Δικαιολογίες παντρεμένων, χημικά στοιχεία έτοιμα να εκραγούν, 5 σύντομες ανείπωτες ιστορίες, μια υπερ-ηρωϊκή αστραπή, ένας ήρωας-κανενός, ο Φράνκο Αμόρε και ολίγον Χίτσκοκ, όλα στη μαρμίτα που σιγοβράζει στους θερινούς βαθμούς…
Άλλοθι για παντρεμένους 2
Από τότε που έκλεισε το Alibi.com, η ζωή του Γκρεγκ έχει περιέλθει σε μια ηρεμία. Μέχρι που αποφασίζει να κάνει πρόταση γάμου στη Φλο, και φυσικά πρέπει να τη συστήσει στον απατεώνα πατέρα του και την πρώην ηθοποιό μητέρα του. Κι επειδή αυτό δεν είναι εύκολο, προτιμάει να ανοίξει ξανά το πρακτορείο του, αναζητώντας ψεύτικους γονείς. Η αδικαιολόγητη επιτυχία του πρώτου μέρους οδήγησε σε σίκουελ. Τώρα εμείς ψάχνουμε άλλοθι για να μην δεσμευτούμε με κριτική που ίσως μια μέρα να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Στο στοιχείο τους (Elemental)
Οι κατοίκοι της Πόλης των Στοιχείων, δηλαδή της φωτιάς, του νερού, της γης και του αέρα, ζουν μαζί ειρηνικά… αλλά με χωρισμένα τα τσανάκια τους. Η φιλία της καυτής, εύστροφης αλλά στεγνής Φλόγας με τον διασκεδαστικό Νηρέα, ίσως -ίσως και όχι- ανατρέψει τις παγιωμένες πεποιθήσεις πως τα αντίθετα έλκονται. Μια ακόμα ταινία του γνωστού στούντιο, στο πνεύμα του «Soul» και του «τα μυαλά που κουβαλάς», που επιθυμεί να έχει και την ανάλογη επιτυχία στα ταμεία. Τα υλικά μοιάζουν η βασική βιβλιογραφία φοιτητή ψυχολογίας πρώτου έτους που ψάχνει εύπεπτες ερμηνείες δυσνόητων εννοιών στο tiktok. Η ιστορία είναι δοσμένη με εύστροφο τρόπο, αλλά όπως ο αέρας κρυώνει τη φλόγα και το νερό οι εκπλήξεις σβήνουν… σε ένα ξερό έδαφος που το νερό δεν είναι αρκετό για να φυτρώσουν πρωτότυπες εμπνεύσεις. Η ταινία πάντως έχει «στοιχεία» που δεν σκορπούν την πλοκή στους «πέντε ανέμους».
Αν κάτι ενοχλεί σε αυτή την ταινία -που είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσιάσει γονείς και παιδιά-, είναι οι επιβεβλημένες συνταγές συμπερίληψης. Έχουμε τη Φλόγα με πολιτισμικές παραπομπές στην Ινδία (και την Κίνα), το Νηρέα να εκπροσωπεί το μέσο συντηρητικό Trump-ιστή στην κολεγιακή του φάση, τη lesbian friendly ηρωίδα (εκπρόσωπο του νομικού συστήματος) να ενσωματώνει την LGBT+ κοινότητα και άπειρους συμπληρωματικούς χαρακτήρες να ικανοποιούν κάθε ηλικιακή, φυλετική, ιδεολογική ομάδα. Όλο αυτό είναι όμως επιβεβλημένο και δείχνει ότι «το στοιχείο τους» δεν είναι η αβίαστη ιστορία συνύπαρξης αντίθετων και αντιφατικών προσωπικοτήτων που ικανοποιούν τα όνειρά τους, αλλά logistics, έρευνες/αλγόριθμοι και μόδα.
Αυτά που δε λέγονται
Ηθοποιοί που υποκρίνονται και όταν δεν το απαιτεί η δουλειά τους, ζευγάρια που δεν ανοίγουν τις καρδιές τους, αλήθειες και ψέματα που περιορίζουν την επικοινωνία, όλα αυτά σε 5 πρωτότυπες αυτοτελείς ιστορίες με πρωταγωνιστές τον άνθρωπο και το ζώο που κρύβει μέσα του.
Ο Cesc Gay με χαμηλών τόνων χιούμορ και καυστική ματιά παρατηρητή, λειτουργεί σαν το τρίτο μάτι όσων δεν βλέπουν το φως της μέρας πίσω από κλειδαμπαρωμένες πόρτες και περιορισμένης πρόσβασης δημόσιους χώρους. Σε θεατρική κοψιά αφήνει τον διάλογο να πει την ιστορία και τη φάρσα να συμπληρώσει την αλλαγή πλεύσης της δράσης. Στη δομή του δικού του «ένα πιστόλι σε κάθε χέρι», πάνω στη χιουμοριστική παλέτα του προηγούμενου έργου του «Οι γείτονες από Πάνω» (το οποίο μεταφέρθηκε και θεατρικά στη χώρα μας την προηγούμενη σαιζόν) φτιάχνει μια ταινία που μορφολογικά είναι περισσότερο προσφιλής στις αυτοτελείς σειρές παρά στον κινηματογράφο. Όσα υπόσχεται όμως, τα προσφέρει και με το παραπάνω.
The Flash
Η κινηματογραφική ατολμία που έχει επιβάλλει η μονοκρατορία των υπερ-ηρωικών ταινιών, δημιουργεί μια ελαφρά επιφύλαξη για το όραμα που ενδέχεται να -ή να μην- περιλαμβάνει μια ταινία υπό την αιγίδα της DC (ή της Marvel). Η πραγματική καταστροφή έχει έρθει από τη Disney-κή συνεργασία της Marvel και του στούντιο που φέρει ως σήμα κατατεθέν τον χαριτωμένο αρουραίο, καθώς το milking των προσώπων και ηρώων έχουν παράξει ισχνές αγελάδες ιδεών και πρωτοτυπίας.
Η DC από την άλλη, αναγνωρίζοντας τη marvel-ική φούσκα, κρατάει καρφίτσα και κάνει πήδους στον αέρα με τα προϊόντα της, μπας και διεκδικήσει μια κάποια πρωτιά. Ο προηγούμενος «Μπάτμαν», αν και άνισος, έδειξε μια σαφή προσπάθεια διαχωρισμού ατμόσφαιρας και ύφους των δύο στούντιο υπερ-ηρωικών προτάσεων.
Το Flash έχει μια ιδιαιτερότητα που το κάνει ανώτερο από το «Μπάτμαν» (2022) και κλιμακώνει με κινηματογραφική αφήγηση το ενδιαφέρον στον θεατή που δεν είναι φαν των υπερ-ηρωικών ταινιών. Ο γκαφατζής/διασκεδαστικός υπερ-ήρωας Flash, πλησιάζει σε διάθεση τον Deadpool (χωρίς το κάφρικο χάος του), και από την άλλη μοιάζει να πατάει σε σεναριακό σκαρίφημα υπερπαραγωγής της δεκαετίας του ’80 (με την ανάλογη nostalgia που αναλογεί). Έτσι, το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στο πρώτο μισό, είναι μια πολύ ευχάριστη περιπέτεια ενός μετεφήβου που θα αλλάξει το timeline για να φέρει τη δολοφονημένη μητέρα του πίσω στη ζωή αλλά και για να αθωώσει τον άδικα καταδικασμένο πατέρα του για τον φόνο της μάνας του. Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα συναντήσει και τον πρωτότυπο (ηλικιωμένο πλέον) Μπάτμαν (τον οποίο υποδύεται ο Μάικλ Κίτον) καθώς και τον άλλο του παράλληλο εαυτό, εκείνον που όλα του πήγαν δεξιά. Στο δεύτερο μισό, η ψυχαγωγική διάθεση, εμποτισμένη από σύμπαν ηθοποιών που ενσάρκωσαν κινηματογραφικούς υπερ-ήρωες (κάποιων που κατάφεραν να φτάσουν στη μεγάλη οθόνη και άλλων που η ιστορία τους έγινε αστικός μύθος καθώς τα πρότζεκτ εγκαταλείφθηκαν), υποσκάπτεται από crowd pleasing καλοστημένη ατμόσφαιρα.
Το πολυσύμπαν είναι το νέο χαπάκι για τη διάρροια στα ηρωικά φραντσάιζ. Μέχρι στιγμής η συνταγογράφηση του έχει δύο διασωθέντες: Τις ταινίες με ήρωα τον «Σπάιντερμαν» και την ταινία για την οποία μιλάμε. Ο Έζρα Μίλερ είναι απολαυστικός σε κάθε καρέ, φέροντας το ύφος «με ενδιαφέρει-δε με ενδιαφέρει αυτό που κάνω», που του δίνει μια επιπλέον γοητεία.
Στα υπέρ της ταινίας, η ψευδαίσθηση ρεαλισμού ακόμα και στα άψογα στημένα δομημένα περιβάλλοντα.
Ήρωας κανενός (Nobody’s Hero)
Η πόλη του Clermont-Ferrand την παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται μια τρομοκρατική επίθεση. Σε αυτό το τραγικό κλίμα, ο Médéric, ένας νεαρός στα τριάντα του, ερωτεύεται παράφορα την Isadora, μια πόρνη αρκετά χρόνια μεγαλύτερή του. Ο Σελίμ, ένας νεαρός άστεγος, βρίσκει καταφύγιο στο κτίριο του Μεντερίκ. Η συλλογική παράνοια θα αποδυναμώσει σύντομα τη σχέση του ιδιαίτερου αυτού ζευγαριού. Πολύ πρόβλημα, λιγότερη λύση!
Η τελευταία νύχτα του Φράνκο Αμόρε (L’ultima notte di amore)
Τη νύχτα πριν από τη συνταξιοδότησή του, μετά από 35 χρόνια έντιμης υπηρεσίας, ο υπαστυνόμος Φράνκο Αμόρε θα δει τον κόσμο του να ανατρέπεται. Στη διάρκειά της, θα κινδυνεύσουν όλα όσα έχουν σημασία γι’ αυτόν: η δουλειά του, η μεγάλη του αγάπη για τη σύζυγό του, η φιλία του με τον συνάδελφό του, ακόμη και η ίδια του η ζωή. Ενδιαφέρουσα αφήγηση και πρόθεση, χωρίς ανάλογη κατάληξη.
Η Θεά (Devi)
Στην αγροτική Ινδία ο κεντρικός ήρωας της ταινίας «Η θεά» φεύγει για την Καλκούτα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εκεί, ένας πλούσιος φεουδάρχης γαιοκτήμονας καταλαμβάνεται από την ιδέα ότι η αγαπημένη του νύφη είναι μια ενσάρκωση της Μητέρας Θεάς – μια αυταπάτη που αποδεικνύεται καταστροφική για τη νεαρή γυναίκα και τους γύρω της.
H ταινία του Σατγιαζιτ Ράϊ, με γενναίες δόσεις νεορεαλισμού, ξέχειλη από ποίηση, καταπιάνεται με την έννοια της μοίρας και των κοινωνικών αντιθέσεων. Μια σπουδαία ταινία που έβαλε στο προσκήνιο τον κινηματογράφο της Ινδίας.
Υπόθεση Νοτόριους (Notorious)
Η υπεράνω πάσης υποψίας Αλίσια Χούμπερμαν προσλαμβάνεται από τις αμερικανικές αρχές για να διεισδύσει σε μια ομάδα ναζί που έχει καταφύγει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Μια σειρά παρεξηγήσεων θα την απομακρύνουν σταδιακά από τον γοητευτικό πράκτορα Ντέβλιν, τον άνθρωπο που την έχει σύρει σ’ αυτό το ριψοκίνδυνο παιχνίδι και τον οποίο έχει ερωτευθεί παράφορα. Χίτσκοκ παλιάς κοπής, αυτής που του έδωσε το διαβατήριο του εμπορικού κινηματογράφου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος