“ΜΕ-ΝΟΥ για 5000”: Μια γευστική… γιορτή κατά της σπατάλης τροφίμων (aud)

Τραπέζι για 5.000 άτομα “στρώνει” την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στην Πλατεία Κοτζιά, το “ΜΕ-ΝΟΥ για 5000”, όπως ονομάζεται η δράση που διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, και αποτελεί μέρος της διεθνούς εκστρατείας “Feeding the 5000”, με σκοπό την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.
Από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 6 το απόγευμα, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος θα παρασκευάσει και θα σερβίρει δωρεάν ένα λαχταριστό γεύμα, ένα γιγαντιαίο μπριάμ για 5.000 άτομα, με κύρια συστατικά ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα που δε θα καταναλώνονταν γιατί δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».

Η εκδήλωση αγκαλιάζεται από πολλούς φορείς και οργανώσεις, και υλοποιείται σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το British Council, το Βack to Commons και το πρόγραμμα EU FUSIONS και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, καθώς και του Προγράμματος συνΑθηνά.

“ΜΕ-ΝΟΥ για 5000”: Μια γευστική… γιορτή κατά της σπατάλης τροφίμων (aud)
Η προετοιμασία για το γιγαντιαίο μπριαμ έχει ξεκινήσει και τα τηγάνια παίρνουν… φωτιά!

Για την πρωτότυπη αυτή δράση, τη σωστή διαχείριση των υλικών και τη σπατάλη των τροφίμων, καθώς, παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε, εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται κάθε χρόνο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Κάτι που μας αφορά», η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη επικοινωνίας προγράμματος WWF Ελλάς.

κ. Μπαρμπόκα, τι ποσότητες φρούτων και λαχανικών χρειάστηκαν για το γεύμα αυτό και από πού τα προμηθευτήκατε;

Περισσότερα από 1.200 κιλά λαχανικών και φρούτων θα χρησιμοποιηθούν για το γεύμα που θα συλλεχθούν από την κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη με τη βοήθεια του “Μπορούμε”. Εκατοντάδες κιλά «άσχημων» λαχανικών θα συλλεχθούν από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη και από χωράφια κοντά στην πόλη από δεκάδες εθελοντές.
Περισσότεροι από 100 εθελοντές θα καθαρίσουν και θα κόψουν τα λαχανικά για το γεύμα -ένα τεράστιο μπριάμ- τη μέρα πριν από την εκδήλωση, υπό τους ρυθμούς  χορευτικής μουσικής.

Γιατί, όμως, αυτά τα τρόφιμα δεν φτάνουν στα σούπερ μάρκετ ή στην αγορά;

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται κάθε χρόνο επειδή δεν είναι… όμορφα ή επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στους αγρούς και τα σούπερ μάρκετ, στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια. Τα μεγέθη είναι τέτοια, ώστε αν μειώναμε τη σπατάλη κατά 25%, θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο! Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Στην Ελλάδα, με τέτοια κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούμε να πετάμε φαγητό;

Κι όμως, κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας σπαταλάει 99 κιλά τροφίμων ανά άτομο τον χρόνο, ενώ ακόμα και σήμερα το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα. Ειδικότερα, έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή έδειξε ότι το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Το τίμημα της… ασχήμιας 

“ΜΕ-ΝΟΥ για 5000”: Μια γευστική… γιορτή κατά της σπατάλης τροφίμων (aud)

Μεγάλο μέρος της σπατάλης, οφείλεται σε… εμφανισιακά κριτήρια. Στην Ευρώπη, το 30% των φρούτων και λαχανικών δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, επειδή δεν ανταποκρίνονται στα αυστηρά εμφανισιακά κριτήρια των σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα; Οι αγρότες βλέπουν τις σοδειές τους να σαπίζουν, ενώ σπαταλάμε νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη της υπεύθυνης επικοινωνίας προγράμματος WWF Ελλάς, Βίκυς Μπαρμπόκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6/105.8 και στην εκπομπή “Κάτι που μας αφορά” 

Το ΜΕ-ΝΟΥ της Κυριακής περιλαμβάνει:

“ΜΕ-ΝΟΥ για 5000”: Μια γευστική… γιορτή κατά της σπατάλης τροφίμων (aud)
Οι εθελοντές συμμετέχουν ενεργά και συμβάλλουν στη δράση του “Με-νου για 5000”, κόβοντας φρούτα και λαχανικά.

5.000 χιλιάδες μερίδες μπριάμ που θα ετοιμάσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αθήνας.

Επιδείξεις μαγειρικής από τους σεφ Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef, που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού.

Disco Soup street party με DJs, όπου το κοινό θα φτιάξει και θα μοιραστεί μια γιγαντιαία σαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής
Anti-Food waste cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση

Εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές.

Ρεπορτάζ: Ασπασία Κακολύρη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος