Οι ταινίες της εβδομάδας: Διπλοβάρδιες για να προλάβετε και τις 11 ταινίες

Οι ταινίες που βγαίνουν στους κινηματογράφους την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, μέσα από την κριτική ματιά του Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου

Με το τέταρτο κεφάλαιο του Τζον Γουίκ αλλά και την Ελληνική Κωμωδία «Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» η νέα εβδομάδα είναι γεμάτες πολλες -υπερβολικά πολλές για την ακρίβεια- ταινίες. Δυστυχώς κάποιες από αυτές είναι πηγαία φρίκη και όχι εξαιτίας του είδους!

11 ταινίες; Μας κοροϊδεύετε; Μόλις καταδικάσατε αυτή την εβδομάδα σε απλές παρουσιάσεις και ελάχιστες κουβέντες.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Ξεκινάμε με το πολυβραβευμένο Ιρανικό κοινωνικό δράμα «Η Λέιλα και τα Αδέρφια της». Έχοντας ξοδέψει όλη της τη ζωή φροντίζοντας τους γονείς της, η 40χρονη Λέιλα θα καταστρώσει ένα σχέδιο επιβίωσης για την οικογένεια της χωρίς ξεκάθαρους ηθικούς κανόνες. Σε αυτό θα συνεργαστούν και τα 4 αδέρφια της. Το μυστικό όμως του πατέρα της θα τους φέρει αντιμέτωπους με άλλα διλήμματα. Μακρύ σε διάρκεια, βαθύ σε νοήματα.

Μια Απροσδόκητη Σχέση

Ο Ζακ Μπραφ σκηνοθετεί τη σύντροφό του Φλόρενς Πιου και τον Μόργκαν Φρίμαν στο «Μια Απροσδόκητη Σχέση». Μια κλεφτή ματιά στο κινητό της θα οδηγήσει στον θάνατο την κουνιάδα της και τον άντρα της. Ο γάμος της θα διαλυθεί και ο εθισμός της στα φάρμακα θα την απομονώσουν. Μια τυχαία συνάντηση στους ΑΑ με τον παρ’ ολίγον πεθερό της θα ανατρέψει τις ισορροπίες και θα επαναπροσδιορίσει το κατά πόσο ένας καλός άνθρωπος (όπως είναι και ο πρωτότυπος τίτλος) χρειάζεται να παρακάμψει ή όχι τη συγχώρεση για να σώσει ακόμα και τη ζωή της δολοφόνου του παιδιού του.

Ένας πονεμένος ηλικιωμένος φτιάχνει έναν κόσμο σε μικρογραφία με τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κλίμακα 1:87. Στο χέρι του έχει ένα τατουάζ με το λατινικό «Amor fati» [να αγαπάς τη μοίρα]. Στην καρδιά του μια πληγή που ακόμα δεν κλείνει. Το καλοσκηνοθετημένο μελόδραμα παραθέτει μια αναπάντεχη σχέση που με απλότητα, αλλά όχι αφέλεια, αγκαλιάζει τις δεύτερες ευκαιρίες.

Τζον Γουίκ: Κεφάλαιο 4

Ο John Wick διεκδικεί την ελευθερία του, πρέπει όμως να αντιμετωπίσει έναν εχθρό με πανίσχυρες συμμαχίες σε όλη την υφήλιο και δυνάμεις που θα μετατρέψουν παλιούς φίλους σε εχθρούς. Η πρώτη πράξη ψάχνει τα πατήματα της, στη δεύτερη και τρίτη πράξη ο Τζον Γουίκ γίνεται σχεδόν απέθαντος χαρίζοντας Δράση-Δράση-Δράση και περισσότερη Δράση! Αλόγιστη δράση. Υπερφορτωμένο σε βία, καταντά διασκεδαστικό όπως ένα ψυχαγωγικό video game. Ωραίο soundtrack.

Ο Άνδρας των Ονείρων μου

Στην ταινία της Maria Schrader «Ο Άνδρας των Ονείρων μου», μια επιστήμονας συμφωνεί να συμμετέχει σε ένα πείραμα όπου για τρεις εβδομάδες θα συγκατοικήσει με ένα ανδροειδές, που θα ικανοποιεί κάθε ανάγκη της. Μάχη επιστήμης και προσωπικών σχέσεων ως πρόφαση στο διασκεδαστικό, κάπως άβολο και συμβατικό, ανολοκλήρωτο, με καλές ερμηνείες έργο.

Οι Ξεχασμένοι

Το influencer marketing του «Blair Witch Project» συναντά μια ταινία που φέρει τίτλο γνωστής ταινίας του Bunuel [όχι όμως την έμπνευση του] και θα ήθελε να θυμίζει το υπέροχο θρίλερ «Χ». Σε ένα πλημμυρισμένο χωριό που αποφεύγουν να επισκεφτούν πολίτες, φιλόδοξη ομάδα νεαρών επιχειρεί 30 χρόνια αργότερα να καταγράψει τη ζωή, χωρίς να γνωρίζουν τί τους περιμένει. Όλα αυτά στους «Ξεχασμένους» που ξεχνιούνται αυτοστιγμή.

Utama: Το σπίτι μας

Στα ορεινά της Βολιβίας, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη ξηρασία καθώς ο εγγονός τους θα τους οδηγήσει να επαναξιολογήσουν τα νοήματα της ζωής. Το περιβάλλον, η οικολογία και η σημασία των αγαθών της φύσης, το νόημα της ζωής επαναπροσδιορίζονται υπό το πρίσμα του ρεαλισμού. Στις ημέρες που το νερό ιδιωτικοποιείται με παραμέτρους, κάθε τί που υπογραμμίζει την αξία του, είναι πολιτική πράξη. Τίτλος της ταινίας: «Utama: Το σπίτι μας».

Σαλό: 120 μέρες στα Σόδομα

Η ανολοκλήρωτη τριλογία της κόλασης του Πιερ Πάολο Παζολίνι θα (επανα)συστηθεί στο κοινό με το «Σαλό: 120 μέρες στα Σόδομα». Το βιβλίο του Μαρκησίου Ντε Σαντ ξετυλίγεται υπό την οπτική της τιμωρητικής φασιστικής Ιταλίας με τους θύτες και τα θύματα να ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί. Ωμό, ανυπέρβλητο, ριζοσπαστικό και αξεπέραστο αριστούργημα που θα σφίξει το στομάχι σας από την πρώτη μέχρι την τελευταία σκηνή. Και τόσο επίκαιρο. Σε επανέκδοση.

Broken circle

Ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Κατής σκηνοθετεί το «Broken circle». Περιορίζομαι στην πρόθεση, όπως αναγράφεται στο δελτίο τύπου: «Πρόκειται για μια φανταστική ταινία φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχομένου με δραματικές και επικές ανατροπές που λαμβάνει χώρα στην Αρχαία Ελλάδα τη Μυκηναϊκή Εποχή, με στοιχεία συνεχούς υπαρξιακής αναζήτησης, ρομαντισμού και έρωτα, αγνότητας, αλλά και δυνατά απρόοπτα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Μια ταινία ο δημιουργός της οποίας τη χαρακτηρίζει επιστημονικής φαντασίας αρχαία τραγωδία».

Φαντάσματα της Επανάστασης

Ένας Έλληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη, κινηματογραφώντας ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τα βήματα του Ρήγα Φεραίου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο, μια ομάδα φαντασμάτων του 18ου αιώνα αποφασίζει να τον ακολουθήσει στην πόλη.

Η ταινία του Θάνου Αναστόπουλου είναι ένα πρωτότυπο πείραμα που ξεπερνά σε δύναμη το ντοκιμαντέρ και επιτρέπει στη μυθοπλασία να ανακαλεί ιστορικές πληροφορίες.

Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό

Γεωργιανός (με ελαφριά Πατρινή προφορά) τάζει γάμο σε υπερήλικα (με έντονη κρητική προφορά) με άλλους δύο γάμους στην πλάτη της και παιδιά. Τα τέκνα της -και λοιποί συγγενείς- φιλοδοξούν να αποκτήσουν μερίδιο στην περιουσία της αλλά και ίσως να ανακαλύψουν έναν κρυμμένο θησαυρό. Όλα αυτά στην Κω.

Από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις. Πιάνω φαλτσέτα, φέρτε πετσέτα να ξυρίσω και εγώ αυτόν τον γαμπρό: Σεξιστικό χωρίς το χοντροκομμένο χιούμορ να εξυπηρετεί την κωμωδία, κακοπαιγμένο ακόμα και από αξιόλογους ηθοποιούς, αποχής αισθητικής και παρουσίασης μεθοδευμένης προχειρότητας. Ο σκηνοθέτης του «Δώστε Τσόντα στο Λαό», «I Love Καρδίτσα», «Λάρισα Εμπιστευτικό» αλλά και των διασκευών «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας», «Ο Θησαυρός [του μακαρίτη]» και «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός» διεκπεραιώνει μια κωμωδία που δεν γελάς, μια περιπέτεια χωρίς αγωνία, μια ταξιδιωτική free spirit ταινία που δεν βλέπεις τις ομορφιές του νησιού. Διασώζεται μονάχα η Κατερίνα Στικούδη.

Τα Αυγά και Τα Πασχάλια

Αυτή την εβδομάδα, χάσαμε «Τα Αυγά και Τα Πασχάλια». Πολλές και κυρίως μέτριες ταινίες, πολιτικές εξελίξεις που ξεπερνούν την επιστημονική φαντασία, κεντρικοί ιστορικοί κινηματογράφοι κινδυνεύουν να κλείσουν. Και η τελευταία μας ταινία -τι ειρωνικό- περιγράφει αυτό που χάσαμε σε τσόφλια και ανθούς.

Στην υπόθεση όμως της ταινίας που φέρει τίτλο και χάρη: Αλεπούδες και κακιασμένο κουνέλι θα προσπαθήσουν να εξολοθρεύσουν το Πάσχα. Θα καταφέρουν τα καλά κουνέλια να ανατρέψουν τα σχέδια τους; Ό,τι λέει η υπόθεση. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος