Μια γυναίκα από το Ηράκλειο έγινε μάρτυρας υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ελβετία (ηχητικό)

Με αφορμή τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα την υποβοηθούμενη αυτοκτονία -θα το δούμε εν καιρώ στην οθόνη- καθώς και ένα ταξίδι στην Ελβετία όπου αυτή η διαδικασία είναι νόμιμη, η ραδιοφωνική συχνότητα της ΕΡΤ Ηρακλείου φιλοξένησε την “πρωταγωνίστρια” του ντοκιμαντέρ Αναστασία Κοντού, η οποία κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία στην κλινική της Βασιλείας όπου βρέθηκε και έγινε μάρτυρας της τελικής πράξης στη ζωή μιας γυναίκας.

Η εξυπηρετούμενη της κλινικής ήταν μια γυναίκα από τη Γαλλία που έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα. Ταξίδεψε από τη χώρα της στην Ελβετία, αφού πούλησε το σπίτι της για να αντεπεξέλθει στα έξοδα μιας τέτοιας διαδικασίας. Η κλινική, τα αεροπορικά εισιτήρια για την ίδια και την οικογένειά της, η διαμονή σε εξειδικευμένο ξενοδοχείο, οι εξωτερικές επισκέψεις των γιατρών, η διαχείριση της σορού της μετά το πέρας της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και πολλά άλλα ήταν μέσα στα έξοδα που είχε να καλύψει προκειμένου να δώσει τέλος στη βασανιστική ζωή που ζούσε.

Στη ραδιοφωνική μας συζήτηση πήρε μέρος ο καθηγητής ποινικού δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Μπιτζιλέκης, ο οποίος αποσαφήνισε τις έννοιες της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και της ευθανασίας και περιέγραψε το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα καθώς και σε ποιο επίπεδο υπάρχει νομική κατοχύρωση για όποιον εφαρμόσει την παθητική ευθανασία.

Επιπλέον, αναλύθηκε σε σημαντικό βαθμό ο τρόπος λειτουργίας αυτών των κλινικών, οι δικλείδες ασφαλείας που μπαίνουν για τους ενδιαφερόμενους αλλά και για την ίδια την κλινική, αλλά και η μυστικότητα της λειτουργίας αυτών των δομών στην Ελβετία.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα θέμα που αποτελεί ταμπού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος