Για πολλούς από εμάς, η σχέση μας με το φαγητό είναι περισσότερο πολύπλοκη από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι υπάρχει στο πιάτο – έχει να κάνει με το γιατί τρώμε, πώς αισθανόμαστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα και ποιος είναι ο ρόλος που παίζει το φαγητό στην καθημερινή μας ζωή.
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί το φαγητό ως παρηγοριά, να αισθάνεται ενοχές μετά από το φαγητό ή να έχει εμμονή με κάθε μπουκιά, τότε το φαγητό είναι η πιο σημαντική σας σχέση.
Είστε συνεχώς σε δίαιτα
Δεν είναι παράξενο οι άνθρωποι να αλλάζουν τη διατροφή τους. Αλλά αν πιάνετε τον εαυτό σας να αλλάζει τη μια δίαιτα μετά την άλλη χωρίς διάλειμμα, κάτι δεν πάει καλά. Αυτού του είδους η συμπεριφορά οδηγεί συχνά σε έναν ατέρμονο κύκλο δίαιτας, βουλιμίας και μετά πάλι δίαιτας.
Η συνεχής δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα στέρησης και ενοχής, τα οποία είναι και τα δύο σημάδια ανθυγιεινής σχέσης με το φαγητό. Υγιεινή διατροφή δεν είναι ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων αλλά ισορροπία και απόλαυση σε αυτό που τρώτε.
Χρησιμοποιείτε το φαγητό παρηγορητικά
Όλοι μας έχουμε εκείνες τις μέρες που χρειαζόμαστε λίγο φαγητό παρηγοριάς. Μια κακή μέρα στη δουλειά, ένας καυγάς, ένα αίσθημα άγχους και μετά …τα πατατάκια, η πίτσα, η σοκολάτα, τα μπισκότα. Το φαγητό ως παυσίλυπο.
Η χρήση του φαγητού ως συναισθηματικό δεκανίκι μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ενοχές. Αν παρατηρείτε τον εαυτό σας να ζητάει ένα σνακ κάθε φορά που είστε αναστατωμένοι, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να επανεξετάσετε τη σχέση σας με το φαγητό.
Τρώτε κρυφά
Το να τρώτε κρυφά συχνά πηγάζει από αισθήματα ενοχής ή ντροπής για το τι ή πόσο τρώτε. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Eating Disorders διαπίστωσε ότι τα άτομα που τρώνε κρυφά είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας στην πορεία, όπως:
- Παχυσαρκία
- Διαβήτη
- Καρδιακές παθήσεις
Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να κρύβει τις διατροφικές του συνήθειες από τους άλλους, ίσως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε τους λόγους για τους οποίους νιώθετε αυτή την ανάγκη.Το φαγητό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε – είναι ένα απαραίτητο και ευχάριστο μέρος της ζωής.
Δεν ακούτε το σώμα σας
Το να ακούτε τα σήματα πείνας και κορεσμού είναι σημαντικό. Αν όμως διαπιστώνετε ότι αγνοείτε αυτά τα σημάδια, είτε τρώγοντας όταν δεν πεινάτε είτε μη τρώγοντας όταν πεινάτε, αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε επαφή με το σώμα σας.
Το σώμα μας είναι αρκετά έξυπνο. Ξέρει πότε του χρειάζονται καύσιμα και πότε έχει χορτάσει. Είναι σημαντικό να συντονίζεστε με το τι σας λέει και να ανταποκρίνεστε κατάλληλα.
Αισθάνεστε ενοχές μετά το φαγητό
Αν συχνά μετά το φαγητό αισθάνεστε άσχημα, ιδιαίτερα αν έχετε φάει κάτι που θεωρείτε «κακό» ή «ανθυγιεινό», θα πρέπει να καταλάβετε ότι δε είναι έτσι. Το φαγητό δεν είναι σωστό να κατηγοριοποιείται ως «καλό» ή «κακό». Είναι απλώς φαγητό. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή με μέτρο.
Το αίσθημα ενοχής μετά το φαγητό μπορεί να βλάψει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία.
Έχετε εμμονή με την καταμέτρηση θερμίδων
Η καταμέτρηση θερμίδων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα μεγέθη των μερίδων και να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.
Αλλά όταν γίνεται εμμονή, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Όταν σκέφτεστε συνεχώς τις θερμίδες σε κάθε μπουκιά που τρώτε, στερείστε τη χαρά του φαγητού. Το φαγητό μετατρέπεται σε κυνήγι αριθμών και όχι σε θρέψη και απόλαυση.
Αν το καλοσκεφτείτε είναι λίγο τραγικό. Οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή ανησυχούν για το τι θα φάνε. Ξοδεύουν ώρες σχεδιάζοντας τα γεύματά τους για να βεβαιωθούν ότι παραμένουν εντός του «προϋπολογισμού θερμίδων» τους. Η ψυχαναγκαστική καταμέτρηση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μη ισορροπημένη διατροφή και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία.
Αισθάνεστε εκτός ελέγχου όταν βρίσκεστε κοντά σε φαγητό
Συχνά αυτό συνδέεται με τη Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας, μια σοβαρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τακτικά επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.
Το αίσθημα έλλειψης ελέγχου γύρω από το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Ωστόσο, εάν το αναγνωρίσετε εγκαίρως είναι το πρώτο βήμα για να σκεφτείτε ότι μπορεί να χρειάζεστε βοήθεια για να διαχειριστείτε τη σχέση σας με το φαγητό.
Σκέφτεστε συνεχώς τι θα φάτε
Το φαγητό είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και είναι απολύτως φυσιολογικό να το σκεφτόμαστε. Όταν όμως αυτές οι σκέψεις γίνονται εμμονικές, είναι σημάδι μιας ανθυγιεινής σχέσης με το φαγητό.
Εάν σχεδιάζετε συνεχώς το επόμενο γεύμα σας, ανησυχείτε για το τι φάγατε ή σκέφτεστε το φαγητό ακόμη και όταν δεν πεινάτε, υπάρχει πρόβλημα. Το φαγητό είναι για να το απολαμβάνουμε και να θρέφουμε το σώμα μας, όχι για να μας προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό.
Η αυτοεκτίμησή σας συνδέεται με το τι τρώτε
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ότι μπορεί να έχετε μια κακή σχέση με το φαγητό είναι το να συνδέετε την αυτοεκτίμησή σας με το τι και πόσο τρώτε.
Αν αισθάνεστε καλά όταν τρώτε «υγιεινά» και άσχημα όταν δεν τρώτε «υγιεινά», είναι σαφές ότι η σχέση σας με το φαγητό χρειάζεται προσοχή. Το φαγητό δεν είναι μέτρο της αξίας σας. Δεν είστε «κακός» άνθρωπος επειδή τρώτε ένα κομμάτι κέικ ή «καλός» επειδή τρώτε σαλάτα.
Είναι ζωτικής σημασίας να διαχωρίσετε την αυτοεκτίμησή σας από τις διατροφικές σας συνήθειες. Αλλιώς μπορεί να οδηγηθείτε σε επικίνδυνα μοτίβα, ενοχής, ανορεξίας ή βουλιμίας.
Τέλος, το φαγητό έχει σκοπό να σας θρέφει, όχι να σας ελέγχει. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και αν χρειάζεστε υποστήριξη, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος