Μαρτυρία Έλληνα από το Ισραήλ: Καταφέραμε να δραπετεύσουμε, ψάχνουμε να βρούμε πτήση – «Γίνονται φρικιαστικά πράγματα»

Με τον Μάκη Λεβή, Έλληνα που μέχρι και χθες (8/10/2023) ήταν στη Γάζα, συνομίλησαν εκ νέου σήμερα οι δημοσιογράφοι Μάκης Προβατάς και Σταυρούλα Χριστοφιλέα στο πλαίσιο της εκπομπής του ΕΡΤNEWS, NEWSROOM.

«Εμείς καταφέραμε με μία συντονισμένη προσπάθεια του στρατού και της αστυνομίας χθες να δραπετεύσουμε από την περιοχή. Ευτυχώς, φύγαμε, φύγαμε. Τώρα είμαστε στο κέντρο. Ψάχνουμε να βρούμε πτήση για να φύγουμε γιατί δεν έχει πτήσεις» είπε ο κ. Λεβή.

Όπως είπε ο κ. Λεβή «εμείς καταφέραμε με μία συντονισμένη προσπάθεια του στρατού και της αστυνομίας χθες να δραπετεύσουμε από την περιοχή. Τώρα το πρωί λάβανε μήνυμα και οι υπόλοιποι ότι οι οικογένειες με παιδιά κάτω από 18 χρονών πρέπει να εγκαταλείψουν τον οικισμό[…] Φύγαμε, φύγαμε. Τώρα είμαστε στο. Είμαστε στο κέντρο. Ψάχνουμε να βρούμε πτήση για να φύγουμε γιατί δεν έχει πτήσεις».

«Με τη βοήθεια του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας, δραπετεύσαμε από κάτι δρόμους σε πιο ασφαλή μέρη. Εγώ και τα δύο παιδιά μου σίγουρα, αλλά φύγανε και άλλοι μέσα από τον οικισμό[…] το θέμα τώρα είναι ότι κάποιοι είχαν μείνει πίσω προφανώς και τώρα λάβανε καινούργιο μήνυμα. Ήρθε μήνυμα στις 6:30 το πρωί ότι οικογένειες με παιδιά κάτω από 18 και όσοι δεν εμπλέκονται στον πόλεμο πρέπει να εγκαταλείψουν τους οικισμούς οπότε καταλαβαίνετε τι θα επακολουθήσει…».

Φύγαμε με αυτοκίνητο έκανε γνωστό ο κ. Λεβή και πρόσθεσε «στον δρόμο βλέπαμε μόνο στρατιώτες που πηγαίνουν στις βάσεις γιατί θα κάνουνε χερσαία επίθεση... στρατιώτες οι οποίοι πήγαιναν στις βάσεις να πάρουν εξοπλισμό, να πάρουν οδηγίες».

Για τις ανθρώπινες απώλειες και τους ομήρους ο Μάκης Λεβής μίλησε για «φρικιαστικά πράγματα» και «για παιδάκια τα οποία είναι μέσα σε κλουβιά τα οποία έχουν απαγάγει στη Λωρίδα της Γάζας» ενώ πρόσθεσε ότι «τους Ισραηλινούς δεν τους μετακινούν τέτοια πράγματα, ίσα – ίσα τους εξοργίζουν. Δηλαδή δεν τους πέφτει το ηθικό».

Φανταστείτε ότι «δύο άνθρωποι, πήραν το αυτοκίνητό τους και τα όπλα που έχουν, γιατί εδώ υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που οπλοφορεί νόμιμα, και μπήκανε μόνοι τους μέσα στη Γάζα, γιατί είχαν βρει το στίγμα των παιδιών τους σε κάποιο σημείο και μπήκαν μέσα να πολεμήσουν μόνοι τους. Αυτά βλέπουμε εμείς εδώ στην τηλεόραση[…] Όταν βλέπεις τέτοια πράγματα, η οργή σου είναι τεράστια».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή είναι Ισραήλ εναντίον Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι, ξαναλέω, οι άμαχοι δυστυχώς είναι στη μέση. Κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τη Χαμάς από ότι από το Ισραήλ. Προφανώς θα έχουν απώλειες, προφανέστατα, αλλά αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: σκεφτείτε ότι βλέπετε βίντεο να απαγάγουν το παιδί σας, τη μάνα σας, τη γυναίκα σας, τη γιαγιά σας, βάλτε όποιο πρόσωπο θέλετε, να παρακαλάει για τη ζωή του, να το έχουν βιάσει, να τρέχουν αίματα, να το χτυπάνε, να το πετάνε σε καρότσες από φορτηγά και μετά εσένα να σου λένε έλα τώρα στο στρατό, πάμε να πολεμήσουμε. Πώς θα πας να πολεμήσεις;».

«Tο Ισραήλ έχει ένα μοναδικό χάρισμα ότι οι άνθρωποί του από όπου και να είναι, όταν είναι σε πόλεμο, γίνονται μια γροθιά» υπογράμμισε.

Για τα παιδιά του είπε ότι περιμένουν να πάνε στον παππού και τη γιαγιά… «Τώρα από πάνω έχει ελικόπτερα και φανταστείτε είμαι στο κέντρο. Δεν μπορώ να φανταστώ τι γίνεται εκεί που είναι το σπίτι μου» ανέφερε ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει φίλος των παιδιών του που να τον έχουν πάρει όμηρο απάντησε «Υπάρχει, υπάρχει και φίλος τους που έχει πάθει και το χειρότερο από το να είναι όμηρος… Απλά με ακούνε τώρα και δεν μπορώ να λέω… έχει πεθάνει ένας…».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος