Οι ταινίες που βγαίνουν στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023:
Κατάκ: Η Γενναία Φάλαινα
Κάπου ανάμεσα στο «Ψάχνοντας τον Νέμο», τον «Καρχαριομάχο» και τη «Μικρή γοργόνα» έρχεται αυτή η ταινία. Νεαρή φάλαινα το σκάει προς βραχονησίδα για να ικανοποιήσει την ευχή της γιαγιάς της φαμίλιας αλλά και για να κινητοποιήσει μια όρκα, μια μουρμούρα και άλλα πλάσματα της θάλασσας. Με διδακτικά στοιχεία κατά του Bulling, υπερ της συμπεριληπτικότητας και του βιγκανισμού αλλά και οικολογικούς προβληματισμούς (κυρίως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου), η ταινία που αφηγείται την ιστορία εκείνης της γενναίας φάλαινας είναι η χαρά του εκπαιδευτικού αλλά και του γονιού.
Aquaman: Tο Χαμένο Βασίλειο
Ο Aquaman το είδε οικογενειάρχης… έχει όμως και βασιλικές υποχρεώσεις που δεν μπορεί να αγνοήσει. Η Ατλαντίδα απειλείται και το Χαμένο Βασίλειο πρέπει να αντισταθεί. Η ταινία αξίζει να αναφερθεί ότι για λόγους στρατηγικής αλλά και πρακτικούς στον απόηχο της απεργίας των ηθοποιών, έχει δεχτεί τη λιγότερο θερμή υποστήριξη του στούντιο στο πλαίσιο μιας χαλαρής διαφημιστικής καμπάνιας.
Περισσότερα εδώ: Βάζει ο Superman τρικλοποδιά στον Aquaman;
Ο Καπετάν Μιχάλης
Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη, ο «Καπετάν Μιχάλης», περνάει στη μεγάλη οθόνη.
Κρήτη 1889, η χρονιά της επανάστασης. Ο Καπετάν Μιχάλης είναι ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, και αισθάνεται ιερό καθήκον να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Κρήτης. Ο επαναστάτης όμως θα ερωτευτεί τη γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη, την Εμινέ.
Σε σκηνοθεσία και σεναριακή επεξεργασία του Κώστα Χαραλάμπους και με τον Αιμίλιο Χειλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ταινία φιλοδοξεί να είναι το δεύτερο χρονολογικά ελληνικό block buster του 2023, μετά τη «Φόνισσα».
Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε όσο βρισκόμουν στο Φεστιβάλ της Τζέντα. Αναλυτική κριτική σύντομα από το ertnews.gr.
Η επιβίωση της ευγένειας
Ποιος πολιτισμός και ποια φυλακή προάγει και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Το βαθύτατα ανατρεπτικό και ουσιαστικά φιλοσοφικό αντιαποικιακό arthouse δράμα «Η Επιβίωση της Ευγένειας» πειραματίζεται με αυτό το θέμα.
Μια μαύρη γυναίκα δραπετεύει από ένα κελί στο οποίο έχει εγκαταλειφθεί στη μέση της ερήμου. Θα ανακαλύψει νέες μορφές αιχμαλωσίας όταν -άθελα της- θα κατευθυνθεί στην πόλη. Άγρια σε μια πόλη ή πόλη που αγριεύει τους ήμερους και αγνούς ανθρώπους;
Η περιπέτεια του βλέμματος
Όταν μια περιπέτεια, ακόμα και αυτή του βλέμματος, έχει δικλίδα ασφαλείας, γίνεται περισσότερο αναπόληση παρά Οδύσσεια διαδρομή. Αυτοαναφορικό αλλά σε καμία περίπτωση άβολο το ντοκιμαντέρ «Η περιπέτεια του Βλέμματος», με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη να αξιοποιεί με άνεση, και ελαφρά -στα επιτρεπτά όρια- αυταρέσκεια, το υλικό του εν είδει κινηματογραφικού αναστοχασμού σε -περίπου- πρώτο πρόσωπο. Παράγει περισσότερο ένα κινηματογραφημένο masterclass παρά ένα παγιωμένο και στιβαρό ντοκιμαντέρ. Υπό αυτό το πρίσμα έχουμε μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα καλοκουρδισμένη ταινία-μάθημα για νέους κινηματογραφιστές αλλά και κινηματογραφόφιλους που θέλει να βρει κλειδιά για να διαβάζει ευκολότερα τις ταινίες.
Παραβατικοί
Η επίσημη πρόταση της Αργεντινής στα 96α βραβεία Όσκαρ.
Η πίεση μεγιστοποιείται σε ένα τραπεζικό κατάστημα όταν υπάλληλος αποφασίσει να κλέψει μεγάλο χρηματικό ποσό σε δολάρια και στη συνέχεια, βάση σχεδίου, παραδίδεται στις αρχές. Συνάδελφος του καταλήγει συνεργός του εκ των υστέρων. Απολύσεις, μειώσεις μισθών και προσωπικού καθώς και καθημερινή ανάκριση από ορκωτό λογιστή της ασφαλιστικής θα γίνει η καθημερινότητα όσων απομείνουν στην τράπεζα.
Μετά το πρώτο [και πιο δυνατό] μέρος της ταινίας, η ιστορία χωρίζεται σε δύο επιμέρους κεφάλαια που κατά διαστήματα συναντιούνται: του φυλακισμένου και του συνεργού του, οι ιστορίες όμως έχουν αφηγηματικές και ρυθμικές συγκρούσεις που δεν χαρίζουν ομοιογένεια στην αφήγηση. Ο έρωτας, τα νέα πρόσωπα, οι αλλαγές της ζωής τους και το φάντασμα των χρημάτων κάτω από έναν βράχο, στοιχειώνουν την ατμόσφαιρα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος