Οι δέκα αναρτήσεις σε Twitter και Facebook που σημάδεψαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις αναρτήσεις αξιωματούχων στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, που σηματοδότησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μήνυμά του ανακοίνωσε την εισβολή στην Ουκρανία, ονομάζοντάς την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ακολούθησε tweet του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το οποίο ζητούσε να σταματήσει άμεσα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τον πόλεμο εναντίον της χώρας του και του κόσμου. «Μίλησα με Μπάιντεν, Σολτς, πρωθυπουργούς. Χτίζουμε έναν συνασπισμό κατά του Πούτιν. Άμεσες κυρώσεις, άμυνα και οικονομική υποστήριξη! Κλείσιμο εναέριου χώρου! Ο κόσμος πρέπει να αναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη», ανέφερε στην σχετική του ανάρτηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του σχετική ανάρτηση έκανε λόγο για «προσευχές όλου του κόσμου για τους ανθρώπους της Ουκρανίας, έναντι μιας απρόκλητης και αδικαιολόγητης επίθεσης των ρωσικών στρατιωτικώ δυνάμεων στη χώρα».

«Καταδικάζουμε την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Πρέπει να αποσύρει τον στρατό της και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν και θα υιοθετήσουν άμεσα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» ήταν η πρώτη αντίδραση της Ευρώπης μέσω της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Twitter

«Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι παράνομες και απαράδεκτες, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση» τόνισε επίσης μέσω Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καταδικάζω έντονα την απερίσκεπτη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θέτει σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές αμάχων. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν την ανανεωμένη επιθετικότητα της Ρωσίας» ανήρτησε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τίποτα δεν μπορεί να την δικαιολογήσει. Η Γερμανία καταδικάζει σθεναρά αυτήν την απερίσκεπτη πράξη του προέδρου Πούτιν. Η αλληλεγγύη μας είναι με την Ουκρανία και τον λαό της» , σημείωσε στην ανάρτησή του στο Twitter ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το πρωί του Σαββάτου, την τρίτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσα από ένα αυτοσχέδιο βίντεο στο Facebook, ήταν «Μην πιστεύετε στα ψέμματα».

Η σημερινή (Δευτέρα) ανάρτηση, πάλι του προέδρου της Ουκρανίας στο Faceook, αφορούσε στην υπογραφή του αιτήματος για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter, έκανε τη Δευτέρα λόγο για αλληλεγγύη στον πρόεδρο της Ουκρανίας και στο λαό της χώρας, με αφορμή το αίτημά Ζελένσκι για ένταξη στην ΕΕ. «Καλωσορίζουμε την κίνησή της Ουκρανίας. Είναι κι αυτή ένα κομμάτι της Ευρώπης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος