Οι ταινίες της εβδομάδας: Τα πνεύματα του Ινισέριν ραίνουν με ευχές το ομορφότερο αγόρι του κόσμου

Οι ταινίες που βγαίνουν στους κινηματογράφους την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, μέσα από την κριτική ματιά του Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου

Όσο πλησιάζουμε στην Οσκαρική βραδιά, όλο και περισσότερες ταινίες που κέρδισαν υποψηφιότητα ή φλέρταραν με τον θεσμό, κάνουν την εμφάνισή τους. «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» στοιχειώνουν την ψυχή σας. Όσο για το «ομορφότερο αγόρι του κόσμου», αυτό είναι ένα ντοκιμαντέρ που θα σας κάνει να δείτε τον «Θάνατο στη Βενετία» με άλλα μάτια.

Τα πνεύματα του Ινισέριν (The Banshees of Inisherin)

Θα του ζητήσει να μην του ξαναμιλήσει ποτέ. Μα πώς γίνεται; Μέχρι χθες ήταν δύο πολύ κοντινοί φίλοι. Του λέει πως τον βαριέται και εκείνος αδυνατεί να το πιστέψει. Θα του το κάνει σαφές όταν αρχικά θα τον απειλήσει ότι σε κάθε προσπάθεια επαναπροσδιορισμού θα κόβει ένα από τα δάχτυλα του. Η απειλή δεν θα αργήσει να γίνει πράξη.

Μια τόσο ιδιαίτερη σχέση φιλίας [σκιασμένη από διαφορετικό από τον αναμενόμενο ερωτισμό] αποτυπώνεται σε ένα ακόμα αριστούργημα του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Τρείς κεντρικοί χαρακτήρες ερμηνευμένοι με διεστραμμένη απλότητα από τους Κόλιν Φάρελ, Μπρένταν Γκλίσον, Κέρι Κόντον επαναπροσδιορίζουν τις ρεαλιστικές ερμηνείες. Δεν ξέρεις σε ποια σημεία πρέπει να γελάσεις και πού να κρατήσεις την ανάσα σου, όπου όμως και αν το κάνεις, δίκιο θα έχεις. Πρόκειται για μια ταινία που αυτοστιγμεί γίνεται κλασσική. Θα τη συζητάμε χρόνια.

Missing

Θυμάστε πριν λίγα χρόνια το «Searching», μια ταινία που όλη αναπτύσσεται πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή; Με αρκετά μέλη εκείνης της ομάδας το πείραμα επαναλαμβάνεται στο «Missing». Σεναριακά είναι πιο ολοκληρωμένο, με δραματουργικές κορυφώσεις στο ύφος των ταινιών που στηρίζονται στις ανατροπές. Σε αντίθεση με την ταινία που αναφέραμε, το «Missing» μοιάζει ξαναζεσταμένο φαγητό λόγω της επαναλαμβανόμενης φόρμας, καθώς χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια εργαλεία, χωρίς να εξελίσσει στην ουσία της εξερεύνησης πίσω από τον υπολογιστή και πάνω από το πληκτρολόγιο. Στο επίκεντρο, η έρευνα της νεαρής κοπέλας για την εξαφάνιση της μητέρας της, χρησιμοποιώντας εργαλεία που διαθέτει στο Διαδίκτυο. Θα ήταν σαν τεμπέλικο «Taken» για tik-tokers, όμως το τελικό τρολάρισμα της ηρωίδας στη δύναμη της μυθοπλασίας, σε κάνει να αποδεχτείς την εργαλειακή χρήση της ιστορίας.

Το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου (The most beautiful boy in the world)

Ο Μπιορν Άντρεσεν ήταν εκείνο το πανέμορφο αγόρι στο «Θάνατος στη Βενετία», το «ομορφότερο αγόρι του κόσμου» όπως τον αποκάλεσε ο Λουκίνο Βισκόντι. Καταδικασμένος στην εικόνα της ταινίας, εκείνης του 15χρονου αγοριού που το ερωτεύεται ένας κατά πολύ μεγαλύτερος άντρας, τον σατράπη σκηνοθέτη που δεν έβαζε διακριτά όρια, την απότομη φήμη με όρους Big in Japan και τη διαχείριση όλων των παραπάνω, ο πλέον 66χρονος ηθοποιός κάνει μια εκ βαθέων ανασκόπηση.

Τα καλά ντοκιμαντέρ χρειάζονται στόχευση, έμπνευση και ένα ενδιαφέρον θέμα. Αυτή η ταινία τα έχει όλα. Στο τέλος της επαναπροσδιορίζεις πολλές παγιωμένες απόψεις για τον Βισκόντι, τον Μπόγκαρντ, τον Τζεφιρέλλι, αλλά και τη στάση των θαυμαστών απέναντι στα ινδάλματα. Με μια λέξη: Άχαστο!

Μικρή μου Σολάνζ (Petite Solange)

Στο σχολείο στη Μικρή Σολάνζ θα ζητηθεί να διαβάσει το ποίημα της μέρας. Η Σολάνζ δεν θα συμμετέχει και σαν χαμένη θα κάθεται στο θρανίο της βουβή· Με ένα flash back πάμε 3 μήνες πριν, όταν στην εικοστή επέτειο του γάμου των γονιών της Aurélia Maserati και Antoine Maserati θα δει τα πρώτα σημάδια χωρισμού. Την ίδια περίοδο θα καταλάβει ότι είναι και ερωτευμένη. Η σεξουαλικότητα και οι ανάγκες έκφρασης της αναπτύσσονται σε ένα παράλληλο σύμπαν, εκεί που το ένστικτο θα την κάνει να προβεί σε παραβατικές πράξεις. Η Σολάνζ καταρρέει για να ταιριάζει στον κόσμο που πλάστηκε από τα συντρίμμια της σταθερότητας. Μια ευαίσθητη ταινία για τις αλλαγές που έρχονται στη μετάβαση από το νέο στο όριμοτερο και τις ευθύνες που ξυπνάνε με τη σεξουαλική αφύπνιση.

Διαβάστε την αναλυτική κριτική μας για την ταινία εδώ: «Μικρή μου Σολάνζ»: Μια ταινία για το πένθος ενός σπιτιού που τρεφόταν από τα μέλη του

Γυναικείες Κουβέντες (Women Talking)

Πολλές «Γυναικείες κουβέντες» εκεί, κάπου στο 2010, σε μια αποικία Μεννονιτών, εκείνες θα πρέπει να επιλέξουν αν θα να συμβιβαστούν με την πίστη τους ή θα εγκαταλείψουν την κοινότητά τους για να ζήσουν μια πραγματική ζωή. Αφορμή, ο βιασμός αρκετών γυναικών με πρόφαση πως η πίστη τους απαιτεί από τις γυναίκες υποταγή και συγχώρεση. Η Σάρα Πόλευ προπονεί εθνική ομάδα γυναικών στη μεταφορά του γνωστού βιβλίου που καταπιάνεται με πραγματικά γεγονότα. Με απλότητα και ρεαλιστική ατμόσφαιρα απαλλαγμένη από φιοριτούρες θεάτρου, καταπιάνεται με ευαίσθητα θέματα αποφεύγοντας τις εντάσεις. Αν και αργό στους ρυθμούς του, έχει σαφή σημεία εστίασης, σεβασμό στις προθέσεις του και ευαισθησία από τη σκηνοθέτη.

Αργοναύτες: Η Οργή του Ποσειδώνα

Λένε πως είναι καλύτερα να γνωρίζεις μια παράφραση των μύθων, παρά καθόλου τους μύθους. Στο «Αργοναύτες: Η Οργή του Ποσειδώνα» αυτό το ερώτημα θα τεθεί, είτε το θέλετε, είτε όχι. Η Ελλάδα φτιαγμένη σαν πρόχειρη 3D Ρώμη υποδέχεται τους αργοναύτες… Ή ζωάκια που μας περιηγούν στην ιστορία των Αργοναυτών. Ο οργισμένος Ποσειδώνας απειλεί πως θα εξαφανίσει την Ιωλκό, όσο ένα ποντίκι με τον Ιάσονα και τους αργοναύτες θα προσπαθήσουν να διασώσουν την πόλη. Αυτά. Καλά εσείς;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος