«Ο Βασιλιάς όλου του Κόσμου»: Ο Κάρλος Σάουρα μιλάει στο Ertnews.gr για την νέα του ταινία

Για μία και μοναδική φορά, απόψε 6 Ιουνίου* θα προβληθεί η ταινία «Ο Βασιλιάς όλου του Κόσμου», του Κάρλος Σάουρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fecha. Γεννημένος στις 4 Γενάρη του 1932, ο αειθαλής σκηνοθέτης συνεχίζει στα 90 του και σκηνοθετεί. Η επόμενη ταινία του θα είναι μια μελέτη για την τέχνη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της χρονιάς.

Η υπόθεση

Ο Μανουέλ ετοιμάζει τη νέα του παράσταση, η οποία είναι ουσιαστικά ένα μιούζικαλ για ένα μιούζικαλ. Ζητάει από τη Σάρα, την πρώην γυναίκα του και καταξιωμένη χορογράφο, να σκηνοθετήσει την παράσταση. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, το πάθος και η ένταση ανάμεσα στους χορευτές θα κορυφωθεί και η Ινές, ένα νέο ανερχόμενο αστέρι θα προσπαθήσει να ξεμπλέξει τον πατέρα της από τη μαφία. Η τραγωδία, η μυθοπλασία και η πραγματικότητα μπλέκονται υπό τους ήχους της Μεξικανικής μουσικής.

«Ο Βασιλιάς όλου του Κόσμου»: Ο Κάρλος Σάουρα μιλάει στο Ertnews.gr για την νέα του ταινία

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου και σε εργασία με θέμα τις κινηματογραφημένες μεταφορές του Ματωμένου Γάμου του Φ. Γκ. Λόρκα, συνάντησα μία ακόμα φορά τον Κάρλος Σάουρα. Ο δημιουργός είχε σκηνοθετήσει ίσως την πιο γνωστή μεταφορά του έργου, στηριγμένο σε χοροθεατρικές δράσεις.

Με αφορμή τη νέα του ταινία που σήμερα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fecha, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από τη συζήτηση με τον δημιουργό που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στις συνδέσεις του χορού, της παράδοσης και της κινηματογραφικής αφήγησης.

Ο 90χρονος σκηνοθέτης ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο κόσμος του Φλαμένκο, και γενικότερα της μουσικής με ενδιέφερε από πάντα. Η μητέρα μου ήταν μουσικός, και από παιδί ασχολήθηκα με την κλασσική μουσική. Αργότερα σαγηνεύτηκα από τη λαϊκή μουσική όπως το Φάντο, το Τάνγκο, και φυσικά το Φλαμένκο.

Το φλαμένκο, όπως και η Ισπανία άλλωστε, έχει έναν ιδιαίτερα σκληρό χαρακτήρα, βίαιο, βάρβαρο θα έλεγε κανείς. Οι αντιθέσεις που έχει μέσα του, όπως και η ίδια η χώρα, είναι τα στοιχεία που έχουν διαμορφώσει τον θαυμάσιο χαρακτήρα του. Αυτή του η μίξη, η πρόσμιξη των επιμέρους στοιχείων είναι που το κάνουν όμορφο, μοναδικό, σχεδόν θαυματουργό. Όχι μονάχα ιστορικά αλλά και συγχρονικά. Το φλαμένκο έχει καταφέρει όσο κανένα άλλο είδος παραδοσιακής – λαϊκής μουσικής να αναμιχθεί με άλλα είδη σύγχρονης μουσικής, να ενστερνιστεί στοιχεία τους, να τα ενσωματώσει στον πυρήνα του, χωρίς όμως να αλλοιώσει τα δικά του, να αλλοτριωθεί. Πάντα με σεβασμό στην ίδια του την παράδοση και τους μεγάλους δασκάλους του. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που του δίνει προοπτικές για το μέλλον, που διασφαλίζει τη διάρκεια του στο χρόνο.

Το Φλαμένκο έχει ισχυρή παρουσία στις ταινίες μου (Flamenco, Sevillanas, Carmen, Bodas de Sangre κτλ). Αν και στην κάθε ταινία παρατηρούμε μια εξέλιξη στην σκηνογραφική του αναπαράσταση (τα σκηνικά, το φόντο, οι καθρέφτες, οι πίνακες ζωγραφικής) το Bodas de Sangre υπήρξε τομή στον κινηματογράφο μου. Παρ’ ότι δεν ήταν δική μου ιδέα, αλλά του παραγωγού, δέχτηκα να την υλοποιήσω γιατί εμπεριείχε μια πρόκληση για μένα: βασικός πυρήνας της ταινίας ήταν οι πρόβες. Ως θεατές είμαστε εξοικειωμένοι με το να βλέπουμε το τελειοποιημένο αποτέλεσμα της παράστασης, την αρμονία επί σκηνής. Στο Bodas de Sangre όμως επίκεντρο υπήρξαν οι πρόβες των χορευτών, αυτό που συμβαίνει πίσω από τη σκηνή, η καθημερινή προσπάθεια, ο μόχθος τους πριν ανοίξει η αυλαία. Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό επάγγελμα. Αυτό είναι και το Bodas de Sangre: η προσπάθεια μεταφοράς του θεατρικού έργου από μια σχολή χορού στη σκηνή. Και εμείς, μέσα από την ταινία παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία πριν από αυτή».

Δείτε το trailer:


* H προβολή αναβλήθηκε τελικά λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Θα προβληθεί, ίδια ώρα, την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος