Ο πρόεδρος του Eurogroup στην ΕΡΤ: Πιθανή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Πιθανή θεωρεί ο πρόεδρος του Eurogroup την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ και στην Ραλλού Αλεξοπούλου, τόνισε ότι αν και η τελική απόφαση ανήκει στους οίκους αξιολόγησης, η ανάκτηση της θα συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού και στην ενίσχυση των επενδύσεων.

«To βασικό μου μήνυμα είναι ότι λόγω των συνετών αποφάσεων που ελήφθησαν αναφορικά με την ελληνική οικονομία και εξαιτίας των θυσιών των Ελλήνων πολιτών, πιστεύω ότι ένας τέτοιος στόχος είναι πάρα πολύ πιθανός. Η επίτευξη του θα βοηθήσει περαιτέρω με επενδύσεις την ελληνική κοινωνία τα επόμενα έτη καθιστώντας το δημόσιο χρέος ακόμα πιο ασφαλές λέει ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Μετά την πανδημία, ο πληθωρισμός αποτελεί μία ακόμα πρόκληση για την ευρωπαϊκή οικονομία με τον Πασκάλ Ντόνιαχιου να μην παραλείπει να σημειώσει ότι στην Ελλάδα το ποσοστό του είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας, όχι όμως με τρόπο που θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Μέτρα στήριξης τα οποία θα είναι στοχευμένα και προσωρινά. Αυτό έχει κάνει η Κυβέρνησή σας. Επίσης χρειάζεται να βοηθήσουμε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα που επηρεάζονται περισσότερο από την άνοδο των τιμών».

Με την συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Εurogroup θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μετά το καλοκαίρι. Όπως λέει: «Ίσως να έρθει προς το τέλος του έτους. Έχουμε την σουηδική προεδρεία, εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε αυτό. Αναμένω η δουλειά να συνεχιστεί στην ισπανική προεδρεία. Θα φτάσουμε εκεί, θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Όταν τελειώσουμε θα συμβουλεύσουμε τα κράτη ώστε να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το επόμενο έτος».

Με στόχο να καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ο Πασκάλ Ντόναχιου σημείωσε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στα τέλη Απριλίου στη Στοκχόλμη.

Συνέντευξη στην Ραλλού Αλεξοπούλου ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος