Αισιόδοξος – Απαισιόδοξος: ‘Ενα αταίριαστο ζευγάρι;

Σύνοψη
  • Τι συμβαίνει όταν ένας αισιόδοξος άνθρωπος κάνει σχέση με έναν πεσιμιστή
  • Ποια είναι τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα της μιας τέτοιας σχέσης
  • Πώς να συμπεριφερθεί ο ένας στον άλλον- Τι να πείτε και τι να μην πείτε

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε αν είμαστε κατά βάση αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι τύποι. Τι γίνεται όμως αν το άλλο σας μισό είναι και το αντίθετό σας;

Ας δούμε όμως τι εννοούμε ακριβώς.

Αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι

Στην κλίμακα αισιοδοξίας-πεσιμισμού, οι περισσότεροι από εμάς κλίνουμε προς μια κατεύθυνση. Το πρόβλημα είναι να μην είμαστε στα δυο άκρα.

Αισιόδοξοι

Οι αισιόδοξοι είναι, όπως πιθανώς έχετε ακούσει, οι τύποι του «μισογεμάτου ποτηριού» και γενικά έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Ελπίδα: Ένας αισιόδοξος είναι ικανός και πρόθυμος να διατηρήσει αισθήματα ελπίδας μπροστά στην αβεβαιότητα.

Εμπιστοσύνη ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν: Οι αισιόδοξοι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις δύσκολες καταστάσεις ως προσωρινές και να βλέπουν πέρα από αυτές τις καταστάσεις καλύτερες μέρες μπροστά τους.

Βλέπουν τα προβλήματα ως ευκαιρίες για δημιουργικότητα: Ένας αισιόδοξος είναι λιγότερο πιθανό να αποθαρρυνθεί από μια δυσκολία. Αντιθέτως μπορεί να την εκμεταλλευτεί ως ευκαιρία για επίλυση προβλημάτων.

Βλέπει τα προβλήματα ως εμπειρίες μάθησης: Οι αισιόδοξοι εκτιμούν τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται από τα προβλήματα. Θεωρούν ότι κάθε πρόβλημα έχει μια λύση.

Απαισιόδοξοι

Αντίθετα, οι απαισιόδοξοι είναι της άποψης ότι «το ποτήρι είναι μισοάδειο» και χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως:

Περιμένουν το χειρότερο: Οι απαισιόδοξοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ελπίδα σε δύσκολες καταστάσεις, υποθέτοντας ότι ο νόμος του Μέρφι θα ισχύει πάντα και ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά.

Αμετακίνητοι στην πεποίθηση ότι τα πράγματα θα είναι πάντα δύσκολα: Ένας απαισιόδοξος έχει την τάση να βλέπει ότι οι δύσκολες καταστάσεις δεν θα αλλάξουν ποτέ. Παράλληλα μπορεί να απορρίψει και οποιεσδήποτε λύσεις προτείνονται.

Αποθαρρύνεται από τις προκλήσεις: Αντί να αναζητούν αμέσως απαντήσεις ή λύσεις, οι απαισιόδοξοι αποθαρρύνονται από την αρχή και υπερβολικά από τις προκλήσεις.

Βλέπουν τα προβλήματα ως εμπόδια για την επιτυχία: Ένας απαισιόδοξος μπορεί να μην μπορεί ή να είναι λιγότερο ικανός να εκτιμήσει πώς τα προβλήματα θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να αναπτυχθεί. Αδυνατεί επίσης να υπολογίσει πώς η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα μπορούσε να τον βοηθήσει στο μέλλον.

Πλεονεκτήματα μιας σχέσης αισιόδοξου με έναν πεσιμιστή

Το κύριο πλεονέκτημα της σχέσης είναι ότι οι δυο σας μπορείτε να εξισορροπήσετε ο ένας τον άλλον. Ο αισιόδοξος μπορεί να διδάξει στον απαισιόδοξο πώς να διατηρεί μια αισιόδοξη ή θετική προοπτική μπροστά στις αντιξοότητες. Την ίδια ώρα ο απαισιόδοξος μπορεί να διδάξει στον αισιόδοξο πώς να μετριάζει τις προσδοκίες του, ώστε να είναι λιγότερο επιρρεπής στην απογοήτευση όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα ήθελε ή τα περίμενε.

Οι απαισιόδοξοι μπορούν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους να είναι περισσότερο ρεαλιστές και να σκεφτούν τους πιθανούς κινδύνους, ενώ οι αισιόδοξοι μπορούν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και να αποδεχτούν το άγνωστο.

Σε μια ιδανική σχέση αισιόδοξων- απαισιόδοξων, υπάρχουν δύο ίσες δυνάμεις που δρουν για να διατηρήσουν μια ισορροπία.

Μειονεκτήματα μιας σχέσης αισιόδοξου με έναν πεσιμιστή

Μια σχέση αισιόδοξου-απαισιόδοξου μπορεί να έχει και τις δικές της προκλήσεις. Η διαφορετική στάση στα πράγματα μπορεί να φθείρει και τους δύο συντρόφους. Ειδικότερα όταν και οι δύο σύντροφοι αδυνατούν να αποδεχτούν τις διαφορετικές στάσεις και πεποιθήσεις του άλλου, και θέλουν ο άλλος σύντροφος να τους μοιάσει.

Ο απαισιόδοξος θα μπορούσε εύκολα να ερμηνεύσει την προοπτική του συντρόφου του ως «τοξική θετικότητα» – να είναι δηλαδή αναίτια χαρούμενος. Και επίσης η θετικότητά του να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά όταν πρόκειται  όπως για μια αρνητική διάγνωση υγείας, για οικονομικά προβλήματα ή για προβλήματα στη δουλειά.

Αντίθετα, ο αισιόδοξος θα μπορούσε να δει την προοπτική του απαισιόδοξου ως κουραστική ή μοιρολατρική.  

Η λήψη αποφάσεων και η επίλυση προβλημάτων μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση σε μια σχέση αισιόδοξων και απαισιόδοξων, επειδή  ο καθένας προσεγγίζει την κατάσταση με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Τι να πείτε στον σύντροφό σας

  • Ξέρω ότι εσύ πιστεύεις ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά εγώ αισθάνομαι άγχος.
  • Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση. Μπορείς να ακούσεις γιατί είμαι αισιόδοξος;
  • Δυσκολεύομαι να δω το καλό σε αυτή την κατάσταση. Μπορείς να μου εξηγήσεις;

Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσετε ότι ο σύντροφός σας δεν σκέφτεται και δεν αισθάνεται όπως εσείς.

Τι να μην πείτε στον σύντροφό σας

  • Όλα θα πάνε καλά.
  • Μην ανησυχείς τόσο πολύ.
  • Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σκέφτεσαι έτσι.
  • Κάνεις λάθος.

Μην απαξιώνετε τον σύντροφό σας. Είναι σημαντικό για τον καθένα να αναγνωρίζει την αξία της εμπειρίας του άλλου ακόμη και αν διαφέρει από τη δική του.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η συνύπαρξη αισιόδοξου-απαισιόδοξου, αυτού του είδους οι σχέσεις μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος