Ο Γαλλικός Κινηματογράφος που θα δούμε το 2023: L’ Origine du Mal

Array

Ο πολυεκατομμυριούχος Σερζ (Jacques Weber) μαθαίνει για τον θάνατο μιας παλιάς του ερωμένης όταν η κόρη της Ναταλί τον συναντήσει. Θα περάσουν μαζί ένα διάστημα στο σπίτι του και θα γνωρίσει ο ένας τον άλλο, όμως η νέα οικογένεια του, που προσδοκά τον θάνατό του, αμφισβητεί αυτοστιγμεί τη γνησιότητα της ταυτότητας της Ναταλί.

Το σπίτι τους είναι σαν αποθήκη και μαυσωλείο μαζί (κάποια από αυτά αποσπασματικά ντύνουν τους τίτλους τέλους). Ανάμεσα στα split screens που δείχνουν την παράλληλη δράση όσων συμβαίνουν, σε μια βίλα γεμάτη με πανάκριβα ταξινομημένα και αποθηκευμένα προϊόντα (τα οποία ενίοτε κλέβει η υπηρέτρια) αλλά και βαλσαμωμένα ζώα, ακριβές γνήσιες γούνες και συνθετικά κακόγουστα ρούχα, η οικογένεια του ασθενή πολυεκατομυριούχου ζει το μεγάλο της ακριβό ψέμα. Άνθρωποι που προτιμούν να μαζεύουν αντικείμενα και προϊόντα χωρίς να χαίρονται την κανονική τους ζωή, είναι αυτοί που θα μας φιλοξενήσουν στο διατοπικό δήθεν ελιτίστικο γαλλικό σήμερα.

Η ομοφυλόφιλη Ναταλί (Laure Calamy) δεν μας κρύβει στιγμή ότι είναι κλέφτης ταυτότητας της φυλακισμένης ερωμένης της· φροντίζει όμως να μην το μάθουν οι υποτιθέμενοι νέοι της συγγενείς. Σε αντίθεση με τη μέση identity theft εκείνη ψάχνει τη νέα της ταυτότητα σε όλα αυτά τα νέα που βιώνει. Ανάμεσα στα ακριβά γεύματα και τις προσμίξεις αναγεννησιακής μουσικής παιγμένης από αρμόνιο, έχουμε μια δειλή οικογένεια, που επιβιώνει και δεν ζει σύμφωνα με τις επιθυμίες της. Ο μόνος που μάλλον είχε θάρρος να φύγει μακριά από το ψέμα, την υποκρισία και την υπερβολή ήταν ο γιος της οικογένειας (που για τον πατέρα είναι νεκρός), ο οποίος, και αυτός όπως και η Ναταλί, ήταν ομοφυλόφιλος.

Ο Γαλλικός Κινηματογράφος που θα δούμε το 2023: L’ Origine du Mal

«Η καταγωγή του κακού» θα μπορούσε να είναι μια συγκλονιστική προέκταση Μπουνιουελικού πνεύματος ποτισμένου με  Αλμοδοβαρική υπερβολή και κοινωνικό σχόλιο. Δυστυχώς παίρνει πολύ σοβαρά τον εαυτό της και τιμώντας την καταγωγή της, γίνεται πιο κακή από το ίδιο της το περιεχόμενο. Ανεκμετάλλευτα ευρήματα (όπως αυτό της συζύγου του Σερζ, Λουίζ (Dominique Blanc), που για 6 χρόνια έγραφε κάθε κανάλι της Γαλλίας σε 24ωρη βάση σε vhs) συναντούν τα αστυνομικά κλισέ και το εξυπνακίστικο χιούμορ που προτιμά να γελάσει με το αστείο και την εξυπνάδα του. Χαμένη ευκαιρία που σώζεται εν μέρη από την ευφυή ερμηνεία της Laure Calamy.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος