Οι «Γκρίζες μέλισσες» του Α. Κούρκοφ – Ένα βιβλίο-ακτινογραφία για την αβέβαιη μοίρα της Ουκρανίας

Στο μυθιστόρημα του Αντρέι Κούρκοφ «Γκρίζες μέλισσες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη έγινε αναφορά στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ, με τη Βάλια Πετούρη. 

Ο επικεφαλής του εκδοτικού οίκου, Αργύρης Καστανιώτης, μίλησε για το αλληγορικό βιβλίο του σημαντικού συγγραφέα της Ουκρανίας λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ήρωας ζει στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και αποφασίζει να μεταβεί προς το Κίεβο για να διασώσει τα μελίσσια του γιατί δεν θέλει να πάρουν τη “μυρωδιά” του πολέμου. «Μέσα από το ταξίδι του βλέπουμε πώς έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια αυτή η κατάσταση την οποία βιώνουμε πλέον ως πολεμική σύρραξη στη γειτονιά μας» είπε ο κ. Καστανιώτης. Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει γράψει επίσης για τον Economist το οδοιπορικό του από το Κίεβο προς τα σύνορα της Πολωνίας, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καστανιώτης ο Αντρέι Κούρκοφ θα βρεθεί στην Ελλάδα, στα τέλη Ιουνίου, στο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά.

Η υπόθεση του βιβλίου

Στο χωριό Μάλαγια Σταρογκράντοφκα, που βρίσκεται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» της Ανατολικής Ουκρανίας, έχουν απομείνει μονάχα ο σαρανταεννιάχρονος συνταξιούχος Σεργκέι Σεργκέγιτς και ο πρώην συμμαθητής του Πάσκα. Έχοντας διαμετρικά αντίθετες απόψεις για τη ζωή, είναι αναγκασμένοι να συμφιλιωθούν και το κατορθώνουν υπό νευραλγικές συνθήκες, δεχόμενοι μάλιστα επισκέψεις από διαφορετικούς ανθρώπους, ο ένας στρατιωτικούς του επίσημου κράτους και ο άλλος ρωσόφωνους αυτονομιστές. Με τον ερχομό της άνοιξης, το βασικό μέλημα του Σεργκέγιτς είναι να μεταφέρει τις έξι κυψέλες με τις μέλισσές του όσο γίνεται πιο μακριά από τον πόλεμο, για να μην πάρει το μέλι του τη γεύση των όπλων. Όμως δεν μπορεί να φανταστεί τις δοκιμασίες που του επιφυλάσσει αυτό το ταξίδι. Ύστερα από μια ατυχή στάση κοντά στο Ζαπορόζιε, αποφασίζει να πάει στην Κριμαία και να βρει έναν Τατάρο τον οποίο είχε γνωρίσει παλιότερα σε ένα συνέδριο μελισσοκόμων. Το καλοκαίρι που θα περάσει εκεί θα μάθει στον Σεργκέγιτς να μην εμπιστεύεται κανέναν, ούτε καν τις μέλισσές του. Σε τούτο το μυθιστόρημα ο Αντρέι Κούρκοφ ακτινογραφεί την αβέβαιη μοίρα μιας ολόκληρης χώρας. Είναι διορατικός και συγκινητικός.

Λίγα λόγια για τον Αντρέι Κούρκοφ

Ο Αντρέι Κούρκοφ είναι ο επιφανέστερος συγγραφέας της σύγχρονης Ουκρανίας και ο πλέον μεταφρασμένος στο εξωτερικό. Γεννήθηκε το 1961 στο Λένινγκραντ αλλά βρέθηκε στο Κίεβο από τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε ξένες γλώσσες (μιλά 11 συνολικά, μεταξύ των οποίων και ιαπωνικά). Προτού αφοσιωθεί πλήρως στη λογοτεχνία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, δεσμοφύλακας, κάμεραμαν και σεναριογράφος.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να αποκτά διεθνή αναγνώριση. Με τα έργα του, στο μεταίχμιο ρεαλισμού και σουρεαλισμού, αποτυπώνει με διεισδυτικό τρόπο τη νέα αντιφατική πραγματικότητα της μετασοβιετικής περιόδου στην Ανατολική Ευρώπη. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα μυθιστορήματά του: Οι πιγκουίνοι δεν πεθαίνουν απ’ το κρύο (2008), Ο φίλος του μακαρίτη (2011) και Ο τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού προέδρου (2014). Οι Γκρίζες μέλισσες κυκλοφόρησαν το 2018 και είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του. Ο ίδιος, θαυμαστής του Νικολάι Γκόγκολ και του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, έγραφε ανέκαθεν στη μητρική του γλώσσα, τα ρωσικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος