Το Newsroom μάς ξεναγεί στο Moυσείο Μαρία Κάλλας (video)

Η εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ1 μας ξεναγεί στο νέο Μουσείο Μαρία Κάλλας, που άνοιξε σήμερα τις πόρτες του στο κοινό. Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Δέδες, μίλησε στους παρουσιαστές της εκπομπής, Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, και στη ρεπόρτερ Μαίρη Σκανδάλη, για την εικοσαετή πορεία που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και για άγνωστες πτυχές της Κάλλας, που τον έκαναν να αγαπήσει την όπερα.

Μεταξύ 26-29 Οκτωβρίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο με απαραίτητη κράτηση μέσω του more.com και επίδειξη του μηδενικού εισιτηρίου στο χώρο του Μουσείου για επικύρωση.

Ο κ. Δέδες κάλεσε όλους τους τηλεθεατές να επισκεφθούν το νέο μουσείο, στην Μητροπόλεως 44: «Σας περιμένουμε για 4 ημέρες με δωρεάν είσοδο. Είναι ένα αποτέλεσμα το Μουσείο Μαρία Κάλλας, που έρχεται μετά από 20 χρόνια μελέτης και ολοκληρώνεται μέσα σε 4 χρόνια δημαρχίας, το οποίο παραδίδεται στον κόσμο. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

Μέσα από κείμενα, αντικείμενα, βίντεο και σπάνια ηχητικά στιγμιότυπα που “χτίζουν” μια συνολική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη, ξετυλίγεται το νήμα της καριέρας και της ζωής της Μαρίας Κάλλας.

«Είναι διάφορες δωρεές από διάφορους συλλέκτες και έργα τέχνης, όπως του Φασιανού, όπως του κ. Σταθόπουλου. Αλλά είναι και προσωπικά αντικείμενα… Πάρα πολύ ωραία πολύχρωμα γάντια, τσάντες της εποχής. […] Τα ρούχα από τις παραστάσεις, τις εμβληματικές παραστάσεις και εμβληματικά και τα ρούχα, δηλαδή οι εικόνες που έχουμε με την Μαρία Κάλλας, είναι αυτές μέσα σε αυτά τα καταπληκτικά ενδύματα», εξήγησε ο κ. Δέδες.

Το Newsroom μάς ξεναγεί στο Moυσείο Μαρία Κάλλας (video)

Ο ίδιος ομολογεί πως δεν ήταν λάτρης της όπερας, ωστόσο κατέληξε να γίνει, μέσα από τον θαυμασμό του για την Κάλλας, και όσα ανακάλυπτε για εκείνη κατά την πορεία δημιουργίας του Μουσείου Μαρία Κάλλας. «Ξέρετε, δεν είναι μόνο οι φωνητικές δυνατότητες, αλλά είναι και η εκφραστικότητα της ίδιας, η οποία οδήγησε τον κόσμο να την αποθεώσει. Εγώ δεν είμαι ένας τύπος ο οποίος άκουγα όπερα, αγάπησα την όπερα κατά τη δημιουργία αυτού του μουσείου και αγάπησα κυρίως τη Μαρία Κάλλας και μετά την όπερα. Γιατί η Μαρία Κάλλας δεν σταμάτησε να δουλεύει ποτέ, δεν “έκατσε” ποτέ στο ταλέντο της. Ήταν μια γυναίκα η οποία εργαζόταν σκληρά, έκανε μαθήματα συνέχεια, έψαχνε τα εκφραστικά της μέσα και ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος δεν άφηνε τίποτα στην τύχη. Ήθελε να τα ξέρει όλα και αυτό που είχε πει η ίδια είναι ότι έμαθε τεχνική από πολύ μικρή για να μπορέσει να εκφραστεί. Και δεν σταμάτησε να το κάνει ποτέ. Και αυτό είναι ένα πολύ ωραίο δίδαγμα. Να μάθουμε ότι αν θέλεις να ξεχωρίσεις θα πρέπει να δουλέψεις πολύ. Δεν ξεχωρίζεις απλά».

Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ, δύο πράγματα του έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση: «Το πρώτο πράγμα ήταν ένας συνάδελφός της, που μίλησε και είπε ότι η Μαρία Κάλλας δεν ήταν ποτέ ντίβα πάνω στη σκηνή με τους συναδέλφους. Ήταν ένας άνθρωπος που έκανε πάντα πρόβες, ήταν πάντα στην ώρα της στις πρόβες. Δεν προσέβαλε κανέναν από τους συναδέλφους της, αλλά τους αντιμετώπιζε ακριβώς ως ίσους. Αλλά αν την προκαλούσε κάποιος λέγοντας κάτι, είχε πάντα τη σωστή απάντηση για να τον βάλει στη θέση του. Αυτό μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, ότι δεν ένιωσε ποτέ ντίβα με τους συναδέλφους της και το δεύτερο είναι ότι είπε ότι αν κάποια στιγμή δεν έχεις μία σκηνοθετική οδηγία, αν δεν ξέρεις τι να κάνεις πάνω στη σκηνή, αυτό που οπωσδήποτε πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις τη μουσική να σου μιλήσει στο συναίσθημα και το συναίσθημα, έλεγε, θα σου δείξει ποια είναι η σωστή κίνηση που πρέπει να κάνεις».

Πληροφορίες Επίσκεψης στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 44, 105 63, Αθήνα – τηλ. 210 44 04 204, info@mariacallasmuseum.gr.  

Ωράριο λειτουργίας:

1η Απριλίου – 31η Οκτωβρίου
Τρίτη – Κυριακή: 10.00-20.00
Παρασκευή: 10.00-22.00

1η Νοεμβρίου – 31η Μαρτίου
Τρίτη – Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή: 10.00-21.00

Κλειστά τις Δευτέρες, 25 & 26/12, 1 /1

Κλειστά Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα
Δωρεάν είσοδος στις 2/12, στις 18/05 και στις 25/09, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εισιτήρια στο more.comκαι στα ταμείο του Μουσείου.

*Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Τιμή εισιτηρίου:

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 7€, 3€
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ: 2 ενήλικες + 2 παιδιά (άνω των 6 ετών) 22€

Ελεύθερη είσοδος:

Παιδιά έως 6 ετών, ΑμεΑ + συνοδός, Μέλη του ICOM, Πρόσφυγες, Χορηγοί, Δωρητές.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: +4 €/άτομο απαραίτητη κράτηση στο 210 44 04 204

ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 8€/άτομο για 10+ άτομα κράτηση στο 210 44 04 204

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος