Μήπως δεν είστε «συναισθηματικά συμβατοί» με τον σύντροφό σας;

Σύνοψη
  • Το να είστε «συναισθηματικά συμβατοί» με τον σύντροφό σας, σημαίνει ότι και οι δύο καταλαβαίνετε και σέβεστε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου
  • Εάν δεν είστε συναισθηματικά συντονισμένοι με τον σύντροφό σας, κινδυνεύετε να αποσυνδεθείτε και τέλος να ζείτε ξεχωριστές ζωές

Το συναίσθημα της αγάπης δεν είναι πάντα απλό και ξεκάθαρο, όπως όλοι θα θέλαμε να είναι. Μπορεί να αγαπάμε βαθιά τον σύντροφό μας αλλά να μην είμαστε «συμβατοί συναισθηματικά», μαζί του.  

Τι σημαίνει «συναισθηματικά συμβατοί»

Το να είστε «συναισθηματικά συμβατοί» με τον σύντροφό σας, σημαίνει ότι και οι δύο καταλαβαίνετε και σέβεστε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου. Όταν αυτό δε συμβαίνει, μπορεί να οδηγήσει σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από τραύματα και παρεξηγήσεις.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν εσείς και ο σύντροφός σας δεν ταιριάζετε συναισθηματικά;

Υπάρχουν ανεπαίσθητα σημάδια που μπορεί να το υποδηλώνουν αυτό. ‘Οπως:

Η χειριστική σιωπή

Η σιωπή σε μια σχέση δεν είναι πάντα σημάδι γαλήνης. Μερικές φορές, η σιωπή «μιλάει» για συναισθηματική αποσύνδεση. Όλοι έχουμε ακούσει ότι η άνεση στη σιωπή με τον σύντροφό μας είναι πάντα κάτι καλό. Ναι, μπορεί να είναι, όταν πρόκειται για την απόλαυση της παρουσίας του άλλου χωρίς την ανάγκη για κουβέντες.

Τι γίνεται όμως αν πρόκειται για μια σιωπή που γεννιέται από αδιαφορία, από αποφυγή ή φόβο σύγκρουσης;

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου ο σύντροφός σας απλά αρνείται να μιλήσει; Κατσουφιάζει, σας αγνοεί ή απαντά με ένα ψυχρό «Καλά είμαι», όταν ρωτάτε τι συμβαίνει. Η χειριστική σιωπή είναι συχνά σημάδι συναισθηματικής ανωριμότητας. Είναι ένας τρόπος αποφυγής της ανοιχτής επικοινωνίας για τα συναισθήματα και τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αν ο σύντροφός σας σάς απομακρύνει συχνά με τη σιωπή του αντί να συζητά τα πράγματα, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι εσείς οι δύο δεν είστε συναισθηματικά συμβατοί. Τα συναισθηματικά συμβατά ζευγάρια είναι σε θέση να διαχειρίζονται τόσο τις συζητήσεις όσο και τις σιωπές με υγιή τρόπο. Οι σιωπές τους γεμίζουν με κατανόηση και ανομολόγητη σύνδεση, όχι με καταπιεσμένα συναισθήματα.

Η δυσκολία στην επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι η αιμοδοσία κάθε σχέσης. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τους φόβους μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν κάθε συζήτηση μετατρέπεται σε σύγκρουση; Ή νιώθετε κάθε φορά ότι μπαίνετε σ΄ ένα λαβύρινθο;

Αν διαπιστώνετε ότι οι συζητήσεις σας με τον σύντροφό σας, σας απογοητεύουν, ότι δεν σας ακούνε ή ότι δεν σας καταλαβαίνουν, μπορεί να αντιμετωπίζετε κάτι περισσότερο από απλά προβλήματα επικοινωνίας.Ίσως ήρθε η ώρα να διερευνήσετε περαιτέρω τη συναισθηματική δυναμική της σχέσης σας.

Οι συχνές παρεξηγήσεις

Είχα μια φίλη που ήθελε σώνει και καλά να διατηρήσει μια σχέση που δεν έβγαινε. Το είχε δει από την αρχή, αλλά το προσπαθούσε. Έλεγε εκείνη:

-«Είχα μια κουραστική μέρα σήμερα».

-«Μπορείς να μην γκρινιάζεις συνέχεια», απαντούσε εκείνος.

Εκείνη ήθελε να μοιραστεί, εκείνος έβρισκε ευκαιρία να κάνει κριτική. Η σχέση δεν ευδοκίμησε.

Όταν είστε συναισθηματικά συντονισμένοι με κάποιον, καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του, την οπτική του γωνία. Δεν παρερμηνεύεις ό,τι σου λέει. Αν βρεθείτε σε παρόμοια κατάσταση, ίσως αξίζει να σκεφτείτε αν εσείς και ο σύντροφός σας αξίζει να είστε μαζί.

Η έλλειψη ασφάλειας

Στη δίνη της ζωής, με όλες τις αβεβαιότητες και τις προκλήσεις της, μια σχέση πρέπει να λειτουργεί ως καταφύγιο. Ένας χώρος όπου μπορείτε να εμφανιστείτε ως ο αυθεντικός εαυτός σας, χωρίς το φόβο της κριτικής ή της απόρριψης.

Τι γίνεται όμως αν ο σύντροφός σας δεν είναι το πρόσωπο που θα σας βοηθήσει όταν είστε λυπημένοι, πληγωμένοι ή έχετε ανάγκη να μιλήσετε για τα προβλήματά σας;

 Συμβαίνει συχνά σε μια σχέση οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους στους συντρόφους τους. Αυτή η έλλειψη είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι δεν είστε με τον κατάλληλο σύντροφο.

Η συνεχής ανάγκη για επιβεβαίωση

Το να ζητάμε που και που επιβεβαίωση από τον σύντροφό μας είναι φυσιολογικό και υγιές. Αλλά όταν ανακαλύπτετε τον εαυτό σας να αναζητά συνεχώς επιβεβαίωση, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ένα βαθύτερο πρόβλημα.

Αν αναζητάτε συνεχώς την έγκριση ή την επιβεβαίωση του συντρόφου σας για να νιώθετε ασφαλείς στη σχέση, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δεν παίρνετε από τη σχέση αυτό που χρειάζεστε. Οι  «συναισθηματικά συμβατοί» σύντροφοι κάνουν ο ένας τον άλλον να αισθάνεται ότι τον βλέπουν, τον ακούνε και τον εκτιμούν χωρίς να έχουν συνεχή ανάγκη για επιβεβαίωση. Μια υγιής σχέση πρέπει να ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Η διαφορετική αντίδραση στους καυγάδες

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις μπορεί να μας πει πολλά για τη συναισθηματική μας συμβατότητα με τους συντρόφους μας.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι εσείς θέλετε να συζητάτε για τα προβλήματα την ώρα που συμβαίνουν και σας έχουν αναστατώσει. Ο σύντροφός σας πάλι προτιμάει  να σιωπά και να εσωτερικεύει τα συναισθήματά του. Αυτή η διαφορά στον χειρισμό των συγκρούσεων μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ρήξεις. Ωστόσο εάν το θέλουν και οι δυο μπορεί να βρεθεί ισορροπία.

Η ελλειψη ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοείτε και να μοιράζεστε τα συναισθήματα του άλλου. Να νιώθεις τη χαρά, τη λύπη, τον ενθουσιασμό του, σαν να ήταν δικά σου.

Τι συμβαίνει όμως όταν λείπει αυτή η ενσυναίσθηση;

Μπορεί να είναι δύσκολο να νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν καταλαβαίνει τα συναισθήματά σας. Είναι σαν να μιλάτε διαφορετικές  γλώσσες. Έρωτας δεν είναι να μοιράζεσαι στιγμές, αλλά και να μοιράζεσαι συναισθήματα. Αν αισθάνεστε ότι τα συναισθήματά σας δεν γίνονται κατανοητά ίσως ήρθε η ώρα για μια σοβαρή συζήτηση.

Η εξαντληση από τη σχέση

Μια σχέση πρέπει να είναι πηγή υποστήριξης και αναζωογόνησης, όχι μια συνεχής εξάντληση. Όλοι μας έχουμε μέρες που νιώθουμε εξαντλημένοι, μέρες που οι ιδιοτροπίες του συντρόφου μας μπορεί να μας εκνευρίζουν λίγο παραπάνω. Αλλά αν αισθάνεστε σταθερά συναισθηματικά εξαντλημένοι ίσως χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε.

Όταν το χιούμορ σας δεν «κολλάει»

Το ξέρετε ότι το χιούμορ δεν είναι μόνο για να γελάμε, αλλά και ένα δυνατό εργαλείο επικοινωνίας. Το χιούμορ μπορεί να γεφυρώσει τα χάσματα και να διαλύσει την ένταση στις σχέσεις.

Τι γίνεται όμως αν η αίσθηση του χιούμορ του συντρόφου σας και η δική σας είναι εντελώς διαφορετικές; Τι γίνεται αν το αστείο του ενός είναι για τον άλλον σαχλό ή ακόμα και προσβλητικό;

Φτάνοντας στη συναισθηματική αποσύνδεση

Το πιο αποκαλυπτικό σημάδι συναισθηματικής ασυμβατότητας είναι η συναισθηματική αποσύνδεση. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να αισθάνεστε ότι ζείτε ξεχωριστές ζωές, ακόμη και όταν είστε μαζί. Ή μπορεί να αισθάνεστε μια αίσθηση μοναξιάς, ακόμη και όταν είναι ακριβώς δίπλα σας. Η σύνδεση με τον άλλον είναι αυτή η αόρατη κλωστή που δένει τις καρδιές σας, σας επιτρέπει να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον σε βαθύτερο επίπεδο και να προχωράτε στη ζωή ως ομάδα.

Εάν αισθάνεστε συναισθηματικά αποσυνδεδεμένοι από τον σύντροφό σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν είστε συναισθηματικά συμβατοί. Και είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή και ενδεχομένως επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος