Metabook: Το κοινό μυστικό των βιβλιόφιλων στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, σκεφτήκαμε να μοιραστούμε ένα πολύτιμο (και οικολογικό) «κοινό μυστικό», που αξίζει να διαδοθεί.

Είτε θέλεις να ξεφορτώσεις τις βιβλιοθήκες σου από βιβλία για να κάνεις χώρο για καινούρια, είτε αναζητάς κάποιο βιβλίο που έχει εξαντληθεί από τον εκδότη και δεν αναμένεται επανέκδοση, είτε απλώς ανήκεις στην κατηγορία των βιβλιοφάγων που δεν μπορούν να ξοδεύουν όλον τους τον μισθό σε αγορές βιβλίων, αλλά δένονται με ό,τι διαβάζουν και δεν μπορούν να το αποχωριστούν επιστρέφοντάς το στη δανειστική βιβλιοθήκη, λύση υπάρχει και λέγεται Metabook.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα αγοραπωλησίας μεταχειρισμένων βιβλίων στην Ελλάδα αριθμεί ήδη 119.000 μέλη και διαθέτει, τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, 535.000 βιβλία, που βρίσκονται σε βιβλιοθήκες αναγνωστών σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο, και αναμένουν να τα ανακαλύψουν οι επόμενοι βιβλιοφάγοι.

Έχει συμπληρώσει ήδη 5 χρόνια λειτουργίας και σημειώνει διαρκώς αυξητική τάση, καθώς όλο και περισσότεροι αναγνώστες επιλέγουν να μπουν στη δράση, να ανεβάσουν δικά τους βιβλία προς πώληση και να αναζητήσουν βιβλία που επιθυμούν να διαβάσουν, κάνοντας πραγματικότητα το όραμα των δημιουργών του metabook, «Το βιβλίο να διαβάζεται ξανά και ξανά».

Metabook: Το κοινό μυστικό των βιβλιόφιλων στην Ελλάδα

Η ιδέα αυτής της πλατφόρμας ανήκει σε δυο προγραμματιστές, τον Γιάννο Κατσιριντάκη και τον Δημήτρη Σαββόπουλο, που ως φανατικοί των βιβλίων σκέφτηκαν έναν τρόπο που να είναι «φιλικός» στο πορτοφόλι, να φέρνει μπροστά μας, στον υπολογιστή μας, βιβλία που ίσως έχουν περάσει απαρατήρητα, αλλά και άλλα, εξαντλημένα, ή ακόμα και σπάνια.

Χρησιμοποιώντας το metabook, παύεις να έχεις τύψεις για τα βιβλία που σκονίζονται σε αποθήκες γιατί δεν έχεις πού να τα βάλεις και αποκτούν μια δεύτερη ευκαιρία να τα κρατήσει και να τα αγαπήσει κάποιος, εξοικονομείς χρήματα με τα οποία μπορείς να αγοράσεις καινούργια βιβλία, μπορείς να βρεις βιβλία που έχεις ψάξει παντού χωρίς αποτέλεσμα, να ανανεώσεις την παιδική βιβλιοθήκη του παιδιού σου με έναν τρόπο πολύ οικονομικό, βοηθώντας συγχρόνως και το περιβάλλον.

Metabook: Το κοινό μυστικό των βιβλιόφιλων στην Ελλάδα

Η ιστορία του metabook ξεκινάει το 2017, όταν ο Δημήτρης Σαββόπουλος ζούσε στη Γερμανία με τη γυναίκα και το 2 χρονών παιδάκι τους, ενώ εργαζόταν εξ αποστάσεως ως προγραμματιστής σε μία startup που έδρευε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

«Παρόλο που ο μισθός και οι συνθήκες εργασίας ήταν εξαιρετικές, δημιουργήθηκε μέσα μου μια επιθυμία να εργαστώ σε κάτι που θα έδινε ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή μου. Κάτι με το οποίο θα μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο που θα μεγαλώσει το παιδί μου προς το καλύτερο. Eπηρεασμένος από το βιβλίο “Zero Waste Home” της Bea Johnson, αποφάσισα πως ήθελα να συμμετάσχω ενεργά στη φιλοσοφία zero waste δημιουργώντας μια πλατφόρμα που θα μετέτρεπε τα βιβλία από προϊόντα μίας χρήσης σε πολύτιμα αγαθά που θα προσέφεραν την αξία τους πολλές φορές πριν “πεθάνουν”», εξηγεί ο Δημήτρης.

Μετά από λίγους μήνες, είχε αφήσει τη δουλειά του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το metabook, αλλά κατάλαβε ότι χρειαζόταν έναν συνέταιρο, τον οποίον βρήκε στο πρόσωπο του Γιάννου Κατσιριντάκη.

Metabook: Το κοινό μυστικό των βιβλιόφιλων στην Ελλάδα
Ο Δημήτρης Σαββόπουλος και ο Γιάννος Κατσιριντάκης

Πολλοί τους έλεγαν τότε πως πρόκειται για μια τρελή ιδέα που δεν πρόκειται να πετύχει. Η πραγματικότητα τους διέψευσε: Η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί σε κοινότητα και οι metabookers έχουν αγκαλιάσει το metabook, μεταδίδοντας το από στόμα σε στόμα ως πολύτιμο μυστικό.

Metabook: Το κοινό μυστικό των βιβλιόφιλων στην Ελλάδα
Μερικά από τα σχόλια ευγνωμοσύνης των χρηστών του metabook

Ο ιστότοπος είναι πολύ εύχρηστος και βελτιώνεται διαρκώς, ενώ η διαδικασία είναι πολύ απλή: Αρκεί να πατήσεις το κουμπί «Θέλω να πουλήσω» ή «Θέλω να αγοράσω» και να ακολουθήσεις την καθοδήγηση βήμα-βήμα.

Metabook: Το κοινό μυστικό των βιβλιόφιλων στην Ελλάδα

Τα περισσότερα βιβλία που αγοράζουν οι metabookers ανήκουν στην κατηγορία της ξένης λογοτεχνίας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στα σχολικά και ακαδημαϊκά βιβλία, αλλά και στα παιδικά.

Όσο για τις τιμές; «Τα περισσότερα βιβλία που αγοράζονται κοστίζουν περίπου 7 ευρώ. Υπάρχουν όμως χιλιάδες βιβλία που μπορεί να βρει κανείς κάτω από 1 ευρώ, μέχρι και δωρεάν», απαντά ο δημιουργός του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος