Οι ταινίες της εβδομάδας: Αrthouse δημιουργίες που αξίζει να δείτε

Οι ταινίες που βγαίνουν στους κινηματογράφους την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, μέσα από την κριτική ματιά του Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου

Εβδομάδα με arthouse ταινίες που αξίζουν την προσοχή σας. Ξεχωρίζει το υποψήφιο για Όσκαρ «Close», ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» και το «1976».

Ελληνικός κινηματογράφος, διεθνείς ταινίες αξιώσεων, marvel-ικό σύμπαν, παιδικά και θρίλερ. Εσείς τί θα επιλέξετε;

Θολή Γραμμή (Misty Line)

Οι εικόνες ενώνονται συνειρμικά, σε ένα ταξίδι ονειρικό. Η σχέση ενός ζευγαριού, η επιθυμία τους να είναι μαζί, η δυσκολία. Φεύγουν, δραπετεύουν από μια πραγματικότητα που τους πνίγει, για να έρθουν πιο κοντά, αλλά το κοντά τους απομακρύνει. Βρίσκονται σε μέρη άγνωστα, συγκρούονται, ερωτεύονται. Μια πορεία σε ένα τεντωμένο σχοινί, σε μια θολή γραμμή. Θα επανέλθουμε αργότερα με περισσότερα για την ταινία.

Κοντά (Close)

O Λεό και ο Ρεμί είναι καρδιακοί φίλοι. Ο πρώτος ασχολείται με τους γονείς του στην καλλιέργεια λουλουδιών και ο δεύτερος με τη μουσική. Ανάμεσα στα παιχνίδια τους υπάρχει μια υπόνοια έρωτα, τόσο διακριτική και παιδική που σχεδόν δεν την πιστεύεις. Ο Λεό τρομάζει από το αφοπλιστικό «κοντά» του Ρεμί και απομακρύνεται. Ένα από τα 13χρονα αγόρια θα αντιμετωπίσει τον απρόσμενο αποχωρισμό δύο φορές, την πρώτη από επιλογή, τη δεύτερη από τη μοίρα. Πώς στολίζεται η ζωή με αγάπη και αποδοχή, όταν η εφηβεία σου έχει δείξει το σκληρότερο πρόσωπό της;

Με ενδοσκοπική διάθεση, ο Lukas Dhont που μας χάρισε λίγα χρόνια πριν «Το Κορίτσι» επιστρέφει με μια περισσότερο ώριμη, και επιμελώς δομημένη για να αγγίξει περισσότερο το ευρύ κοινό δημιουργία. Κλέβει στιγμές γνησιότητας και αλήθειας από τους δύο μικρούς πρωταγωνιστές και όσους τους περιβάλλουν και συντάσσεται με το «κοντά», το σχεδόν κοντά, που σου επιτρέπει να παρατηρείς τις λεπτομέρειες χωρίς να γίνεσαι αντιληπτός. Για αυτό είναι ωραίο το «κοντά»…

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος (World War III)

Φλέρταρε με τις μεγαλύτερες βραβεύσεις και -δυστυχώς- δεν κατάφερε να μπει στη 15άδα των Όσκαρ, παρ’ ότι τα προγνωστικά έδιναν προβάδισμα. Ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» είναι μια χαραυγή έμπνευσης, κριτικής σκέψης και υποθέσεων των καταλυτικών πολέμων που συντελούνται εντός καρδιάς. Ένας άστεγος κατασκευαστής, προσλαμβάνεται αρχικά για την παραγωγή σκηνικών σε μια υπερπαραγωγή με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια ως κομπάρσος και… πρωταγωνιστής. Ο ρόλος του μεγαλύτερου δικτάτορα της σύγχρονης ιστορίας έρχεται σε σύγκρουση με αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητά του, αφού -σαν φυγάς- προστατεύει σε σκηνικό χώρο τη γυναίκα που αγάπησε, μια εξ ανάγκης πόρνη που την κυνηγούν οι προστάτες της. Ο κακοπληρωμένος ηθοποιός, όντας πλέον απαραίτητος στο γύρισμα, εκβιάζει τις συνθήκες για να μπορέσει να αποπληρώσει τους κακοποιούς που εκβιάζουν με τη σειρά τους αυτόν και την αγάπη του.

Δύο παράλληλοι κύκλοι, αυτός της καταγραφής της ιστορίας στη μεγάλη οθόνη από ένα αυταρχικό συνεργείο, και αυτός της «αληθινής ταινίας» που βιώνει ο καταδικασμένος ερωτευμένος, θα συναντηθούν. Η πραγματική ταινία καταδικάζεται σε φιάσκο για να αποτυπωθεί λίγη από την αλήθεια της άλλης ταινίας σε αυτή την άκρως ισορροπημένη, παράξενη, βίαιη, αυτόχθονη και αυτόνομη δημιουργία που μόνο να σε εκπλήξει θετικά μπορεί. Τελικά ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» θα έχει όντως οπλισμό που δεν θα τον φανταστούμε.

1976

Χιλή, 1976. Η Κάρμεν πηγαίνει στο παραλιακό της σπίτι. Όταν ο ιερέας της οικογένειας της ζητά να φροντίσει έναν νεαρό άνδρα που στεγάζει κρυφά, η Κάρμεν μπαίνει σε ανεξερεύνητες περιοχές, μακριά από την ήσυχη ζωή που έχει συνηθίσει. Η μικροιστορία επιτίθεται στη μεγαλύτερη εικόνα σε μια ουσιαστική στις παρατηρήσεις της ταινία.

Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία (Ant-Man and the Wasp: Quantumania)

Η κακοκαιρία εκείνων των ημερών δεν μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε το «Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία» στη δημοσιογραφική προβολή. Περιοριζόμαστε λοιπόν στην υπόθεση και θα επανέλθουμε την επόμενη εβδομάδα με περισσότερα. Στην 5η φάση του Marvel Cinematic Universe, οι υπερήρωες συνεργάτες Scott Lang (Paul Rudd) και Hope Van Dyne (Evangeline Lilly) επιστρέφουν στις περιπέτειές τους σαν Ant-Man και Wasp. Οι δυο τους εξερευνούν τον Κβαντικό Κόσμο, αλληλοεπιδρούν με νέα παράξενα πλάσματα και ξεκινούν μια περιπέτεια που θα τους ωθήσει πέρα απ’ οτιδήποτε θεωρούσαν πιθανό. Δεν ξέρω, αλλά μόνο σε εμένα μοιάζει με αντίστοιχες ταινίες του είδους και του στούντιο, μόνο με αλλαγμένα τα χαρακτηριστικά των υπερηρώων;

Η παρέα των θαυμάτων (My fairy troublemaker)

Στη χώρα των θαυμάτων ο Yolanda και η Βιολέτα βρίσκονται σε αέναο ανταγωνισμό για το ποιος είναι ο πιο καλός νεράιδος δοντιών. Η Βιολέτα δυστυχώς πολλά χρόνια αποτυγχάνει στο να περάσει τις εξετάσεις. Στο νεραϊδοσχολείο υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες όμως και η Βιολέτα είναι αποφασισμένη να σπάσει τους κανόνες για να κερδίσει μια θέση στη νεαρϊδοχώρα. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ παιδικό. Κρατάμε το πολύ ωραίο σε μεταγλώττιση αρχικό τραγούδι που περιγράφει τη διαδικασία μαζέματος δοντιών.

Ξεκουράσου (Bed Rest)

Μετακομίζει σε ένα νέο σπίτι και δυσκολεύεται να ξεκουραστεί. Κάτι υπαρκτό ή εξωπραγματικό την αναγκάζει να φοβάται για τη ζωή του αγέννητου μωρού της. Αυτό σε συνδυασμό με την αναγκαστική της κατάκλιση τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, θα φέρουν μεγάλη αναστάτωση στη ζωή της εγκύου.

Η επιλόχειος κατάθλιψη με όλα τα σύνδρομα ύπνου εμφανίζονται λίγο πριν η Τζούλι Ρίβερς φέρει στη ζωή -αν φυσικά το καταφέρει- το πρώτο της παιδί. Δυστυχώς αυτό το εύρημα χαραμίζεται σε σκηνές μεταφυσικού τρόμου, κραυγές, φαντάσματα, παραμορφωμένα πλάσματα, ατυχήματα στο σπίτι και δυσπιστία από τα κοντινά της πρόσωπα, ξεχειλώνοντας μια ωραία ιδέα σε ένα πλαδαρό σενάριο μικρών αξιώσεων. Ο τίτλος, προτροπή σε όσους σκέφτονται να αφήσουν τα σπίτια τους για να το παρακολουθήσουν: «ξεκουράσου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος