Μήπως με τα χρόνια γίνεστε εσωστρεφής;

Σύνοψη
  • Εάν με τα χρόνια απολαμβάνετε τη μοναξιά κι έχετε αναπτύξει και άλλα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τότε ενδεχομένως να έχετε γίνει εσωστρεφής
  • Το παράδειγμα του κυρίου Χιραγιάμα, στις «Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος πώς αλλάζουν οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν. Κάποιοι καταφέρνουν να στραφούν «περισσότερο προς τα μέσα». Απελευθερώνονται από το κυνήγι της επιτυχίας, το κυνήγι της συνδεσιμότητας, της αναγκαστικής παρουσίας σε πράγματα και καταστάσεις που δεν τους ενδιαφέρουν.

Εσείς, μήπως μεγαλώνοντας αναζητάτε πια τη χαρά της ζωής στην εσωστρέφεια;

Έχετε γίνει ακροατής

Κάνετε  περισσότερες ερωτήσεις αντί να δίνετε απαντήσεις. Ακούτε όλες τις πτυχές προτού διαμορφώσετε άποψη. Είστε περισσότερο υπομονετικοί και στοχαστικοί. Σας αρέσει να παρατηρείτε τους άλλους.

Απολαμβάνετε τη μοναξιά

Όταν ήσασταν νεότερος και στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτατε αναζητούσατε παρέα και εξόδους. Τώρα προτιμάτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνετε έναν περίπατο, ή να μην κάνετε τίποτα απολύτως. Η μοναξιά είναι ένας χώρος όπου μπορείτε να σκεφτείτε, να γεμίσετε ενέργεια, να επανασυνδεθείτε  με τον εαυτό σας. Η «στροφή προς τα μέσα» σας φέρνει μια αίσθηση γαλήνης που δεν βρίσκετε αλλού.

Έχετε μεγαλύτερη σύνδεση με τη φύση

Πάρκα, κήποι, μονοπάτια στο βουνό και την ακρογιαλιά  γίνονται τόποι παρηγοριάς και θεραπείας.

Είτε πρόκειται για μια πρωινή βόλτα στο πάρκο είτε για ένα ήσυχο απόγευμα που φυτεύετε στον κήπο σας, νιώθετε να επανασυνδέεστε με τον κόσμο στον δικό σας ρυθμό και με τους δικούς σας όρους.

Προσπαθείτε για ουσιαστικές συζητήσεις

Η ανώδυνη φλυαρία σας κουράζει. Αναζητάτε πια βαθιές και ουσιαστικές συζητήσεις. Όχι για τον καιρό  ή για τις τελευταίες ειδήσεις. Θέλετε συζητήσεις για τα όνειρα και τους φόβους σας, για το νόημα της ζωής. Δεν σας ενδιαφέρει η ανταλλαγή πληροφοριών αλλά ό,τι έχει να κάνει με τη σύνδεση σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Νιώθετε άνετα με τη σιωπή

Για κάποιους η σιωπή μπορεί να είναι άβολη. Αλλά εσείς νιώθετε άνετα. Είναι ένας «ασφαλής τόπος» όπου μπορείτε να σκεφτείτε αλλά και να χαρείτε την παρουσία του άλλου δίπλα σας. Αυτή η άνεση με τη σιωπή δεν έχει να κάνει με την απόσυρση ή την αποδέσμευση. Αντιθέτως, έχει να κάνει με την πλήρη παρουσία στη στιγμή.

Απολαμβάνετε τη στιγμή

Αρχίζεις να εκτιμάς όλες τις φευγαλέες στιγμές της ζωής. Την πρώτη γουλιά του πρωινού καφέ, τον ήχο του γέλιου ενός αγαπημένου προσώπου, τη δροσιά του παγωτού μια καυτή μέρα.

Δεν πρόκειται για σημαντικές χειρονομίες ή τρομερά γεγονότα. Έχει να κάνει με την εύρεση της χαράς στα συνηθισμένα και τετριμμένα. Όπως ο κύριος Χιραγιάμα στις «Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς, ο οποίος έχει βρει τη θέση του στον κόσμο μέσα από μια απλή και ουσιώδη ζωή. Το «τώρα είναι τώρα», «η άλλη φορά είναι η άλλη φορά», λέει στην ανιψιά του.

Έχετε απαρνηθεί την κατανάλωση

Καθώς μεγαλώνετε και στρέφεστε προς τα μέσα, αφήνετε πίσω σας τον αγώνα δρόμου για την απόκτηση υλικών αγαθών. Τα τελευταία γκάτζετ, τα μοντέρνα ρούχα, το μεγάλο σπίτι, φυσικά σας αρέσουν αλλά δεν υπαγορεύουν πλέον την ευτυχία σας. Εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τα ωραία πράγματα αλλά δεν σας καθορίζουν. Βρίσκετε χαρά στις εμπειρίες, στις σχέσεις, στην προσωπική ανάπτυξη. Είναι μια ήσυχη αποδέσμευση, ένα «απαλό ξεσφίξιμο των γροθιών».

Έχετε γίνει πιο χαλαρός με τις αλλαγές

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή είναι εύκολη ή άνετη. Εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση και μερικές φορές είναι ακόμη και επώδυνη. Αλλά υπάρχει η αποδοχή ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη, ότι αποτελεί μέρος της ανάπτυξης και της εξέλιξης.

Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στα παραπάνω χαρακτηριστικά μην τρομάξετε. Δεν είναι ότι έχετε μεγαλώσει. Ενδεχομένως, αποφασίσατε κι εσείς να ζήσετε τις δικές σας «Υπέροχες μέρες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος