Οι ταινίες της εβδομάδας: Επτά πρεμιέρες και μία επανέκδοση

Array

Όταν σε μια εβδομάδα με αρκετές πρεμιέρες, ξεχωρίζει μια επανέκδοση, κάτι δεν πάει καλά στον κινηματογράφο. Ας δούμε τις ταινίες της εβδομάδας που ξεκινά την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.

Invitation – Η πρόσκληση

Ορφανή και σερβιτόρα, η Evie θα κλέψει ένα τεστ DNA σε μια εκδήλωση που θα αλλάξει τη ζωή της καθώς θα ανακαλύψει ότι το αίμα της είναι αριστοκρατικό. Ο ξάδελφος της θέλοντας να έρθει φαινομενικά πιο κοντά της, θα την καλέσει σε ένα οικογενειακό γάμο στην αγγλική εξοχή, όμως αντί για ρομάντζο μεγατόνων η Evie θα πρέπει να φτάσει στα άκρα για να επιβιώσει. Αρχικά θυμίζει το «είσαι έτοιμος;», σύντομα όμως απογοητεύει αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το εύρημα πως τα αφεντικά τρέφονται από τους υπηρέτες τους. Χωρίς δείγμα χιούμορ, «Η Πρόσκληση» παίρνει πολύ σοβαρά τον εαυτό της και καταλήγει ένα φθηνιάρικο «λυκοφωτίζον» μπανάλ θρίλερ που κάνει το ρητό «το αίμα νερό δεν γίνεται» να κυλά γάργαρα στο μυαλό των σκεπτόμενων θεατών που θέλουν να εγκαταλείψουν την αίθουσα -από την ανία τους- πριν τους τίτλους τέλους.

Miss Harris goes to Paris – Η κυρία Χάρις πάει στο Παρίσι

Η Βρετανίδα γκαντέμω καθαρίστρια Άντα Χάρις λαμβάνει εκκαθαριστικά από τη Βρετανική κυβέρνηση ένα ικανοποιητικό ποσό από τη σύνταξη του άντρα της και ταξιδεύει στη Γαλλία για να αποκτήσει ένα ραμμένο πάνω της φόρεμα του Ντιόρ. Καταλήγει να συμπεριφέρεται με άνεση ανάμεσα στους υπαλλήλους ως ιδεολογική παράφραση των Ρόζα Λουξεμπουργκ και Μίλισεντ Φόσετ, κερδίζοντας αξιώσεις και το φουστάνι. Το «Η κυρία Χάρις πάει στο Παρίσι» είναι μια καλοπαιγμένη ανουσιότητα βρετανικής κοπής -βασισμένη σε δημοφιλές βιβλίο- που χαϊδεύει και χαϊδεύεται από το σταχτοπούτειο αμερικανικό όνειρο, θυμίζοντας μας πως στον κινηματογράφο του είδους «τα ράσα (δυστυχώς) κάνουν τον παπά».

Jaws – Τα σαγόνια του καρχαρία

Η ταινία που προσδιόρισε τις έννοιες blockcusters και summer movies, επιστρέφει σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες. Η ανεπιτυχής προσπάθεια του αρχηγού της αστυνομίας να πείσει τον δήμαρχο να κλείσει τις παραλίες για να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα, θα οδηγήσει σε μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές εμπειρίες όλων των εποχών. Η χρήση της μουσικής, το μοντάζ, η επιμελής αφήγηση του Σπίλμπεργκ πάνω στα χιτσκοκικά μονοπάτια κάνουν τα «σαγόνια του καρχαρία» ακόμα πιο αιχμηρά σε εποχές επαναλαμβανόμενης έλλειψης κινηματογραφικής έμπνευσης. Δυστυχώς δεν την είδαμε και σε θερινούς κινηματογράφους πριν ή μετά τις θαλάσσιες βουτιές μας.

Στην Αυλή του Σχολείου (Playground)

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός ιδιαίτερα για τα θύματα εκφοβισμού. «Στην Αυλή του Σχολείου» ένα αγόρι θα υποστεί bullying αλλά θα αρνηθεί τη βοήθεια της αδελφής του στην επίλυση του θέματος. Ο φόβος δεν φυλάει τα έρμα στο υποβλητικό Βέλγικο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Λορά Βαντέλ. Μετά τη μεγάλη οθόνη, σύντομα και στη μικρή από τη διανομέα εταιρία.

Ένας Μεταφραστής

Μελοδραματική, ελαφρώς στρατευμένη, αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία εστιασμένη στις ικανότητες ενός μεταφραστή να διαβάζει τις ψυχές των ανθρώπων. Στο πλαίσιο της απόπειρας του Φιντέλ Κάστρο να συσφίξει τις σχέσεις της Κούβας με τη Σοβιετική Ένωση, μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ τα κουβανικά νοσοκομεία περιθάλπουν τραυματίες που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά χωρίς τη βοήθεια ενός «Μεταφραστή».

Ο κοτολαγός και το χάμστερ του σκότους (Chickenhare and the hamster of darkness)

Σαν τον Μωυσή βρέθηκε εγκαταλελειμμένος και από την εμφάνιση του μάλλον οι γονείς του όταν συνευρέθηκαν, δεν περιορίστηκαν στους κοινωνικούς περιορισμούς ή αυτούς των ειδών. Ο κοτολαγός και το χάμστερ του σκότους θέλει να είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων για τη διαφορετικότητα, με χαρακτήρες και σκηνές που θυμίζουν πολλές ταινίες μυθοπλασίας και ακόμα περισσότερους ήρωες κινουμένων σχεδίων. Οι ήρωες, όπως οφείλουν σε ταινίες του είδους, θριαμβεύουν ευφάνταστα. Γονείς: στο μισό της ταινίας υπάρχει μια σεκάνς με γουρουνοτουβλάκια που θα αρέσει περισσότερο σε εσάς παρά στα παιδιά σας. «Ο κοτολαγός και το χάμστερ του σκότους» είναι μια παράφραση του Ιντιάνα Τζόουνς για τη διαφορετικότητα και τις φυλετικές προσμίξεις.

Πνεύμα από σπίτι (Finnick)

Η Κριστίν έχει μόλις ενταχθεί στο δυναμικό της πόλης όταν μαθαίνει για τα Φινς, τα πλάσματα που προστατεύουν την πόλη. Δυστυχώς για αυτήν, ο φινς του σπιτιού είναι ο Φίνικ, που είναι παραπάνω σκανδαλιάρης από το συνηθισμένο. Θα την βοηθήσει όμως να σώσει την πόλη; Οι μικροί μας φίλοι λογικά ενδιαφέρονται να μάθουν.

Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα

Επίσης προβάλλεται το «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα», ένα οικολογικό ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή 50 διεθνών επιστημόνων που δείχνει τη ζωή των πλασμάτων της Μεσογείου μέσα από την οπτική γωνία των ζώων που κατοικούν στον βυθό της θάλασσας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος