«Μαζί να τα Φάμε» στην 27η Διανομή Τροφίμων στο Χαλάνδρι (vid)

«Μαζί να τα Φάμε» μάς προσκαλεί η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλανδρίου, στην 27η Διανομή Τροφίμων, που θα γίνει την Κυριακή  24 Ιανουαρίου στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (Οδυσσέα Ανδρούτσου & Ζαλόγγου, Πολύδροσο).

Συγκεκριμένα, από τις 8:30 το πρωί έως και τις 12:30 το μεσημέρι, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλανδρίου «Μαζί να τα Φάμε» διοργανώνει μια λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες, όπου παραγωγοί, συνεταιρισμοί ή εταιρείες παραγωγής και εμπορίας διαθέτουν τα προϊόντα τους με φθηνότερες τιμές.

Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν προϊόντα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν κάνει παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά  έως και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Την ημέρα της διανομής θα πρέπει να προσέλθουν έως και  τις 12:30 το αργότερο για να τα παραλάβουν. Από τις 12:30 και μετά τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα και για όσους δεν έχουν κάνει παραγγελία.

Στο πλαίσιο της αγοράς, διοργανώνονται παράλληλες δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, διευκολύνοντας έτσι τους γονείς να κάνουν τη βόλτα και τα ψώνια τους ενώ οι μικροί επισκέπτες διασκεδάζουν.

«Μαζί να τα Φάμε» στην 27η Διανομή Τροφίμων στο Χαλάνδρι (vid)

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης «Μαζί να τα φάμε», ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, συναισθανόμενοι την κρίση που όλοι βιώνουμε, συστήνονται στο κοινό μέσα από το blog που διατηρούν (mazinatafame.blogspot.gr) και εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν να διοργανώνουν αυτές τις υπαίθριες αγορές, με απώτερο σκοπό να έχουν οι συμπολίτες τους πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα, με προσιτές τιμές, σε μια εποχή όλο και περισσότεροι δυσκολεύονται πια να προμηθευτούν ακόμη και τα απαραίτητα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί στιγμιότυπα από την 24η Διανομή Τροφίμων

«Άλλοι άνεργοι, άλλοι με μειωμένο μισθό, όλοι θύματα των αλλεπάλληλων μνημονίων και με τις υποχρεώσεις  να τρέχουν, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης  που παρόμοια δεν έχει γνωρίσει η χώρα στο πρόσφατο παρελθόν και που βέβαια δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών αυτών που μας κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία, ουρές στα συσσίτια, άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια, έγιναν πια εικόνες “συνηθισμένες” που σιγά σιγά εμφανίζονται και στην περιοχή μας. Αποτελούν ίσως τις ακραίες (;) εκδοχές μιας οικονομικής δυσπραγίας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει εισβάλει στα περισσότερα σπίτια.

«Μαζί να τα Φάμε» στην 27η Διανομή Τροφίμων στο Χαλάνδρι (vid)

Την ίδια στιγμή όμως, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ καλπάζουν. Μια χούφτα μεγάλων εταιρειών εμπορίας τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ελέγχοντας τη διακίνησή τους και καθορίζοντας τις τιμές τους, δημιουργεί “καρτέλ” κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών» τονίζουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Χαλανδρίου.

Όσο για το ποιος είναι ο βασικός σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας, απαντούν:

«Βασικός σκοπός μας είναι να μπορούμε να προμηθευόμαστε φτηνά αλλά και ποιοτικά τρόφιμα προωθώντας ταυτόχρονα συμμετοχικές μορφές δημοκρατικής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση, οργανώνοντας διανομές σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν εξαρτιόμαστε από κανέναν πολιτικό φορέα και η πρωτοβουλία μας είναι ανοικτή σε όλους όσοι επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί όχι μόνο δεν “τα φάγαμε μαζί”, αλλά όλο και περισσότεροι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Έτσι, από το 2011 διοργανώνουμε αυτές τις αγορές, που γνωρίζουν μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο».

Παράλληλα, στις αγορές έχει καθιερωθεί το «καλάθι της αλληλεγγύης», όπου όλοι μπορούν να αφήσουν κάποια τρόφιμα, ρούχα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενισχύονται οι συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση.

«Μαζί να τα Φάμε» στην 27η Διανομή Τροφίμων στο Χαλάνδρι (vid)

Τι ακριβώς είναι το “καλάθι της αλληλεγγύης”;

Η Αγγελική Γιαννετοπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας «Μαζί να τα φάμε», εξηγεί:

«Σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς οικονομικές πιέσεις, κάθε προσφορά μετράει. Προτρέπουμε όλους όσοι κάνουν τις παραγγελίες τους να μην αμελούν να προβλέπουν και μερικά είδη για το καλάθι της αλληλεγγύης, καθώς οι παραγωγοί υπολογίζουν την ποσότητα που φέρνουν μαζί τους με βάση τις παραγγελίες. Πρόκειται για τρόφιμα που οι εθελοντές μοιράζουν σε τσάντες (λάδι, αλεύρι, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, τυριά, λουκάνικα, αυγά, μέλι και ό,τι άλλο αφήσουν οι παραγωγοί αλλά και οι αγοραστές στο καλάθι). Οι τσάντες αυτές την επομένη της διανομής παραδίδονται σε όσους έχουν ανάγκη, προσφέροντας έστω μικρή ανακούφιση σε ηλικιωμένους, ανήμπορους συνανθρώπους μας, άνεργους, αλλά και σε παιδιά πληττόμενων οικογενειών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος