Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες για τα πρωτοποριακά τους πειράματα κβαντικής φυσικής

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2022 στoυς Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger, «για πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και αποτελούν πρωτοπορία για την επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες για τα πρωτοποριακά τους πειράματα κβαντικής φυσικής

Ο καθένας από τους τρεις επιστήμονες έχει διεξάγει πρωτοποριακά πειράματα χρησιμοποιώντας διεμπλεγμένες κβαντικές καταστάσεις, όπου δύο σωματίδια συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία μονάδα ακόμα και όταν είναι διαχωρισμένα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους έχουν ανοίξει το δρόμο για τη νέα τεχνολογία που βασίζεται σε κβαντικές πληροφορίες.

Ο Alain Aspect, γεννημένος το 1947 στο Agen της Γαλλίας, πήρε το διδακτορικό του το 1983 από το Πανεπιστήμιο Paris-Sud, Orsay. Σήμερα είναι καθηγητής στο Université Paris-Saclay και στο École Polytechnique, Palaiseau, στη Γαλλία. Ανέπτυξε μια ρύθμιση για να κλείσει ένα σημαντικό κενό: Μπόρεσε να αλλάξει τις ρυθμίσεις μέτρησης αφότου ένα διεμπλεγμένο ζεύγος είχε φύγει από την πηγή του, οπότε η ρύθμιση που υπήρχε όταν εκπέμπονταν δεν μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες για τα πρωτοποριακά τους πειράματα κβαντικής φυσικής

Ο John F. Clauser, γεννημένος το 1942 στην Pasadena των Η.Π.Α., πήρε το διδακτορικό του το 1969 από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Είναι Ερευνητής Φυσικός στο J.F. Clauser & Assoc., στο Walnut Creek στις Η.Π.Α. Ο Clauser κατασκεύασε μια συσκευή που εξέπεμπε δύο διεμπλεγμένα φωτόνια κάθε φορά, το καθένα προς ένα φίλτρο που δοκίμαζε την πόλωσή τους. Το αποτέλεσμα ήταν μια σαφής παραβίαση μιας ανισότητας Bell και συμφωνούσε με τις προβλέψεις της κβαντικής μηχανικής.

Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες για τα πρωτοποριακά τους πειράματα κβαντικής φυσικής

Ο Anton Zeilinger, γεννημένος το 1945 στο Ried im Innkreis της Αυστρίας, έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του το 1971 από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου είναι και σήμερα Καθηγητής. Ο Zeilinger ερεύνησε διεμπλεγμένες κβαντικές καταστάσεις. Η ερευνητική του ομάδα έχει αποδείξει ένα φαινόμενο που ονομάζεται κβαντική τηλεμεταφορά, το οποίο καθιστά δυνατή τη μετακίνηση μιας κβαντικής κατάστασης από ένα σωματίδιο σε ένα άλλο σε απόσταση.

Νόμπελ Φυσικής 2022: Απονέμεται σε τρεις επιστήμονες για τα πρωτοποριακά τους πειράματα κβαντικής φυσικής

Η ανάπτυξη πειραματικών εργαλείων από τους βραβευθέντες με το Νόμπελ Φυσικής του 2022 έθεσε τα θεμέλια για μια νέα εποχή κβαντικής τεχνολογίας. Η δυνατότητα χειρισμού και διαχείρισης κβαντικών καταστάσεων και όλων των ιδιοτήτων τους, μας δίνει πρόσβαση σε εργαλεία με απροσδόκητες δυνατότητες.

Εντατική έρευνα και ανάπτυξη βρίσκονται σε εξέλιξη για τη χρήση των ειδικών ιδιοτήτων συστημάτων μεμονωμένων σωματιδίων για την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών, τη βελτίωση των μετρήσεων, τη δημιουργία κβαντικών δικτύων και τη δημιουργία ασφαλούς κβαντικής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.

Θυμίζουμε ότι το περσινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες (όπως και το 2020) «για την πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων».

Κάποια στοιχεία για το Νόμπελ Φυσικής:

Η Φυσική ήταν το πεδίο των βραβείων Νόμπελ που ανέφερε πρώτο ο Άλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του το 1895. Στο τέλος του 19ου αιώνα, πολλοί θεωρούσαν τη Φυσική ως την πρωταρχική επιστήμη, και ίσως ο Νομπέλ να συμμεριζόταν αυτήν την άποψη. Εξάλλου και η δική του έρευνα συνδέθηκε στενά με τη φυσική.

  • Από το 1901 έως το 2021 απονεμήθηκαν 115 Νόμπελ Φυσικής.
  • 47 βραβεία φυσικής έχουν δοθεί σε έναν μόνο βραβευμένο.
  • 4 γυναίκες έχουν βραβευτεί με το βραβείο φυσικής μέχρι στιγμής: η Marie Curie το 1903, η Maria Goeppert-Mayer το 1963, η Donna Strickland το 2018 και η Andrea Ghez το 2020.
  • 1 άτομο, ο John Bardeen, έχει βραβευτεί δύο φορές με το βραβείο φυσικής.
  • Τα 25 χρόνια ήταν η ηλικία του νεότερου βραβευμένου φυσικού, του Λόρενς Μπραγκ, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο φυσικής του 1915 μαζί με τον πατέρα του.
  • 96 χρόνια είναι η ηλικία του γηραιότερου βραβευμένου φυσικού, του Άρθουρ Άσκιν.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος