Νόμπελ Ειρήνης 2022: Απονέμεται σε έναν υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιώματων και δύο οργανώσεις σε Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία

Array

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2022 στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski από τη Λευκορωσία, τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

Με το φετινό βραβείο, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να τιμήσει τρεις εξαιρετικούς πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία, ενόσω μαίνεται ο πόλεμος στην Ευρώπη.

Οι βραβευθέντες αντιπροσωπεύουν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκείται κριτική στην εξουσία και να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Ales Bialiatski – Λευκορωσία

Ο Ales Bialiatski ήταν ένας από τους εμπνευστές του δημοκρατικού κινήματος που αναδύθηκε στη Λευκορωσία στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στη χώρα του.

Ίδρυσε την οργάνωση Viasna (Άνοιξη), το 1996. Η Viasna εξελίχθηκε σε μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευρείας βάσης που τεκμηρίωνε και διαμαρτυρόταν για τη χρήση βασανιστηρίων από τις αρχές εναντίον πολιτικών κρατουμένων.

Οι κυβερνητικές αρχές προσπάθησαν επανειλημμένα να τον φιμώσουν. Από το 2020, παραμένει υπό κράτηση χωρίς δίκη. Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο κ. Bialiatski δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία.

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Απονέμεται σε έναν υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιώματων και δύο οργανώσεις σε Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία

Memorial – Ρωσία

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial ιδρύθηκε το 1987 από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Σοβιετική Ένωση, που ήθελαν να διασφαλίσουν ότι τα θύματα της καταπίεσης του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Κατά τη διάρκεια των πολέμων της Τσετσενίας, η οργάνωση Memorial συγκέντρωσε και επαλήθευσε πληροφορίες για καταχρήσεις και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στον πληθυσμό από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις. Το 2009, η επικεφαλής του η επικεφαλής του παραρτήματος της Memorial στην Τσετσενία, Natalia Estemirova, δολοφονήθηκε εξαιτίας αυτού του έργου.

Η Memorial βασίζεται στην αντίληψη ότι η αντιμετώπιση εγκλημάτων του παρελθόντος είναι απαραίτητη για την πρόληψη νέων. Η οργάνωση στέκεται επίσης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση του μιλιταρισμού και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυβέρνησης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Απονέμεται σε έναν υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιώματων και δύο οργανώσεις σε Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία

Center for Civil Liberties – Ουκρανία

Το Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών (Center for Civil Liberties) ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ουκρανία. Έχει λάβει θέση για να ενισχύσει την ουκρανική κοινωνία των πολιτών και να πιέσει τις αρχές να γίνει η Ουκρανία μια πλήρης δημοκρατία.

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Απονέμεται σε έναν υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιώματων και δύο οργανώσεις σε Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το κέντρο έχει εμπλακεί σε προσπάθειες εντοπισμού και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου κατά του ουκρανικού πληθυσμού. Το κέντρο διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στο να λογοδοτήσουν οι ένοχοι για τα εγκλήματά τους.

Με τις συνεπείς προσπάθειές τους υπέρ των ανθρωπιστικών αξιών, του αντιμιλιταρισμού και των αρχών του δικαίου, οι φετινοί βραβευθέντες με το Νόμπελ Ειρήνης αναζωογόνησαν και τίμησαν το όραμα του Alfred Nobel για ειρήνη και αδελφότητα μεταξύ των εθνών – ένα όραμα που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο στον κόσμο σήμερα.

Νόμπελ Ειρήνης 2022: Απονέμεται σε έναν υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιώματων και δύο οργανώσεις σε Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία

Συγκυριακά το Νόμπελ Ειρήνης του 2022 ανακοινώθηκε την ημέρα που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν γιορτάζει τα 70ά του γενέθλια. Ερωτηθείσα σχετικά με το αν πρόκειται για κάποιο αιχμηρό μήνυμα εναντίον του, η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, δήλωσε πως το βραβείο δίνεται πάντα σε κάποιον για κάτι και όχι «εναντίον κάποιου».

Θυμίζουμε ότι το Νόμπελ Ειρήνης του περασμένου έτους (2021), είχε απονεμηθεί στους δημοσιογράφους Maria Ressa (Φιλιππίνες) και Dmitry Muratov (Ρωσία) «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος