα Τόρρεντ. Προβάλλεται ΜΟΝΟ για μία εβδομάδα και δεν πρέπει να τη χάσετε με τίποτα… και για κανένα λόγο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος