Οι ταινίες της εβδομάδας: Αλληγορία, αγωνία, ρετρό και νοσταλγία

Array

Επτά νέες ταινίες προβάλλονται από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Ντογκτανιάν και οι τρεις σωματοφύλακες 

Κάποτε αυτή η μουσική έκανε όλα τα παιδάκια που πλέον είναι 40 και βάλε να τρέχουν στους τηλεοπτικούς δέκτες σαν σκυλάκια. Ο Νταρντανιάν, όπως στρεβλά τον έλεγαν, και οι σκυλοφύλακες, η ελεύθερη απόδοση των τριών σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Πλέον γίνεται και ταινία μυθοπλασίας, όμως το τρισδιάστατο περιβάλλον και η illustrated εικόνα χάνει από τη μαγεία της τότε δισδιάστατης τηλεοπτικής μεταφοράς. Κυκλοφορεί μεταγλωττισμένη στους κινηματογράφους.

Avatar

Επόμενη ρετρό στιγμή, το Avatar, το οικολογικού ενδιαφέροντος saga, λίγο πριν κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος του στις μεγάλες οθόνες, κάνει ένα σύντομο πέρασμα από τους κινηματογράφους για να το θυμηθούμε. Αποφεύγοντας τις αναλύσεις, ενδιαφέρον έχει να δείτε αν το τότε πρωτοπόρο στα εφέ δημιούργημα του 2009 παραμένει εξίσου εντυπωσιακό. Η σύντομη απάντηση είναι… όχι.

Broadway

Το Broadway του Χρήστου Μασσαλά είναι μια βουτιά στον κόσμο της απειθαρχίας, της χορογραφημένης αναρχίας, της απύθμενης μοναξιάς μιας ομάδας απόκληρων της κοινωνίας, η σχέση τους με την παραβατική συμπεριφορά, και όλα αυτά σε ένα σινεφιλικό στέκι, το παλιό και αγαπημένο Broadway που πλέον είναι συντρίμμια και αναμνήσεις ατάκτως ερριμμένες στις παρυφές της Πατησίων. Με ομοιογενή αισθητική, επίτευγμα για πρωτοεμφανιζόμενο, πλάθει μια φελινική Ελλάδα στο χείλος συγκρατημένης αλμοδοβαρικής κρίσης. Όσο για την υπόθεση, κλεφτρόνια, παρενδυτικοί, κλοσάρ θα μας θυμίσουν πως η παράβαση είναι μόνο το σύμπτωμα της προσωπικής μοναξιάς. Αν δεν έχετε δει την ταινία μικρού μήκους «CopaLoca» που είχε σκηνοθετήσει, προετοιμαστείτε για να μπείτε στον κόσμο του χωρίς χρήση password.

France

Κενή σαν κονσέρβα που συντηρείται αεροστεγώς, η δημοφιλής παρουσιάστρια και «τάχα μου-τάχα μου» μαχητική δημοσιογράφος France γίνεται μια αλληγορία της ίδιας της Γαλλίας, καθώς με φραμπαλάδες και δηθενιές έχει κατακτήσει ένα αδιαφιλονίκητο star quality. Ένα αυτοκινητικό ατύχημα και ο τραυματισμός ενός μετανάστη, θα της στερήσει τη λαμπερή εικόνα που είχε χτίσει στα social media. Η ταινία France μιλάει για τη δημοσιογραφία που δεν πρέπει να έχουμε και σίγουρα όχι να υποστηρίζουμε. Αιχμηρή και πνευματώδης, περιλαμβάνει ακόμα και στις ερωτήσεις της ανατροπές. Η Λέα Σειντού, που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα και στα «Εγκλήματα του Μέλλοντος», δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής της. Μην τη χάσετε!

The Εnforcer

Για το The Enforcer ο σάλος ξεκίνησε με το που άρχισαν τα γυρίσματα του στη Θεσσαλονίκη. Την ταινία δεν την έχουμε παρακολουθήσει ακόμα, για τεχνικούς λόγους, όμως γνωρίζουμε πως καταπιάνεται με την ιστορία ενός εκτελεστή, που ανακαλύπτει πως η μοιραία αφεντικίνα του εμπλέκεται σε κύκλωμα cybersex trafficking. Θα επανέλθουμε την επόμενη εβδομάδα με αναλυτική κριτική, αν μας το επιτρέψει ο χρόνος.

Feathers

Ο αυστηρός πατέρας μιας οικογένειας θα μεταμορφωθεί σε κοτόπουλο όταν ένα μαγικό κόλπο σε ένα παιδικό πάρτυ πάει στραβά. Η μητέρα μεταμορφώνεται σε πάτερ φαμίλιας και με έναν απρόσμενο τρόπο αποκτά ενδιαφέρον η ζωή της. Με ένα εξαιρετικό premise το «Φτερά και Πούπουλα» του Ομάρ Ελ Ζοχαϊρι προδιαθέτει για μια ανατρεπτική κομεντί. Δυστυχώς η συντηρητική ματιά του και η αδυναμία να αποδοθεί η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων ως όλον, την περιορίζει στην πρωτοτυπία της ιδέας… που και αυτή, όπως και ο τίτλος γίνεται «Φτερά και πούπουλα».

Η Συγκάλυψη (Τhe Marco Effect)

Όταν ο 14χρονος Μάρκο συλλαμβάνεται για κλοπή διαβατηρίου ενός αγνοούμενου δημόσιου υπαλλήλου, ο ιδιόρρυθμος αστυνόμος Καρλ Μορκ και η ομάδα του προσπαθούν να βρουν την άκρη, σε μία υπόθεση με πολλά ύποπτα στοιχεία. Αποκλειστικά για λάτρεις περιπετειών και θρίλερ σκανδιναβικής κοπής που δεν κρύβουν τη σύνδεση τους με τα λογοτεχνικά είδη.

Μην ανησυχείς αγάπη μου (Don’t worry darling)

Η Ολίβια Ουάιλντ βρίσκεται ξανά πίσω από την κάμερα σκηνοθετώντας το «Μην ανησυχείς αγάπη μου», ταινία που βλέπουμε αυτές τις μέρες στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Στην Αμερική του ’50, η Άλις και ο Τζακ ζουν σε μια ονειρική αλλά κλειστή κοινότητα, που φιλοξενεί τις οικογένειες όσων εργάζονται για ένα πειραματικό και άκρως απόρρητο εγχείρημα. Η Άλις όμως δεν συμβιβάζεται με την ομορφιά που της προσφέρεται απλόχερα, όσο δεν ερευνά τους λόγους της επίκτητης γαλήνης. Πρόκειται για μια παράφραση του Stepford Wives; Θα το μάθουμε σύντομα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος